OFF JKPR2B

Aktualno-politična novica
urbanija
13. 12. 2022 - 15.00
 / OFF

Veleposlaniki članic Evropske unije so se odločili za zamrznitev več kot šestih milijard evrov evropskih sredstev Madžarski zaradi kršenja načel vladavine prava. Zamrznili so ji evropska sredstva zaradi nespoštovanja zahtev na področjih učinkovitosti tožilstva, javnega naročanja in boja proti korupciji. Po ocenah Evropske komisije Madžarska ni ustrezno izpolnila sedemnajstih zavez, z izpolnitvijo katerih je komisija pogojevala uporabo sredstev. Madžarska je del ukrepov uveljavila zadovoljivo, a po ocenah sveta Evropske unije obstaja tveganje, da država 55 odstotkov evropskih sredstev ne bo uporabila za dodeljen namen. Evropska komisija je svetu sicer predlagala zamrznitev sredstev v vrednosti sedem in pol milijard evrov, oziroma 65 odstotkov predvidenih evropskih sredstev. Nekaj manj kot šest milijard evrov bi morala Madžarska prejeti za nacionalni načrt za okrevanje po pandemiji covida-19. A jih bo prejela šele ob izpolnitvi novih 27 supermejnikov, med katerimi je tudi prej omenjenih 17 ukrepov.

Evropska unija je zaradi nasilnega zatiranja protestov in dobavljanja dronov Rusiji uvedla nove sankcije proti Iranu. Zaradi zatiranja protestov je na seznam sankcioniranih dodala dvajset posameznikov, med njimi vrhovnega poveljnika iranske vojske Abdolrahima Musavija in vodje regionalnih sil revolucionarne garde ter iransko državno televizijo Islamic Republic of Iran Broadcasting. Zaradi dobavljanja brezpilotnih letal Rusiji za uporabo v vojni v Ukrajini pa je sankcioniranih osem oseb, med drugim vodja iranskih zračnih sil Hamid Vahedi. Osebam, proti katerim je Unija sprejela sankcije, je zamrznjeno premoženje in prepovedano potovanje v Evropsko unijo. Sankcije proti skoraj tridesetim osebam je Evropska unija sprejela, ker se protesti v Iranu po smrti Mahse Amini nadaljujejo in ker so iranske oblasti usmrtile dva protestnika. 

sbfbfbfbf
Propad tretje največje kriptoborze in povezanih podjetij
 / 7. 12. 2022

Direktorja propadle kriptoborze FTX Sama Bankmana-Frieda so dan pred pričanjem pred ameriškim kongresom aretirali na Bahamih. Ameriške oblasti so Bahamom poslale zahtevo po aretaciji, potem ko so tožilci v Združenih državah proti Bankmanu-Friedu vložili kazensko ovadbo. FTX je sodil med tri največje svetovne kriptoborze. Novembra je šel v stečaj, saj so zaradi mahinacij s kriptožetoni in nelikvidnosti uporabniki v kratkem času s platforme začeli umikati svoje vložke, a jih niso dobili. FTX je 50 največjim upnikom dolžan več kot tri milijarde evrov. Vrednost premoženja Bankmana-Frieda je sicer znašala dobrih 26 milijard evrov. Med drugim ga obtožnica bremeni žične goljufije, zarote o žičnih goljufijah, goljufije z vrednostnimi papirji in pranja denarja.  

Jair Bolsonaro poražen na brazilskih predsedniških volitvah
 / 31. 10. 2022

V Braziliji so podporniki nekdanjega predsednika Jaira Bolsonara poskusili napasti sedež policije v Riu de Janeiru. Protestniki so na dan, ko je brazilsko volilno sodišče potrdilo novega predsednika Luiza Inácia Lule da Silve, med drugim zažgali več vozil. Protesti so sledili izdaji sodnega naloga za aretacijo staroselskega voditelja in Bolsonarovega podpornika  Joséja Acácia Serera Xavanteja, ki je osumljen sodelovanja v protidemokratičnih protestih. Državna in mestna policija sta se na proteste odzvali s šok granatami in solzivcem. Bolsonarovi podporniki so s krilaticami o ukradenih oktobrskih volitvah protestirali že večkrat, se zbirali ob vojašnicah in nagovarjali k posredovanju oboroženih sil. Bolsonaro uradno še ni priznal poraza, a je dovolil izvršitev procesa menjave predsednika. Lula bo za predsednika imenovan prvega januarja prihodnje leto, z imenovanjem članov svojega kabineta pa je že začel.

Uravnoteženje proslave ob dnevu državnosti
 / 25. 6. 2021

Predsednik Borut Pahor je šestim »predstavnikom slovenske osamosvojitve« vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode. Janez Janša, Jelko Kacin, Igor Bavčar, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel in Janez Bučar v imenu očeta Franceta so danes bili končno pripravljeni sprejeti priznanja, ki so jih leta 1993, ko jim jih je podelil takratni predsednik države Milan Kučan, iz protesta vrnili. Po njihovem pojmovanju je Kučan poskušal s svojo politiko razvrednotiti slovensko samostojnost in oživljati novo Jugoslavijo. Odlikovanja so takrat vrnili v plastični vrečki proizvajalca čevljev.

Enodnevna opozorilna stavka na RTV
 / 24. 5. 2022

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija je s sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije in sindikatom kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija podpisalo aneks za odpravo plačnih nesorazmerij za najnižje plačane poklice. Aneks ureja plače več kot 130 poklicev v produkciji in na umetniškem področju, ki so bili glede na zahtevnost svojega dela uvrščeni v napačne plačilne razrede in posledično podplačani. Z dvigom plač, ki bo stopil v veljavo z januarjem, je vodstvo po lastnih trditvah razrešilo eno izmed stavkovnih zahtev koordinacije novinarskih sindikatov RTV. V kolektivu RTV Smo, ki je sodeloval pri podpori stavkovnih aktivnosti, opozarjajo na sedmi člen aneksa. Aneks določa, da tistim, ki se jim prekine pogodba o zaposlitvi brez posebej podanega izrecnega soglasja, pripada odpravnina v vrednosti toliko bruto plač, kot bi jih po pogodbi še prejeli, vendar največ v vrednosti 20-kratnika osnove. Delavcu, ki mu ponovno stopi v veljavo pogodba o zaposlitvi za delovno mesto, ki ga je pred tem že opravljal, pa po novem pripada odpravnina do največ sedemkratnika osnove. Po mnenju kolektiva RTV Smo je vodstvu s tem členom »uspelo poskrbeti za svoje najožje sodelavce«. Več o podpisu aneksa in njegovem ozadju pove Helena Milinkovič, predsednica stavkovnega odbora zaposlenih na RTV Slovenija.

Izjava

Sogovornica pokomentira tudi stališče sindikata do vsebine novega aneksa.

Izjava

Andreju Grahu Whatmoughu je še pred razrešitvijo uspelo podpisati aneks, čeprav že več kot teden dni ne podpisuje pogodb in dokumentov. Glasovanje o njegovi razrešitvi, ki bi moralo potekati na včerajšnji redni seji programskega sveta RTV, so prestavili zaradi njegove bolniške odsotnosti. Po ugotovitvah predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča svet zaradi odsotnosti članov ni bil sklepčen in zato ni mogel odločati o programsko-produkcijskem in finančnem načrtu.

Nekdanji minister za javno upravo Boštjan Koritnik je postal del ekipe podžupanov ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Posvetil se bo področjema šolstva in digitalizacije. Več o tem je na novinarski konferenci povedal Janković.

Izjava

Off je pripravila vajenka Pia Zala, pomagal je Žan.

Vir fotografije: STA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness