OFF izbranega kolektiva

Aktualno-politična novica

Evropska unija in Združeno kraljestvo sta dosegla dogovor o trgovinskih odnosih po tem, ko bo prvega januarja Združeno kraljestvo dokončno izstopilo iz Evropske unije. Glavna prepreka pri sklenitvi sporazuma je bil dostop do ribolovnih con, saj je Združeno kraljestvo vztrajalo, naj ribiči iz EU zmanjšajo letni ulov v vrednosti približno 650 milijonov evrov vsaj za tretjino, države članice pa so vztrajale pri zmanjšanju za ne več kot četrtino v roku treh let. Sporazum morata sicer potrditi še evropski in britanski parlament. Slednji je že napovedal izredno zasedanje 30. decembra, nato pa bo sporazum pričel veljati prvega januarja pod pogojem, da ga britanski parlament potrdi, evropski parlament pa bo o njem odločal šele kasneje. V odzivu na sklenitev dogovora je Francija že napovedala finančno pomoč ribičem, ki jih bo prizadelo zmanjšanje kvote ulova v britanskih teritorialnih vodah. Voditelji držav članic so sporazum pozdravili, predsednica škotske vlade Nicola Sturgeon pa je opozorila, da se brexit dogaja proti volji Škotov in da je prišel čas, da Škotska postane “neodvisna evropska država”.

Da je Združeno kraljestvo tako rekoč odrezano od EU, pa se pozna že sedaj. Več tisoč tovornjakov je namreč obtičalo na cestah v okolici pristaniškega mesta Dover na britanski strani Rokavskega preliva, potem ko je Francija zaradi odkritja nove različice virusa SARS-CoV-2 v nedeljo tovornjakom iz Združenega kraljestva prepovedala vstop v državo. Čeprav je Francija v sredo mejo zopet odprla, se do sedaj prometni zastoj še ni sprostil, ujetim tovornjakarjem pa je Francija na pomoč poslala ekipo 26 gasilcev in v Združeno kraljestvo poslala deset tisoč testov za novi koronavirus. Prav tako sta se državi dogovorili, da bo meja med njima, natančneje pomorska povezava Dover-Calais in železniška povezava skozi Evrotunel pod Rokavskim prelivom, odprta tudi za božič.

Rdeč nosek, svetle oči, minister za kapitalne investicije Črne gore Mladen Bojanić po zraku leti, v saneh, ki jih vleče Montenegro Airlines, sedi. Lepo te pozdravlja in ti vesel božič želi! Drugo leto tega ne bo mogel ponoviti, saj je vlada na njegov predlog odločila, da bodo zaustavili delovanje 26 let stare krovne črnogorske letalske družbe. Kot vse kaže, pa smo ob današnjem svetem dnevu priča še enemu čudežu - brezmadežnemu spočetju. Čez približno devet mesecev se nam bo v božjem občestvu pridružila nova črnogorska letalska družba, za kar bo vlada po napovedih odštela 50 milijonov evrov. V duhu tradicionalnih družinskih praznikov se opozicija z vladno odločitvijo ne strinja in opozarja na škodljive učinke za gospodarstvo, sploh v času turistične sezone.

En sam božič je v letu, en sam večer je sveti, a njegovo sporočilo naj vse leto bo vodilo! Postal je eden od nas, da bi mi postali to, kar je On. Brezmadežno spočetemu Jezuščku sledi brezmadežno izvoljeni župan Banjaluke Draško Stanivuković, ki je zapovedal, naj službeni avtomobili po koncu delovnega časa občinske uprave ostanejo na parkirišču. Več kot petdeset avtomobilskih ključev so mu zaposleni morali osebno vročiti ob štirih popoldne. Po ogledu ključev je Draško Ravnogorski Stanivuković ocenil, da bodo nekatere izmed zaplenjenih avtomobilov, ki presegajo vrednost sto tisoč evrov, prodali in s tem obogatili občinski proračun. S tem je želel napovedati konec razsipništva in zlorabljanja položaja v prestolnici Republike Srbske, a v prešernem prazničnem vzdušju se marsikomu kaj zareče.

Združene države Amerike so sprožile postopke za vzpostavitev konzulata v Zahodni Sahari, je sporočil zunanji minister Mike Pompeo. Svetovna izvoznica demokracije bo za to redko poseljeno ozemlje v Severni Afriki najprej zagnala virtualno diplomatsko predstavništvo, ki ga bo za spodbujanje ekonomskega in družbenega razvoja sprva vodila ameriška ambasada v Rabatu [rabAAtu], prestolnici Maroka. Ta podatek ni presenetljiv, saj je predsednik Donald Trump pred dvema tednoma ob ponovni vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Izraelom in Marokom, ki je posledica uspeha pogovorov pod vodstvom ZDA, podpisal odlok, ki maroški kraljevini priznava suverenost nad Zahodno Saharo. Odhajajoča ameriška administracija se je s priznanjem požvižgala na stališče Združenih narodov, ki si vprašanje neodvisnosti Zahodne Sahare prizadeva reševati na podlagi sporazuma o prekinitvi ognja iz leta 1991 in s pripravo pogojev za izvedbo referenduma, kar v praksi ohranja status quo, narod zahodnih Sahravijcev pa tako ni nič bližje svoji državi.

Pred kitajsko obalo je trenutno zasidranih več kot 50 ladij z avstralskim premogom. Kitajska je namreč pred desetimi dnevi prepovedala uvoz avstralskega premoga, potem ko je že več mesecev omejevala uvoz z različnimi administrativnimi ukrepi. Odnosi med Kitajsko in Avstralijo, ki sta sicer pomembni trgovinski partnerici, saj je Avstralija ena največjih dobaviteljic surovin za Kitajsko, so se letos zaradi več incidentov drastično poslabšali. Najnižjo točko so dosegli v zadnjih tednih, potem ko je sekretar na kitajskem zunanjem ministrstvu objavil lažno sliko avstralskega vojaka z nožem na vratu afganistanske deklice. Nekaj dni pred tem so namreč avstralske oblasti objavile poročilo o povsem resničnih zločinih avstralske vojske v Afganistanu. Avstralija, ki od Kitajske zahteva opravičilo, med drugim zahteva tudi mednarodno preiskavo odgovornosti Kitajske za širitev virusa SARS-CoV-2. Kitajska vztraja pri prepovedi uvoza premoga, kljub temu da se trenutno sooča s hudim pomanjkanjem te zanjo ključne surovine. Kitajske oblasti so v zadnjih dneh v nekaterih delih države uvedle varčevanje z elektriko, težave pa so tudi z ogrevanjem. Pomanjkanje premoga je sicer poleg prepovedi uvoza avstralskega premoga tudi posledica neobičajno mrzle zime in hitrega okrevanja kitajske industrije.

Koalicija uporniških skupin v Centralnoafriški republiki je razglasila 72-urno enostransko prekinitev spopadov. Objava, ki so jo mednarodne tiskovne agencije v roke dobile včeraj, je datirana s sredo, tako da ni jasno, ali prekinitev spopadov velja tudi v nedeljo, ko bodo v državi potekale volitve. Zavezništvo uporniških skupin, imenovano Koalicija patriotov za spremembe namreč nasprotuje izvedbi predsedniških in parlamentarnih volitev, ki naj bi potekale čez dva dni. Skupaj z razglasitvijo premirja so predsednika Faustina-Archangea Touadéra pozvali, naj volitev ne izvede. Vlada je razglas označila za brezpredmeten. Varnostna situacija v Centralnoafriški republiki je zadnje čase, ko se približujejo volitve, vse slabša. Na začetku tedna so uporniki za krajši čas zavzeli četrto največje mesto Bambari in se približali prestolnici Bangui, a so se po spopadih s silami mirovne misije Organizacije združenih narodov umaknili.

Betlehemske luči miru so v predprazničnem času v svoje domove očitno pozabili prinesti nekateri poslanci z Obale. V torek se je namreč pred domom poslanca SMC Gregorja Periča v bližini Izole pojavil napis “Heroj ali izdajalec?”. Včeraj so se podobni plakati s sliko poslancev Periča, Branka Simonoviča iz DeSUS-a in Felica Žiža, ki je poslanec italijanske manjšine, pojavili na več mestih v Izoli. Perič in Simonovič sta, očitno ob sklepanju, kako bi na vprašanje odgovorili mimoidoči soobčani, lepake prijavila policiji, ta pa je o tem obvestila državno tožilstvo in napovedala, da bo spremljala dogajanje. Perič je še pred dnevi povedal, da se zaradi napovedanega glasovanja o nezaupnici nad nekaterimi poslanci vršijo pritiski ter da ga to skrbi zaradi demokracije v Sloveniji, ne pa njega samega.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness