OFF iz vzhodne Evrope

Aktualno-politična novica
28. 1. 2019 - 15.00
 / OFF

Šarec sprejel ponujeni odstop ministra
 / 28. 1. 2019
Dejan Prešiček je včeraj premierju pisno ponudil odstop. Premier Marjan Šarec je odstop zdaj že nekdanjega ministra za kulturo zjutraj sprejel, želi pa tudi, da odideta oba državna sekretarja na ministrstvu za kulturo Jan Škoberne in Vojko Stopar, saj bo, če ne odide celotno vodstvo, vedno senca dvoma nad vodenjem ministrstva. Stranki SD je sporočil svojo željo, da mu čim prej predstavijo kandidata za novega ministra za kulturo in oba nova državna sekretarja. Več o tem v Kulturnih novicah čez nekaj minut.

Evropska levica je na zasedanju izvršnega odbora stranke v Bruslju izvolila dva vodilna kandidata za majske evropske volitve. To sta Nico Cue, nekdanji generalni sekretar belgijskega sindikata kovinske industrije, in Violeta Tomić, poslanka Levice. V Evropski levici so v obrazložitvi izbire Tomić pojasnili, da imajo zdaj predstavnico vzhodnoevropske stranke iz države, ki se je soočila z zahtevnim obdobjem transformacije.

Srbska opozicija je sprejela sklep o bojkotu parlamentarnega zasedanja, na katerem bo govorec Borut Pahor, ki je trenutno na obisku v Srbiji. Sklep so sprejele Demokratska stranka, Narodna stranka, Socialdemokratska stranka, Dveri, Dosta je bilo, Stranka moderne Srbije in nekateri neodvisni poslanci. Kot so dejali, s svojim prisostvovanjem seji nočejo dajati vtisa, da demokracija v Srbiji deluje. Miroslav Alekšić, poslanec Narodne stranke, je dejal, da spoštujejo Pahorja, a da mu hočejo kot predstavniku evropske države poslati sporočilo, da v Srbiji stvari ne delujejo, ni demokracije, dialoga in svobode govora.

Okoli 70 tisoč ljudi se je v nedeljo na mrazu in dežju zbralo na podnebnem shodu v Bruslju, kjer so od belgijske vlade in Evropske unije zahtevali več prizadevanj v boju proti podnebnim spremembam. Podoben shod je potekal že prejšnji mesec, v četrtek je tak shod privabil kakšnih 35 tisoč študentov in učencev. Protestniki v Bruslju med drugim zahtevajo večjo uporabo obnovljivih virov energije in čistejši zrak.

Rumeni jopiči in zasedbe šol
 / 8. 12. 2018
Že enajsti teden zapored v Franciji potekajo tako imenovani protesti rumenih jopičev. Po državi je po ocenah notranjega ministra v nedeljo protestiralo okoli 70 tisoč ljudi, okoli 4 tisoč v Parizu. Protesti so bili večinoma mirni. V soboto je bil huje poškodovan vidnejši predstavnik gibanja rumenih jopičev Jerome Rodrigues, ki bo najverjetneje izgubil oko. So pa ta teden potekali tudi tako imenovani protesti rdečih rut. Francozi z njimi protestirajo proti nasilju na protestih rumenih jopičev. Rdečih rut se je v Parizu zbralo okoli 10 tisoč, vihteli so slogane, kot so “stop nasilju” in “tace stran od moje republike”. Senator stranke En Marche Francois Patriat je dejal, da ne gre za protest proti rumenim jopičem, ampak proti nasilju na ulici. Izjavil je: “Ne morete blokirati države in gospodarstva, ker smatrate predsednika za nelegitimnega.

Državni udar Juana Guaida v Venezueli
 / 25. 1. 2019
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je zavrnil ultimat Francije, Nemčije, Španije, Nizozemske in Velike Britanije, ki od njega zahtevajo razpis novih predsedniških volitev. Če tega ne bo storil, bodo priznale opozicijskega voditelja in samorazglašenega predsednika Juana Guaida. Združene države Amerike so sprejele odločitev Guaida, ki ga že priznavajo kot predsednika Venezuele, da na položaj vršilca odpravnika poslov veleposlanika Venezuele v ZDA imenuje doslej drugega človeka veleposlaništva Alfreda Vecchia. Maduro je sicer odpoklical diplomatsko osebje veleposlaništva v ZDA, dozdajšnja odpravnica poslov pa se je vrnila v Caracas. Državam, ki do volitev priznavajo Guaida kot predsednika, se je danes pridružila tudi Avstralija, včeraj pa Izrael.

Prišlo je do zadnje sodbe v primeru Harmanli 21 v Bolgariji. Primer, ki smo ga nedavno obravnavali tudi v Balkan Ekspresu, obnovi Ivo Stefanov, novinar bolgarskega nacionalnega radia in aktivist Free the Harmanli 21.

Izjava

Stefanov pove še, česa so bili sploh obtoženi.

Bolgarski Rozske 11 in Moria 35
 / 16. 1. 2019
Izjava

Četvorka obtoženih, ki je ostala, je bila obsojena samo pogojno.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness