Off kopelnih soli

Aktualno-politična novica
22. 6. 2012 - 14.00
 / OFF

V Gruziji je opozicija obtožila vlado, da želi ukiniti svobodo govora, saj je policija včeraj po vsej državi zasegla okoli 300.000 satelitskih krožnikov. Satelitske krožnike so v Tbilisiju in več drugih mestih zasegli v okviru preiskave domnevnega kupovanja glasov s strani opozicije, ki naj bi ga pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami izvajala Gruzijska sanjska koalicija pod vodstvom milijarderja Bidzine Ivanišvilija. Po njihovem mnenju želijo oblasti ljudem preprečiti spremljanje Ivanišvilijeve opozicijske televizijske postaje in s tem onemogočiti opoziciji na jesenskih volitvah, da bi strmoglavila vladajočo stranko gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija.

Naslednja novica je namenjena vsem, ki dvomijo o sposobnosti nesebičnega žrtvovanja v sodobnem svetu. Več kot 200 japonskih upokojenih inženirjev in strokovnjakov se je javilo za pomoč pri odpravljanju posledic jedrske nesreče v Fukušimi. Zapisali so, da bi se morali z nevarnostjo sevanja spopadati oni in ne mladi ljudje, ki imajo pred seboj še vse življenje. 72-letni inženir Jasuretu Jamada tega ne smatra kot pogumno dejanje, ampak povsem logično odločitev, saj je pred njim še maksimalno petnajst let življenja, posledice sevanja pa se razvijejo v rakava obolenja šele čez 20 ali 30 let.

V skupnih kopenskih vojaških vajah, ki sta jih izvajali vojski Južne Koreje in Združenih držav Amerike, je ob končni zmagi zaveznikov zagorela zastava Severne Koreje. Zažig severne zastave se smatra za neposredno provokacijo režima na severu in naj bi pripeljalo do zaostrovanja konflikta, saj so severnokorejski mediji opozorili, da vojaški manevri obetajo eskalacijo. Vaje so potekale južno od militarizirane meje med severom in jugom, obeležile pa naj bi prihajajočo 62. obletnico podpisa premirja med obema državama, ki pa je obe državi pustil tehnično gledano še vedno v vojni. Jutri pa se bodo pričele tridnevne pomorske vaje ob zahodnih obalah Južne Koreje.

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je pripravljen na življenje v Ekvadorju, saj je ta edina država, ki mu je pripravljena zagotoviti politični azil. Assange je trenutno na ekvadorski ambasadi v Londonu, saj želi preprečiti, da ga oblasti v Veliki Britaniji izročijo na Švedsko, kjer ga formalno sicer čakajo obtožbe posilstva. Neformalno pa naj bi bil to poskus, da se Assangea preko Švedske izroči Združenim državam Amerike, kjer ga čakajo obtožbe zaradi publikacije ameriških diplomatskih depeš v letu 2010, kar se po ameriški zakonodaji lahko kaznuje s smrtjo. Ekvadorski predsednik Rafael Correa je sicer poudaril, da odločitev o odobritvi azila še ni potrjena, namerava pa Assangeev primer natančno preučiti. Obenem je Assange napovedal, da se v primeru, da mu azila ne odobrijo, pripravlja na aretacijo, saj ga lahko angleške oblasti priprejo takoj, ko zapusti prostore Ekvadorske ambasade. Njegov strah pred izročitvijo v Združene države Amerike pa lahko smatramo za utemeljen, saj je Bradley Manning, obtoženec, ki naj bi Wikileaksu dostavil sporne depeše, brez obtožnice zaprt že od 26. maja 2010. Večidel svojega zapora pa je prestal v samici, brez stika z zunanjim svetom.

Mediji v Združenih državah Amerike poročajo o seriji tako imenovanih zombijevskih napadov, ki se vrstijo zadnje mesece. Ameriški mediji vzpostavljajo povezavo med takoimenovanimi kopelnimi solmi in bizarnim napadom Eugena Rudyja, ki je brezdomcu ob belem dnevu žvečil obraz, čeprav toksikološke preiskave še niso zaključene saj uveljavljeni testi ne odkrivajo prisotnosti teh substanc. Ta in podobne zmesi se kupujejo kot legalni nadomestki za kokain, marihuano in LSD, zaradi svoje cenenosti in dostopnosti pa naj bi jih nekateri uporabljali v zelo nezmernih količinah. Takšno uživanje po strokovnih mnenjih povzroča dolgotrajno nespečnost in domnevno trajno shizofrenijo - psihično nestabilni posamezniki naj bi bili zato dovzetni za prisluhe, paranojo in posledično nasilno obnašanje. Pogovarjali smo se z Minko Paš iz prostovoljnega združenja DrogArt:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ruska služba za veterinarski in fitosanitarni nadzor je pri pregledu hrvaških živilcev ugotovila resne pomanjkljivosti sanitarnega in veterinarskega nadzora. V obratih za pasterizacijo mleka so našli prisotnost insektov, v klavnicah prašičev pa ni nadzora nad človeku nevarno trihinelozo, saj dobi meso žig neoporečnosti, preden je opravljen nadzor. Pomanjkljivosti so ugotovili v 11 podjetjih, med drugim v mlekarni Vindija, mesni industriji Gavrilović in Perutnini Ptuj-Pipo. Rusi so svoje ugotovitve sporočili hrvaškemu kmetijskemu ministrstvu, to pa naj bi medije pozvalo, naj podatkov ne objavljajo pred koncem turistične sezone. Kmetijski minister Tihomir Jakovin je ob priložnosti dejal tudi, da so hrvaški predpisi usklajeni s temi v Evropski uniji, ruska inšpekcija pa je po njegovih besedah prav tako zelo dosledna. Inšpektorji so želeli nadzor opraviti pri še enem - neimenovanem - podjetju, ki izvaža na ruski trg, vendar je to sodelovanje zavrnilo.

Premier Janez Janša bo v torek spet sklical sestanek s predsedniki parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin. Tema pogovora bodo ustavne spremembe na področju referenduma in vnos fiskalnega pravila v ustavo. Udeleženci so že načelno usklajeni o tem, da se na referendumih ne bi smelo odločati o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah, za aktualne razmere pa je vsekakor zanimivo, da bi bilo izključeno tudi odločanje o fiskalnih vprašanjih. Temu nasprotuje predvsem Pozitivna Slovenija, ki vnosa fiskalnega pravila v ustavo zaenkrat ne podpira - brez njih pa ni dvotretjinske večine, potrebne za ustavne spremembe. Za komentar smo prosili pravnika Bojana Bugariča:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Na vprašanje, ali so fiskalna določila tako strokovna, da javnost ne sme o njih odločati, je Bugarič odvrnil naslednje:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

K fleksibilizaciji trga delovne sile bi po mnenju ministra za delo Andreja Vizjaka prispeval tudi delavčev odmor, ki bi se nehal šteti v delovni čas. Ta predlog se pojavlja v sklopu evropske pogodbe za nedoločen čas - ta je sicer drugačna od te, ki jo poznamo pri nas in predstavlja izhodišče za reformo trga dela. Plačan odmor poslej ne bi bil več zakonsko zapovedan, ampak predmet kolektivne pogodbe med delodajalci in delojemalci. Vizjak trdi, da reforme prinašajo večjo socialno varnost za zaposlene. Po novem naj bi se prekrivala tudi odpovedni rok in čas nadomestila za brezposelnost. Odpovedni rok je po Vizjakovem mnenju namenjen temu, da delavec najde novo zaposlitev - stroški tega obdobja pa naj bi se po novem proporcionalno razdelili med delodajalcem in zavodom za zaposlovanje.

Iz lokalne turistične organizacije Bovec so sporočili, da so umaknili sporne kataloge “Poletje 2012”, v katerem je bila pri nekaterih turističnih objektih navedena oznaka „Homoseksualci nezaželeni“, saj sta bila prikazana bodisi dva moška ali dve ženski, simbol pa je bil prečrtan. Prišlo naj bi do tiskarske napake, saj je bil po besedah direktorice turistične organizacije Cecilije Ostan njihov namen drugačen. Bovec so želeli predstaviti kot prijazen tej ciljni skupini.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness