OFF izrednih razmer

Aktualno-politična novica
30. 9. 2015 - 15.00
 / OFF

Ruske vojaške sile lahko posredujejo v tujini je sklep, ki ga je na pobudo predsednika Vladimirja Putina sprejel zgornji dom parlamenta. Ta omogoča izpolnitev prošnje sirskega predsednika Bašarja al-Asada, da ruske oborožene sile z vojaškimi napadi posredujejo zoper Islamsko državo. Sirsko-rusko zavezništvo nadgrajuje dogovor o izmenjavi varnostno-obveščevalnih podatkov v povezavi z Islamsko državo, ki so ga v začetku tedna sklenili Rusija, Sirija, Iran in Irak. Kremelj je podal še uradno razlago za vojaško posredovanje - podobno kot na zahodu Evrope, se tudi ruski državljani borijo na strani islamistov, njihov povratek na ruska tla pa utegne predstavljati varnostno grožnjo.

Francija, ki se je s tem tednom takisto vojaško angažirala v Siriji, potrjuje namige, da je 15. septembra začela preiskavo proti domnevnim vojnim zločinom Asadovega režima. Sodba Francije sicer Asada ne bo spravila za zapahe, delitev dokaznega gradiva z mednarodnimi institucijami, kot so Združeni narodi, pa utegne vplivati na potek razreševanja sirskega konflikta v oziru do aktualnega režima in spodnašati stališča Rusije in Irana.

V Afriko. Pripadniki predsedniške garde, ki je pred dvema tednoma v Burkini Faso izvedla državni udar, so zapustili oporišče v prestolnici Ouagadougouju. Predsedniška garda je oporišče zapustila potem, ko je nanj oboroženi napad izvedla državna vojska. Ta se je za napad odločila, saj so pučisti vztrajno zavračali predajo orožja, ki je sestavni del mirovnega sporazuma, sklenjenega med trenutno vlado in pučisti. V imenu uspešne operacije je bilo zaprto letališče prestolnice, novinarji pa so bili pozvani, da o premikih vojske ne poročajo. Prav tako je bil zaradi domnevnega sodelovanja z vodjo državnega udara Gilbertom Dienderejem aretiran bivši zunanji minister Djibril Bassole. Zamrznjeni so tudi bančni računi Diendereja in 13 drugih osumljenih sodelovanja pri organizaciji državnega udara.

V Peru. Situacija v regiji Aqurimac se po spopadih med demonstranti in policisti, v katerih so umrle 4 osebe, zaostruje, oblasti pa so razglasile izredne razmere za obdobje 30 dni. Demonstracije zoper projekt izkopavanja bakra Las bambas se odvijajo zaradi obtožb domačinov in aktivistov, ki so prepričani, da bo projekt škodljiv okolju in zdravju tamkajšnjih prebivalcev, ter v luči tega zahtevajo njegovo modifikacijo. Gre že za drugo razglasitev izrednih razmer z namenom zatiranja demonstracij zoper rudarske projekte v Peruju letos. Prve so bile razglašene maja v provinci Islay zaradi smrtnih žrtev ob protestih zoper rudnik bakra Tia Maria. Sicer je Peru po izvozu bakra za Čilom in Kitajsko tretji na svetu, pri doseganju ambicije uvrstitve na drugo mesto pa ga ovirajo demonstracije zoper rudarske projekte po državi.

Nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair v udarni izjavi napoveduje nepokorščino pravnemu redu Evropske unije. Po 12. oktobru prevoznik ne bo več preverjal, ali imajo potniki z grškega otoka Kos, Bratislave in Budimpešte schengenski vizum. Kazen za vsakega potnika brez ustreznih dokumentov znaša 3000 evrov, vodja marketinga Kenny Jacobs pa je pripomnil, da bo stroške za prekršek podjetje, navajamo, “nosilo s ponosom”.

Od marketinških potez k begunski realnosti. Tabor, ki se je vzpostavil na italijanski strani meje s Francijo, so danes izpraznili policisti. Nekaj sto ljudi se je v mestu Ventimiglia utaborilo potem, ko je Francija za begunce zaprla mejo, lokalne oblasti pa so na pomoč poklicale policijo po  ugotovitvi, da begunci koristijo pitno vodo in elektriko brez, da bi zanju plačali. Nekateri begunci so sicer še pred vpadom policije tabor zapustili, da bi se izognili aretaciji, smetarji pa so vse šotore in lastnino v taboru do čistega pospravili.

Informacijska točka za tujce, ki pod okriljem Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje tuje delavce informira o tematikah, povezanih z delom v Sloveniji, obenem pa je tam moč urediti večino potrebne dokumentacije, jutri zapira svoja vrata. Infotočka se ukinja, ker se je končalo obdobje financiranja projekta iz Evropskih skladov, novih virov financiranja pa na zavodu niso našli. Tujci se bodo po novem za informacije v povezavi z delom in ureditvijo dokumentacije primorani obračati na različne institucije. Na katere, objasni vodja Infotočke Robert Modrijan:

Izjava

O prihodnosti aplikacije Supervizor, ki je bila nedavno iz spornega zasebnega preseljena na javni strežnik pri Ministrstvu za javno upravo, bo danes potekal pogovor, v katerem bodo sodelovali pravosodni minister Goran Klemenčič, predsednik Protikorupcijske komisije Boris Štefanec, informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in strokovnjak za informacijsko varnost Matej Kovačič. Pogovor bo potekal  v okviru festivala Film proti korupciji v soorganizaciji protikorupcijske komisije in Društva novinarjev Slovenije po uprizoritvi filma Citizenfour o Edwardu Snowdnu. Več o vsebini današnjega pogovora, ki bo potekal ob osmih v Kinoteki, Borut Mekina:

Izjava

OFF sta pripravila vajenka Katja in Janković.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness