OFF izgubljenega Homsa

Aktualno-politična novica
8. 5. 2014 - 14.00
 / OFF

V Južnoafriški republiki so se zaprla volišča. 25 milijonov registriranih volivcev je lahko izbiralo med 29 strankami, ki se borijo za svoje mesto v parlamentu. Po raziskavah javnega mnenja, sprememb v vrhu politične elite ne gre pričakovati. Ocene napovedujejo vsaj 60-odstotno podporo stranki Afriški nacionalni kongres, ki ostaja na oblasti vse od prvih parlamentarnih volitev po končanju apartheida leta 1994. Stranka levega pola, ki zase trdi, da ostaja najmočnješa progresivna sila v državi, se na čelu s svojim predsednikom sooča z vrsto obtožb korupcije. Vendar pa državljani očitno ohranjajo zaupanje v samozvano osvoboditeljsko vlado, napovedi za največjo opozicijsko stranko Demokratična zveza ocenjujejo na največ 20-odstotno podporo.

 

Nigerijske oblasti ostajajo nemočne ob napadih islamistične skupine Boko Haran. Državne vojaške sile so se aktivirale ob iskanju dvesto ugrabljenih deklic, vendar pa zapustile več naselij brez obrambe. V napadu na naselje Gamboru Ngala ob meji s Kamerunom je pod streli omenjene skupine padlo 300 civilistov. Pomor priča, da grožnja Boko Haran ostaja nerešljiv problem za nigerijske obrambne sile.

 

Iz mesta Homs se umika sirska uporniška vojska. Več avtobusov naj bi odpeljalo 600 pripadnikov sirske opozicije proti severu v mesti Talbiseh in al-Dar al-Kabira. Trinajst četrti se obrambi mesta ne odreka in ostaja v borbi do zadnjega moža. Trdovratni uporniki naj bi bili pripadniki islamistične skupine Nusra, ki jo povezujejo z Al-Kaido. Evakuacija mesta poteka v sklopu dogovora z Assadovim režimom, v zameno za varen umik naj bi uporniki omogočili dostop pomoči v provladna mesta Nubul in Zahra. Po izpraznitvi mesta naj bi Homs okupirale režimske sile.

 

Združeni narodi pozivajo Katar, naj v pripravah na svetovno nogometno prvenstvo leta 2022 opusti sistem Kafala pri zaposlovanju tujih delavcev. Kafala, ki je v uporabi v večini držav Arabskega polotoka, namreč zahteva od migrantskih delavcev, naj si znotraj države zagotovijo nekoga, ki bo jamčil za njihovo vizo in pravni status. Ponavadi za imigrante jamstvo prevzame delodajalec, kar zaposlenega izpostavi večjem izkoriščanju. Izvajalci gradbenih del, ki večinoma zaposlujejo indijske delavce, zaplenijo potne liste svojih zaposlenih in jih prisilijo v odvisnost. Porast gradbenih del zaradi priprav na svetovno nogometno prvenstvo je tuje delavce vrgel v še hujšo stisko, od leta 2012 naj bi v delih umrlo 500 delavcev-imigrantov.

 

Brazilska zvezna preiskovalna agencija je zagrozila z enomesečno stavko za čas letošnjega nogometnega svetovnega prvenstva. Stavkajoči zahtevajo od vlade, da jim zagotovi višje plače in uredi primerne delovne pogoje. Zbor  nezadovoljnih preiskovalcev je potekal pred koncertno dvorano Rio de Janeira, kjer je selektor Luiz Felipe Scolari slavnostno razglasil člane nogometne zasedbe brazilske reprezentance. Brazilija je pred začetkom svetovnega prvenstva močno postrojila svoje vrste. S projektom tako imenovane pacifizacije favel je v revne četrti namestila posebne enote, ki naj bi zagotovile varnost ljubiteljev nogometa.

 

18-mesečna prepoved uvoza manga na evropski trg iz indijskih sadovnjakov je znižala tržno vrednost tega sadja za polovico. Evropska komisija je prepovedala uvoz zaradi prisotnosti tujerodnih škodljivih insektov v zabojih uvoženega sadja. Omejitev bo Indijo stala več milijonov v izvozni trgovini, poleg tega pa odločitev prihaja v času predvolilne kampanje, glavna opozicijska stranka Bharatiya Janata je za nastalo škodo že okrivila trenutno vlado.

 

Ameriško obrambno ministrstvo je začelo z raziskavo potencialnih terorističnih tveganj digitalnih valut, socialnih omrežij in novih tehnologij. V sporočilu za javnost je oddelek ministrstva, zadolžen za izvedbo raziskave, utemeljil svoje delo z dejstvom, da so finančne transakcije digitialnih valut netransparentne in bi lahko služile financiranju nelegalnih dejavnosti. Ravno zagotovljena anonimnost uporabnikov je zagotavljala moč valutam, kot je Bitcoin, da so se obdržale na spletu. Ob vse večjem interesu velikih vlad po nadzoru nad spletom in padcu strani, kot sta bili spletna borza Mt. Gox in spletna tržnica Silk Road, pa očitno internetni denarni izmenjavi grozi, da pade pod zahtevami roke nadzora.

 

Selimo se v sosednjo Hrvaško, natančneje v prestolnico čez južno mejo, za grebenom. Zagreb na 8. maj - sicer neuradno, ker je HDZ-jeva oblast na začetku 90-ih le-tega ukinila kot državni praznik - obeležuje dan osvoboditve mesta izpod fašističnega in nacističnega jarma. Danes je več antifašističnih organizacij priredilo skupščino na to temo. Vladimir iz Mreže antifašistov Zagreba nam pove nekaj o vsebini skupščine, ki je bila sicer zaprta za medije. Več ne le o tem, ampak tudi o jutrišnjem vsebalkanskem Antifašističnem maršu v Offsajdu. Začnemo z organizatorji ...

Izjava v posnetku

 

Hram slovenske demokracije se bo popoldan seznanil z odstopom predsednice vlade Alenke Bratušek, ta čas pa poteka še zadnja redna seja vlade s polnimi pooblastili, kjer bo opredeljeno, kaj vse spada pod tekoče posle, še najbolj delovno zagret pa ostaja minister za notranje zadeve, Gregor Virant. Meni, da v okvir tekočih poslov nedvomno sodi dogovor s sindikati javnega sektorja o ukrepih za prihodnje leto. Namesto enega si želi zmanjšati število zaposlenih za dva odstotka in nadaljevati z varčevalnimi ukrepi.

 

Pekarna Magdalenske mreže ob šesti uri organizira javno tribuno z naslovom »Brezposelnost in prekernost: vzroki in ideološka ozadja«. Tribuna bo namenjena problematiziranju negotovih oblik dela ter kritiki različnim zaposlitvenim programom in aktivnim politikam zaposlovanja. Gostje javne tribune bodo predstavniki Študentskega društva Iskra, dr. Primož Krašovec z Inštituta za delavske študije in dr. Rudi Klanjšek, soavtor raziskave Mladina 2013. Več naj pove Urška Berznik, v. d. direktorice zavoda.

 

Izjava v posnetku

 

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je pred leti z izvajalci zdravstvenih storitev v Murski Soboti omogočil farmakoterapijske preglede za varno rabo zdravil pri bolnikih, ki jemljejo več kot 10 zdravilnih učinkovin hkrati. Odslej je tak pregled mogoče opraviti tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana.

 

 

OFF sta pirpravila Počivalšek in vajnec Jošt.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.