OFF Jureta Lebna

Aktualno-politična novica
Jure Leben
27. 2. 2019 - 15.00
 / OFF

Ameriško ministrstvo za zdravje in človeške vire je zabeležilo več kot 4500 pritožb spolnih zlorab in nadlegovanj migrantskih otrok v centrih, ki jih financira ameriška vlada. Podatke je razkril republikanski senator Ted Deutch na zasedanju omenjenega ministrstva o politiki ločevanja družin na meji med ZDA in Mehiko. Lansko poletje je bilo v okviru te politike od staršev ločenih okrog 2700 otrok. Otroci, ki so bili ločeni od staršev ali so mejo prečkali brez njihovega spremstva, so bili nameščeni v zasebna zavetišča, ki imajo z ameriško vlado sklenjeno pogodbo o opravljanju storitve.

Združeni narodi odpirajo preiskavo lastnega delovanja v zvezi s preganjanjem mjanmarske manjšine Rohing v zadnjem desetletju. Številne kritike Združene narode namreč obtožujejo, da naj bi ti ignorirali znake vse bolj rastočega nasilja, ki je privedlo do etničnega čiščenja - denimo notranje sporočilo generalnemu sekretarju Združenih narodov Antoniu Guterresu, poslano le nekaj mesecev pred vojaškim napadom na Rohinge, ki je delovanje Združenih narodov v Mjanmaru opisalo kot v oči bijoče nefunkcionalno. Nova raziskava naj sicer ne bi bila uperjena proti posameznikom v Združenih narodih, temveč v iskanje notranje-strukturnih težav organizacije kot take.

Rohingya
Ljudstvo Rohingya v Mjanmaru dočakalo prvo zunanjo preiskavo glede kršenja človekovih pravic
 / 6. 9. 2016

V Nigeriji je na predsedniških volitvah s 56 odstotki glasov in večino v 19 zveznih državah od 36-ih slavil trenutni predsednik Muhammadu Buhari iz vladajoče stranke Kongres vseh progresivnih. Z 41 odstotki mu je sledil Atiku Abubakar iz Ljudske demokratične stranke. Volilna udeležba je bila 35-odstotna. Abubakar je že izjavil, da so rezultati posledica volilne prevare. Nekatera volišča so se odprla zakasnjeno, nekatera pa so bila odprta še v nedeljo. Volitve so bile prejšnji teden na dan napovedanih volitev zaradi logističnih težav zakasnjene za teden dni. Pred volitvami je Buhari suspendiral vrhovnega sodnika Valterja Onogena, ki bi v primeru pritožbe razsojal o volilnih rezultatih.   

Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev je na kongresu svoje stranke Nur Otan razglasil, da bo približno 700 milijonov evrov sredstev namenil družinam z nizkimi prihodki, za četrtino zvišal plače javnih uslužbencev in povečal sredstva za dostopna stanovanja, zdravstveno varstvo in infrastrukturo. Te izdatke bo financiral s premestitvijo za dobre tri milijarde evrov prihodkov od izvoza nafte in kovin. Med govorom Nazarbajeva, nekdanjega delavca v kovinski industriji in komunista, se je pred poslopjem zbralo nekaj deset protestnikov, ki so podporniki nekdanjega bankirja in politika Muktarja Aljazova. Nazarbajev je predsednik že od leta 1989 in na volitvah redno zmaguje z več kot 90-odstotno podporo. Za prihodnje leto so napovedane nove predsedniške in parlamentarne volitve.

Izraelska policija je v racijah na okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu aretirala 21 Palestincev, večino članov Fataha, med njimi palestinskega guvernerja Jeruzalema Adnana Ghaitha. Policija še ni objavila razloga za aretacije.

Znani so rezultati referenduma, ki se je odvil v mehiških zveznih državah Morelos, Puebla in Tlaxcala. Prebivalci so glasovali o nadaljevanju projekta, ki vključuje izgradnjo termoelektrarne, naftovoda in akvedukta v zvezni državi Morelos. Projekt naj bi dobil skoraj 60-odstotno podporo. Vendar aktivisti iz Ljudske fronte za obrambo zemlje in voda iz Morelosa, Pueble in Tlaxcale, med njimi vnuk Emiliana Zapate Jorge Zapata Gonzalez, menijo, da so bili rezultati posledica volilne goljufije. Na več predelih naj volišč sploh ne bi odprli, denimo v Amilcingu, kjer je bil tri dni pred referendumom umorjen aktivist Samir Flores Soberanes, ki je projektu nasprotoval.

Novice iz Slovenije

Okoljski minister Jure Leben je zaradi afere drugega tira premierju Marjanu Šarcu ponudil odstop. V javnost so namreč pricurljala dopisovanja, ki so pokazala vnaprejšnjo dogovorjenost posla z maketo. Šarec se je pred tem odločil, da podpre kandidaturo Zorana Pozniča, trenutnega direktorja zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, za ministra za kulturo. O njegovi kandidaturi bo odločal še Državni zbor.

Sto znanstvenikov iz Slovenije, Avstrije in Nemčije je podpisalo skupno izjavo, v kateri Ministrstvo za okolje in prostor pozivajo, naj potrdi uredbo za odvzem koncesije Dravskim elektrarnam Maribor za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri. Osnutek uredbe je namreč 13. februarja izdal minister Leben, danes pa se je iztekel rok za oddajo pripomb in predlogov na osnutek.

Unesco je porečju Mure podelil status biosfernega območja
 / 2. 8. 2018

Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera je objavila poročilo z naslovom Energetsko intenzivna industrija v Sloveniji: poraba energije, dodana vrednost, delovna mesta. Andrej Gnezda iz Umanotere predstavi glavne ugotovitve poročila:

Izjava

Možne ukrepe predstavi Gnezda:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness