OFF Jamajke

Aktualno-politična novica
9. 2. 2015 - 15.00
 / OFF

Sobotni slovaški referendum proti porokam istospolnih partnerjev je bil zaradi nizke udeležbe neuspešen. Od zahtevanih 50 odstotkov, je na volitve prišlo zgolj 21,4 odstotkov volivcev. Nad 90% vseh udeleženih pa je odgovorilo z da na vsa tri vprašanja referenduma: ali je poroka zveza med moškim in žensko; ali prepovedati gejevskim parom posvojitev otrok; in ali naj bo otrokom ob privolitvi ali prigovarjanju staršev omogočeno špricanje pouka o seksu in evtanaziji. Nizka udeležba in visoka mera strinjanja sta predvsem posledici nasprotnikov referenduma, ki so ljudi pozivali k bojkotu referenduma.

Ure preden naj bi postala Alabama prva južna zvezna država z legaliziranimi istospolnimi porokami, je Alabamski vrhovni sodnik Roy S. Moore pozval lokalne sodnike naj ignorirajo navodila zveznega sodišča in naj ne izdajo licence istospolnim parom.

Jamajka je v petek praznovala 70. rojstni dan pokojnega glasbenika Boba Marleya, ki je že več let na seznamu potencialnih kandidatov za nacionalnega heroja. Priredili so majhno jam  sejo v njegovi hiši, medtem pa je v njegovo čast v Kingstonu potekal brezplačni koncert. Prav posebno darilo je po več urni diskusiji zanj pripravil vladni kabinet, saj je sprejel zakon, ki dekriminalizira uporabo marihuane. Novi zakon kaznuje nošnjo marihuane do 56 gramov s fiksno denarno kaznijo, medtem pa omogoča članom rastafarijanske religije vzgojo in uživanje marihuane v verske namene. Sprejeti zakon je šele prvi korak Jamajke na poti do večjih sprememb v odnosu do drog, še obljubljajo predstavniki vlade.

Nadaljujemo v Afriki. Nigerijska volilna komisija je zaradi varnostnih razlogov prestavila predsedniške in parlamentarne volitve, ki bi se morale odviti ta konec tedna na 28. marec, češ da varnostne sile potrebujejo dodaten čas, da zagotovijo varno izvedbo volitev. Varnostne razmere bo nemara pomagal izboljšati tudi mednarodni kontingent namenjen borbi proti islamistični uporniški skupini Boko Haram, ki so ga ustanovile Nigerija in štiri sosedne države in bo štel 8.700 pripadnikov.

Avstralski premier Tony Abbott, je za las obdržal vodstveni položaj znotraj Liberalne stranke. Mandatarji naj bi sicer glede njegove odstavitve glasovali jutri, vendar je Abbott taktično prestavil glasovanje o zaupnici na današnji dan in svojim nasprotnikom onemogočil pripravo na soočanje. Glasovanje je z 61 glasovi proti in 39 glasovi za njegovo odstavitev Abbottov vodstveni položaj postavilo pod ogromen pritisk. Avstralija je sicer v preteklih 8. letih zamenjala že 7 premierov. Ankete sicer kažejo, da bi stranki bolje kazalo na prihodnjih volitvah pod vodstvom MalcolmaTurnbulla, vendar je Turnbull v desničarski stranki, zaradi izražene podpore sistemu trgovanja z ogljikom in naklonjenosti istospolnim porokam, nepriljubljen.  

Tesno izenačenje na nadomestnih parlamentarnih volitvah v francoskem okrožju Doubs pa se je končalo z majhno zmago za tamkajšnje socialiste, s kandidatom Fridericom Barbierom na čelu: z 51,4 odstotki volilnih glasov so premagali kandidatko skrajno desne stranke Nacionalna fronta, Sophie Montel. Čeprav je bila zmaga ušiva, so s tem francoski socialisti in trenutni predsednik Francois Hollande ohranili pomembno večino v francoskem parlamentu, navkljub rastoči priljubljenosti protievropske in protipriseljenske retorike, ki jo strastno goji voditeljica desničarjev, Marine Le Pen.

Nadaljuje se francosko-nemška diplomatska ofenziva, ki skuša doseči pomiritev razmer v Ukrajini in ponovno oživitev mirovnega sporazuma iz Minska, podpisanega 5. septembra lani. Danes se nemška kanclerka Angela Merkel mudi v Washingtonu na obisku pri ameriškem predsedniku Baracku Obami, kjer mu bo predstavila podrobnosti nedavnih pogovorov, ki jih je vodila s francoskim predsednikom Françoisom Hollandeom v Kijevu in Moskvi. Obamo bo tudi skušala prepričati v škodljivost republikanske iniciative, ki se zavzema, da bi Združene države Amerike pomagale ukrajinski vladi z orožjem.

Dan D za francosko-nemško mirovno pobudo bo v sredo, ko se bodo v Minsku sestali predstavniki Rusije, Ukrajine, Nemčije, Francije in samooklicane Ljudske republike Doneck. Mirovni sporazum naj bi predvideval vzpostavitev demilitariziranega pasu med vladno vojsko in uporniki ter naj bi uporniškim regijam zagotovil široko avtonomijo v okvirih Ukrajine. Najtrši oreh pa bo formuliranje zagotovil o ukrajinski nevtralnosti, ki praktično pomeni zavezo Kijeva, da ne bo poskušal vstopiti v NATO. Medtem pa spopadi na vzhodu države potekajo dalje, v zadnjih 24ih urah so terjali vsaj 11 življenj.

Povezavo med športom in politiko nam izpričujejo včerajšnji egiptovski izgredi v Kairu. Na tekmi med lokalnima moštvoma Zamalek in ENPPI se je prerivanje z nasilnim posredovanjem policije stopnjevalo do stampeda, ki se je končal s 27 mrtvimi in več poškodovanimi. Več tisoč navijačev kluba Zamalek se je skušalo brez vstopnice preriniti na ogled tekme, kar pa en sam vhod, ograjen z visokim zidom in bodečo žico, ni dopuščal. Omeniti še velja, da so se egiptovske oblasti do nedavnega držale restrikcij glede števila obiskovalcev nogometnih tekem zavoljo dogodkov izpred treh let - ob prvi obletnici padca Mubarakovega režima so se njegovi privrženci znesli nad navijači nogometne ekipe, znani po nasprotovanju odstavljenemu vodji, ob tem pa je umrlo 70 ljudi.  Glede tokratne tekme dodajmo, da je nasilje ni zmotilo in je neovirano potekala do sklepne izenačitve 1:1.

Ostajamo v nogometnem svetu. Mednarodni sindikat profesionalnih nogometašev, s kratico FIFPro, je opozoril na duševne težave, s katerimi se soočajo profesionalni igralci. Po študiji, ki so jo izvedli, naj bi kar četrtina nogometašev trpela zaradi depresije, medtem ko se po zaključku kariere z duševnimi težavam sooča kar polovica upokojenih profesionalcev. Sindikat je zato opozoril klube, da so zakonsko obvezani poskrbet za zdravje svojih uslužbencev, tako fizično kot psihično.

Zgodovina se ponavlja, kakor ugotavlja današnje vsestranskarsko zasedanje v britanskem parlamentu, ki je predelalo statistiko virtualnega antisemitizma na socialnih omrežjih. Sovraštvo do Judov, ki ga najavlja priljubljenost in porast hashtagov #Hitler, #genocid in julijsko geslo leta 2014, #HitlerWasRight, očitno ni doseglo rekorda zgolj virtualno, ugotavljajo britanske oblasti. Porast sovražne nastrojenosti do Judov bistroumno povezujejo z Izraelskim bombardiranjem Gaze. Če se na francoski strani poudarja svoboda govora kot temelj evropskega liberalizma, pa ta za britanske antisemite na spletnih omrežjih morda ne bo več prišla v poštev: britanska politika na glas razmišlja, ali bi lahko bili antisemiti deležni enakih ukrepov in kazni kakor spolni prestopniki na spletu.

Bosna in Hercegovina je obeležila obletnico najmnožičnejših protestov  v zgodovini njene samostojnosti. Nekaj sto protestnikov se je zbralo v Tuzli, Sarajevu, Mostarju in nekaterih drugih mestih v državi, da bi opozorili, da vzroki, ki so sprožili ljudsko nezadovoljstvo, še zdaleč niso odpravljeni. Komentira Elvis Kušljugić iz Sindikata solidarnost Tuzla, ki je izšel iz lanskih protestov:

izjava

Zakon o zdravilih, ki je začel veljati marca lani predvideva prekinitev delovanja uradnega kontrolnega laboratorija pod okriljem Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke in prenos njegove dejavnosti na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, kar je v strokovni javnosti povzročilo veliko nasprotovanj. Glede spornega zakona smo govorili s predsednikom Sindikata farmacevtov Slovenije SIFARM, Damirjem Domjanom:

izjava

Kakšne spremembe prinaša zakon? Nadaljuje Domjan:

izjava

V nedeljo, 8. februarja pa je slavil 25. obletnico Mariborski radio študent - MARŠ. Rojstnodnevni program se je začel že včeraj, z otvoritvenim koncertom Bratka Bibiča, Zlatka Kaučiča in Komba B. Več o praznovanju nam pove predstavnik MARŠ-a Jure Gojič:

izjava

Gojič nadaljuje s kratko refleksijo skupnostnih dosežkov delovanja MARŠa:

izjava

 Off sta pripravila vajenca Maruša in Miha ter Dejan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness