OFF kavi

Aktualno-politična novica
2. 9. 2019 - 15.00
 / OFF

V nemških zveznih deželah Brandenburg in Saška so ta konec tedna potekale volitve v zvezni parlament. V obeh deželah sta največ glasov dobili do sedaj vodilni stranki, desnosredinska CDU na Saškem in levosredinska SPD v Brandenburgu. Vodilni stranki sta v obeh deželah v primerjavi z zadnjimi volitvami izgubili približno sedem odstotkov glasov, največ pa je pridobila skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo, ki bo v obeh zveznih parlamentih s približno 20 odstotki sedežev zdaj druga največja stranka. Kljub povečanju rezultata glede na zadnje volitve pa je to veliko manjše, kot so napovedovale javnomnenjske ankete, ki so AfD napovedovale celo zmago. 

Grška vlada je zaradi prenatrpanosti začasnih migrantskih centrov na otokih začela premeščati migrante v centre na celini. V centrih na otokih je trenutno 25 tisoč migrantov, čeprav ti uradno lahko sprejmejo samo 6300 oseb. Samo avgusta naj bi na otok Lezbos prispelo 3000 novih beguncev, kar je situacijo na otoku še poslabšalo. Mikalis Krizokoidis, grški minister za civilno varnost, je napovedal povečanje nadzora grško-turške morske meje ter države Nata in EU zaprosil za dodatno pomoč pri reševanju krize. Kot pravi, se lahko zaradi sprejetja trših protimigrantskih politik v Turčiji in novega vala nasilja v Siriji ponovi begunski val iz leta 2015.

Karibsko otočje in južno obalo Združenih držav Amerike ogroža najhujši orkan, odkar uradno merijo moč orkanov. Dorian, ki se je tik pred bahamskim otočjem ojačal na najvišjo peto stopnjo, je otočje prizadel z orjaškimi valovi in vetrovi v hitrosti do 350 kilometrov na uro. Ker orkansko neurje na otočju še traja, uradnih podatkov o škodi in žrtvah še ni, premier Bahamov Hubert Minnis [hjUbert mInis] pa je orkan označil za največjo naravno nesrečo, ki je kadarkoli zadela otočje. Orkan se medtem počasi premika proti obali ZDA in bo predvidoma danes ponoči dosegel južno obalo Floride. Guverner Južne Karoline je medtem ukazal popolno evakuacijo obale zvezne države. Ameriško vlado in predsednika Donalda Trumpa lokalne oblasti medtem obtožujejo nepripravljenosti na nesrečo in nepripravljenosti pri pripravi na neurje.

Največji protest v Pragi po žametni revoluciji
 / 6. 6. 2019
Urad državnega tožilstva Češke je po poročanju tamkajšnjih medijev ustavil preiskavo predsednika vlade Andreja Babiša. Babiš je osumljen nepravilnosti pri porabi dveh milijonov evropskih sredstev pred svojim vstopom v politiko. Zaradi njegove vloge v aferi Štorkljino gnezdo so na Češkem spomladi potekali tudi največji protivladni protesti po letu 1991. V izjavi za javnost tožilstvo sicer še ni potrdilo ustavitve postopka, je pa predstavnik za stike z javnostmi povedal, da je tožilstvo v zadnjih mesecih močno spremenilo mnenje o predsedniku vlade.

Komisija za prebežnike in migracije Republike Srbije je objavila poročilo o nečloveškem ravnanju hrvaške mejne policije s 16-letnim beguncem iz Afganistana. Po podatkih komisije so najstnika zaprli v samico, kjer so ga najprej pretepli, nato pa v kadi, napolnjeni z vodo, do nezavesti mučili z električnimi šoki. Poleg izpovedi pretepenega ima, po navedbah v poročilu, komisija tudi medicinske materialne dokaze za opisano ravnanje hrvaških organov. Po pritožbah policije Bosne in Hercegovine, da hrvaška obmejna policija ne opravlja svoje dolžnosti v skladu z določili mednarodnega prava, tako zdaj tudi srbska vlada javno opozarja na nepravilnosti ob ravnanju z begunci na srbsko-hrvaški meji.

Aktualni gospodarski minister Zdravko Počivalšek je edini kandidat za novega predsednika stranke SMC. V soboto se je iztekel rok za oddajo kandidature za predsednika stranke, ki ga bodo uradno izbrali na kongresu stranke 21. septembra. Ob kandidaturi je povedal, da bo pod njegovim vodstvom stranka usmerjena predvsem v gospodarske teme, pri katerih jih bo vodilo načelo trajnostnega gospodarskega razvoja. Stranka bo novega predsednika izbirala po odstopu dosedanjega predsednika stranke Mira Cerarja zaradi slabih volilnih rezultatov stranke na zadnjih evropskih volitvah. Na volitvah je stranka dobila manj glasov kot nekatere parlamentarne stranke in ni dobila sedeža v evropskem neparlamentu, ki so ga pred volitvami pričakovali.

O nemirih pa poročajo z Radia Študent, kjer že celo poletje trpijo hudo kavno krizo. Po poročanju radijskih delavcev že celo poletje primanjkuje osnovnih surovin za pripravo kave, poleg tega pa pogosto ni mleka, ki ga nekateri na radiu nujno potrebujejo za preživetje. Ob tem na radiu opozarjajo, da uredniki brez dovoljšnje vsebnosti kofeina v krvi ne morejo dosegati stopnje nervoze in kritičnosti, ki je za kvaliteto radijskega programa nujna. Dobava kave žal ni institucionalizirana in je prepuščena dobri volji posameznikov, kar povzroča pomanjkanje. Dogajanje komentira sindikalni zastopnik aktualnopolitične redakcije v odhodu Natan Vitežnik.

izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.