OFF lasulj v Malaviju

Aktualno-politična novica
4. 11. 2019 - 15.00
 / OFF

O rezultatih romunskega referenduma, odhodu Dragnee v zapor in bodočnosti njegovih Socialdemokratov
 / 28. 5. 2019

Medtem ko poslušate dnevne novice na vašem najljubšem Radiu Študent, v romunskem parlamentu ravno glasujejo o potrditvi Ludovica Orbana za predsednika vlade. Vodja Nacionalne liberalne stranke za mandat potrebuje več kot polovico, to je 233 glasov. Glasovalni izid bo v vsakem primeru tesen, saj Orban pričakuje 238 glasov, medtem ko sta nekdanja vladajoča Socialdemokratska stranka in stranka Pro Romunija napovedali bojkot. Če se bodo poslanci držali napovedi svojih strank, seja parlamenta ne bo sklepčna, izbira premiera pa bo prestavljena na čas po predsedniških volitvah, ki se bodo zaključile konec novembra. S tem pa se bo zamaknilo tudi imenovanje romunskega evropskega komisarja, kar bo prva naloga bodočega predsednika vlade. 

Ustavno sodišče Malavija je sprejelo začasen preklic zakonodaje, ki sodnikom in odvetnikom narekuje izbor službene garderobe. Podobno kot v Združenem kraljestvu morajo namreč ustavni pravniki v nekdanjem britanskem protektoratu ob opravljanju uradnih dolžnosti nositi bele lasulje in črne halje. Vendar suspenz zakonodaje ni bil podprt z antikolonializmom, temveč z vročinskim valom, ki otežuje delo na sodišču. Ustavni sodniki se sicer z direktorjem državne službe za podnebne spremembe in vreme Jolamujem Nkhokwejem še niso zedinili, ali je vročina posledica podnebnih sprememb. Brez lasulj se bo ustavno sodišče lažje ukvarjalo s peticijo za razveljavitev rezultatov letošnjih parlamentarnih volitev, ki jo je vložila opozicija.

kasmir
Ukinitev avtonomije indijske zvezne države Džamu In Kašmir
 / 9. 8. 2019

V Indiji pa dnevno politiko ne uravnava vreme, temveč onesnaženje zraka. Uprava prestolnice New Delhi v borbi proti onesnaženju ponovno preizkuša že videne metode, ki se doslej niso izkazale za pretirano uspešne. Vsaj do sredine meseca bodo v prometu izmenično prepovedani avtomobili na podlagi številke na registrski tablici. Danes na polpraznih cestah kraljujejo sode registrske številke, jutri bodo lihe. To pravilo seveda ne zajema javnih prevoznih sredstev, reševalnih vozil, pa tudi žensk, ki vozijo samostojno. Poleg tega so se zjutraj šolarji New Delhija veselili podaljšanega vikenda, ki se bo mogoče podaljšal vse do konca tedna, enako je tudi z vsemi gradbenimi deli. Prebivalci in strokovnjaki medtem opozarjajo, da največja nevarnost za čistost zraka ni promet, temveč kmetijstvo v okoliških krajih, kjer zažigajo ostanke po žetvi.

stop korupciji
Srbska policija v obsežni policijski akciji zaradi korupcije aretirala 80 oseb
 / 28. 12. 2015

Pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića se v središču srbske korupcije pričenja konferenca Borba proti korupciji za napredek Jugovzhodne Evrope. V Palači Srbije v Novem Beogradu se bo zbralo okoli 200 ministrov za pravosodje, državnih tožilcev in strokovnjakov iz štirinajstih držav. Najprej bodo ploskali ob predstavitvi rezultatov posebnih oddelkov za borbo proti korupciji v okviru državnih tožilstev v Beogradu, Novem Sadu, Nišu in Kraljevu, ki delujejo že leto in pol. V tem času je bilo sprejetih več kot 700 obsodb, v zaporu pa je zaradi korupcije pristalo več kot 150 obtožencev. Kasneje bodo udeleženci konference še razglabljali o prihodnjih strategijah borbe, v kateri si želijo čim več obsodb in spremembo kazenskega zakonika Srbije. Po besedah pravosodnega ministra Radomira Ilića naj bi ta kriminalce, povezane s korupcijo, prej nagrajeval kot kaznoval. 

O gradnji ribiškega pristanišča Seča in ureditvi pripadajočega kanala
 / 15. 7. 2019

Lokalna politika v občini Piran se je zavrtela v vrtincu nesmiselnih političnih povezav. Na zadnji seji občinskega sveta so razglasili ustanovitev enotne svetniške skupine iz vrst Levice in Slovenske demokratske stranke. Pridružil se je tudi neodvisni svetnik Savo Radić , do nedavnega član stranke Slovenija za vedno, ki jo povezujejo z nekdanjim koprskim županom Borisom Popovičem. Da pa bo merica protislovij polna, bo svetniško skupino koordiniral Andrej Korenika, predsednik lokalnega odbora Stranke modernega Cerarja in trenutni član nadzornega odbora občine Piran. Čeprav so na novo povezani svetniki do sedaj velikokrat glasovali proti predlogom župana Đenija Zadkovića, tako kot vsi politiki zagotavljajo, da ga bodo od sedaj naprej podpirali in poskušali čim bolje izkoristiti mandat v dobrobit občanov. Koordinator nove svetniške skupine Andrej Korenika predstavi idejo o sodelovanju in preseganju ideoloških razlik.

Izjava

Kaj ob Dnevu Slovenske vojske domačim poklicnim vojakom sporočata koalicija in vlada Lady Bratušek?
 / 15. 5. 2013

Medtem ko slovensko komercialno letalstvo bolestno kašlja na smrtni postelji, se letalci krepijo na drugih področjih. Začenja se redno usposabljanje pilotov Slovenske vojske. Na večerni šoli letenja bodo v Cerkljah ob Krki in v Postojni člani 152. letalske eskadrilje okrepili svoje znanje v letenju na nizkih višinah in se naučili kontrolirati združeni ogenj. Leteli bodo z letali PC-9M Hudournik, ki so več kot petkrat težja od Pipistrelovih Virusov SW 80, ljubkovalno Garud, kakršne bodo ta mesec začeli uporabljati vojaki v Indiji. 

V Mariboru je odjeknila še druga bomba, a tokrat ni terjala človeških žrtev, saj so se prebivalci četrti Melje umaknili v zgodovinski evakuaciji. V petek smo poročali, da gre morda za sabotažo s strani centralizirane državne oblasti v Ljubljani, a so posledice druge eksplozije demantirale sklepe, ki jih je redakcija izvila iz trte. Tokrat je nastradala zunanja stena ljubljanske Cukrarne, oddaljena kar 127 kilometrov. Od nekdanjega zadnjega ležišča slovenskih modernistov že tako ni ostalo veliko, za ohranitev zidov pa je morala Mestna občina Ljubljana odšteti skoraj milijon evrov. Sreča v nesreči je, da Cukrarno ravno obnavljajo in bodo zid rekonstruirali iz ostankov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness