OFF jasne podpore

Oddaja
18. 4. 2016 - 15.12
 / OFF

Spodnji dom brazilskega parlamenta je s prepričljivo dvotretjinsko večino glasoval za razrešitev predsednice Dilme Rousseff. Ko bo o razrešitvi čez nekaj tednov začel razpravljati še senat, bosta Rousseff in vlada Delavske stranke, na oblasti zadnjih 14 let, morali odstopiti s položajev za nadaljnjih 180 dni, v tem času pa bo vodenje 200-milijonske države prevzel podpredsednik Michel Temer iz desnosredinske Stranke brazilskega demokratičnega gibanja, ki je  pred dvema tednoma izstopila iz vladajoče koalicije.

Tečaji delnic na svetovnih borzah beležijo upad, potem ko članice Organizacije držav izvoznic nafte, krajše OPEC, v Katarju niso uspele doseči dogovora, ki bi omejil proizvodnjo na rekordni ravni in s tem stabiliziral trg in cene nafte. Glavni krivec za neuspeh pogajanj naj bi bil, vsaj po besedah omanskega ministra za nafto Mohammeda al-Rumhyja, sicer odsotni Iran, ki zavrača kakršnokoli omejevanje črpanja, preden sam ne doseže predsankcijske ravni proizvodnje. Savdska Arabija, ki sama vztraja pri visoki proizvodnji in s tem upa na izrinjenje konkurentov s trga črnega zlata, je pred sestankom dala ultimat Iranu, da le-ta podpiše vsak dogovor, ki bi bil sprejet.

Nekoliko severneje v Perzijskem zalivu bi se danes morala začeti jemenska mirovna pogajanja, a tudi tam ni šlo brez izostankov. Hutijevski uporniki ter predstavniki stranke bivšega predsednika Alija Abdulaha Saleha so označili udeležbo kot nesmiselno, dokler ne pride do prekinitve zračnih napadov sunitske koalicije, s Savdsko Arabijo na čelu, na prestolnico Sano. Gre že za tretji poskus mirovnih pogajanj v konfliktu, ki je v dobrem letu terjal čez 6000 življenj.

Izraelska vlada je prvič zasedala na okupirani Golanski planoti in tako poslala jasno sporočilo, da nima nikakršnega namena vrniti z nafto bogata ozemlja, zasedenega v 6-dnevni vojni leta 1967. Premier Benjamin Netanjahu je mednarodno skupnost pozval k priznanju izraelske suverenosti nad Golanom, od koder je bilo pred 49 leti pregnanih okoli 130 tisoč Sircev.

Nazar Ayoub, direktor Arabskega centra za človekove pravice na Golanski planoti Al-Marsad, o razlogih za sestankovanje na okupiranih ozemljih.

Izjava

Izrael je od začetka konflikta v Siriji še bolj izdatno finančno podprl tamkajšnje nezakonite naselbine.

Izjava

Črpanje ogljikovodikov se lahko nadaljuje tudi v Jadranskem morju, saj italijanski referendum na to vprašanje ne bo veljaven, udeležilo se ga je namreč le 31 odstotkov volilnih upravičencev. K neudeležbi na glasovanju je direktno pozival premier Matteo Renzi, ki je referendum označil kot neumen ter javnost strašil z grožnjami o izgubi 11 tisoč delovnih mest in opustitvi 92-ih črpališč v primeru zavrnitve podaljšanja koncesij.

Tomislav Karamarko je novi-stari predsednik vladajoče Hrvaške demokratske skupnosti, bolje poznane pod kratico HDZ. Aktualnemu podpredsedniku hrvaške vlade je na volitvah podporo izreklo kar 98 odstotkov ali drugače rečeno 90 tisoč od 207 tisoč registriranih članov. Velja omeniti še, da je bil Karamarko edini kandidat.

Podobno podporo si na kongresu kubanske komunistične stranke lahko obeta tamkajšnji predsednik Raul Castro, ki je sicer dejal, da bi se vsi bodoči voditelji Kube morali upokojiti pri 70-ih ter tako dati prostor mlajšim. 84-letni Castro je napovedal svojo upokojitev za leto 2018, predlagane spremembe, ki bi omejitve za članstvo v centralnem komiteju postavile še 10 let nižje, pa bi začele veljati tri leta kasneje, kar bi omogočilo bolj gladko tranzicijo.

“Ženske, ki mislimo s svojo glavo, in ne ubogamo moških, si je treba podrediti, da postanejo bolj ubogljive.” To so bile prve besede ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar po pogovoru s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki je ministrico pozval k odstopu, a ga je le-ta zavrnila. Premier in ministrica sta se znašla na nasprotnih bregovih glede upravljanja idrijskega rudnika, ki bi moral po sklepu vlade preiti na ministrstvo za kulturo, ki pa to vlogo zavrača, saj meni, da za rudarjenje niso pristojni. V kolikor premier do jutra ne prejme odstopne izjave ministrice, namerava predlog za razrešitev podati državnemu zboru.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness