OFF Kraljeve urne postavke

Aktualno-politična novica
12. 2. 2021 - 15.00
 / OFF

Medijski regulator na Kitajskem je televizijskemu kanalu BBC World News prepovedal oddajanje. Kot razlog za prepoved so navedli, da naj bi medij resno kršil smernice poročanja v državi. Domnevno kršene smernice velevajo, da morajo biti novice resnicoljubne in poštene. Odločitev kitajskega regulatorja je bila sprejeta po BBC-jevem poročanju o mučenju in spolnem nadlegovanju nad ženskami ujgurskega ljudstva v kitajskih prevzgojnih taboriščih. Britanska medijska družba je ob tem dogodku izrazila razočaranje, saj naj bi BBC med svetovnimi televizijami užival izjemno zaupanje in poročal pošteno in nepristransko - torej v skladu s predpisanimi smernicami na Kitajskem. Britanski zunanji minister Dominic Raab je odločitev Kitajske označil za kratenje svobode medijskega poročanja. Pred tednom dni je prišlo do podobne situacije, a so bile vloge zamenjane. Britanski medijski regulator je licenco za oddajanje odvzel kitajski televiziji CGTN, saj naj imetnik ne bi imel uredniškega nadzora nad vsebino, ki jo je nadzorovala kitajska komunistična partija, to pa ni v skladu z britanskimi pravili.

Mjanmarska vojaška oblast je pomilostila in odredila izpustitev več kot 32.000 zapornikov. Iz zaporov bodo izpustili tudi 55 tujih zapornikov. Obe odredbi je podpisal vodja vojaške hunte Min Aung Hlaing, ki je po vojaškem udaru 1. februarja eden izmed vodilnih državnikov. Nekateri opazovalci domnevajo, da ima vojska z izpustitvami namen pridobiti prostor, da bi lahko prejela večje število političnih nasprotnikov in protestnikov. Protesti proti vojski se po celotni državi nadaljujejo tudi danes.

Gibanje petih zvezd, največja stranka v italijanskem parlamentu, je na strankarskem spletnem glasovanju s slabimi šestdesetimi odstotki glasov podprla vstop stranke v novo vlado pod vodstvom Maria Draghija. Nastanek nove vlade sicer ni pogojen s podporo Gibanja petih zvezd, saj so novi vladi podporo napovedale vse večje stranke, med njimi tudi skrajno desna Liga. Gibanje petih zvezd, ki ga vodi Beppe Grilo, je nastalo kot gibanje proti establišmentu, zaradi česar so vidni člani stranke kolebali o podpori Draghiju, ki je bil med letoma 2011 in 2019 predsednik Evropske centralne banke. Predhodna italijanska vlada je razpadla, ko ji je podporo odrekla stranka Viva Italia, zdaj že nekdanji premier Giuseppe Conte pa je bil zaradi manjšinske podpore primoran odstopiti.

Ameriški predsednik Joe Biden je uradno opustil odredbo nacionalnega izrednega stanja njegovega predhodnika Donalda Trumpa, s pomočjo katerega je Trump zagotavljal financiranje gradnje zidu na meji z Mehiko. Biden je v pismu predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi Trumpovo uporabo izrednega stanja označil za neupravičeno in zagotovil, da v gradnjo zidu ne bo preusmerjenega nič več davkoplačevalskega denarja. V času Trumpove administracije je bilo na južni meji ZDA zgrajenih slabih 130 kilometrov zidu, nekaj manj kot 1000 kilometrov zidu pa je stalo že pred Trumpovo inavguracijo.

Savdske oblasti so iz zapora izpustile aktivistko Loujain al-Hathloul, eno od najglasnejših bork proti uzakonjenemu moškemu skrbništvu, ki savdskim ženskam onemogoča samostojna potovanja, avtonomnost na trgu dela in do nedavnega ogled športnih prireditev. Al-Hathloul je v zaporu preživela skoraj tri leta, po izpustu pa so ji oblasti naložile petletno prepoved mednarodnega potovanja. Organizacije za človekove pravice so Savdsko Arabijo obtožile mučenja aktivistke z električnimi šoki in spolnega nasilja, kar je kraljevina zanikala.

V Grčiji zaradi novega predloga izobraževalnega zakona potekajo množične študentske demonstracije. Zakonodajni predlog, ki ga je v parlament vložila vladajoča stranka Nova demokracija, predvideva oblikovanje posebne univerzitetne policije in disciplinskega sveta, ki bi imel moč izključiti študente in študentke na podlagi disciplinskih prekrškov. Podporniki predloga trdijo, da grške univerze bremeni neobvladujoče nasilje, ki bi ga z uveljavitvijo predloga zatrli in s tem zaščitili univerzitetno infrastrukturo. Poslanci 300-članskega parlamenta bodo po treh dneh obravnavanja predloga, ki so mu sledili množični protesti v Atenah in Solunu, o predlogu glasovali v torek.

Pakistansko vrhovno sodišče je prepovedalo izvajanje smrtne kazni za obsojence z duševnimi boleznimi. Obsodbi ob nezmožnosti utemeljitve zločina zaradi resnih duševnih motenj tako ne bo sledila usmrtitev. Odločitev vrhovnega sodišča so pozdravile mnoge organizacije za človekove pravice, prepoved izvajanja smrtne kazni pa naj bi bil prvi korak k omilitvi kazenske zakonodaje. Pakistan je sicer ena od držav z največjim številom usmrčenih obsojencev.

Levica in Študentska organizacija Slovenije sta Ministrstvo za delo pod vodstvom Janeza Ciglerja Kralja opozorili, da je pozabilo na zakonsko določitev najnižjega zneska urne postavke za dijaško in študentsko delo, ki bi se z novim letom morala zvišati skupaj z minimalno plačo. Novela Zakona o uravnoteženju javnih financ, v skladu s katero bi do zvišanja postavke moralo priti, je bila sicer sprejeta novembra 2019.

Tea Jarc, predsednica Sindikata Mladi plus, opozarja na nesprejemljivost zamujanja z dvigom minimalne urne postavke za dijaško in študentsko delo. Opozarja tudi na dejstvo, da bodo delavci študentje, ki so januarja opravljali študentsko delo po dosedanji urni postavki, prikrajšani.

Izjava

Klemen Peran, predsednik Študentske organizacije Slovenije, hkrati opozarja, da širokosrčna skrb, ki se je v ŠOS-u pojavila leta 2019 ob sprejemanju predloga, da bi z dvigom minimalne urne postavke lahko prišlo do manjšega zanimanja za podplačane delavce študente s strani delodajalcev, ostaja.

Izjava

Cigler Kralj je sporočil, da bo to predvidoma urejeno še ta teden. Minimalna urna postavka se bo z objavo v uradnem listu dvignila na 5,89 evra bruto.

 

OFF sta pripravila vajenca Matija in Sara pod mentorstvom Ajde.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness