OFF legalnega abortusa

Aktualno-politična novica
Leljak v božični opravi
30. 12. 2020 - 15.00
 / OFF

Argentinski senat je po maratonski seji z 38 glasovi za, 29 proti ter enim vzdržanim sprejel zakon o legalizaciji splava do 14. tedna nosečnosti. Pred tem je s tesnim izidom predlog zakona potrdil že spodnji dom parlamenta. Pred stavbo senata so se v večjem številu zbrali nasprotniki in podporniki zakona, slednji so njegovo sprejetje bučno pozdravili s simboličnimi zelenimi zastavami. Argentina je tako postala prva večja država v izrazito katoliški Latinski Ameriki z uzakonjeno pravico do splava. Ta je v regiji dovoljen še na Kubi, v Urugvaju in Gvajani ter v delih Mehike.

Indonezijske oblasti so prepovedale gibanje Islamska obrambna fronta, krajše IOF, in rabo njenih simbolov. Tri tedne pred tem so na množičnem zborovanju pridržali vodjo IOF Rizieqa Shihaba zaradi kršenja protikovidnih ukrepov. Varnostno ministrstvo je v obrazložitvi prepovedi poudarilo domnevno povezavo s terorističnimi organizacijami - nekaj članov gibanja je že bilo obsojenih zaradi terorističnih obtožb. IOF velja za konservativno islamsko gibanje, ki si med drugim prizadeva za uveljavitev šeriatskega prava. Organizacija je v največji muslimanski državi na svetu precej vplivna, kar ji je po večini uspelo s humanitarno in dobrodelno dejavnostjo.

V Nepalu so se protestniki kljub protikoronskim ukrepom podali na ulice. V prestolnici Katmandu nasprotujejo že izvedeni razpustitvi parlamenta in zahtevajo njegovo ponovno vzpostavitev, obenem vladi očitajo še slabo ukrepanje ob pandemiji novega koronavirusa. Predsednica države Bidja Devi Bandari je parlament razpustila na prošnjo premierja in predsednika vladajoče Nepalske komunistične stranke Kadgaja Olija . Njegova stranka se je namreč razdelila na dva bloka, ki uporabljata enako poimenovanje in simbole, po mnenju predsednika vlade Olija pa v takem stanju ni mogoče vladati. Do shizme v stranki je prišlo zaradi nespoštovanja obljub do nekdanjih maoističnih upornikov, ki so se s komunistično stranko pred volitvami konsolidirali in združili. Oli bi premiersko žezlo na polovici mandata moral po dogovoru predati vodji maoistov Puspaju Kamalu Dahalu . Predčasne volitve so razpisane za 30. april in 10. maj v prihodnjem letu.

V imenu Evropske unije sta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel podpisala sporazum o trgovskih odnosih z Združenim kraljestvom. Sporazum mora pred uveljavitvijo podpisati še britanski premier Boris Johnson, ki so mu ga pripeljali z vojaškim letalom britanskih kraljevih sil. O podpisu bo danes odločal britanski parlament, večjih zapletov pri potrjevanju ni pričakovati. Sporazum, ki bo v veljavi od 1. januarja, bo Združenemu kraljestvu in EU omogočil trgovanje brez posebnih carin ter sodelovanje med britanskimi in evropskimi varnostnimi silami ter sodstvom.

Novice iz Slovenije

Državni zbor je sprejel 7. protikoronski paket. Za 550 milijonov evrov vreden zakon je glasovalo 50 poslancev, proti jih je glasovalo 7, 25 jih je bilo vzdržanih. Zakon namenja pomoč posamičnim skupinam prebivalstva, tudi 150 evrov dodatka študentom, in gospodarstvu. Vlada ni pozabila niti na verske uslužbence, ki bodo za pretekle tri mesece prejeli po 700 evrov temeljnega dohodka. Paket, kot je že v navadi, vsebuje tudi nekatere ukrepe, ki epidemije novega koronavirusa neposredno ne zadevajo. Med njimi izstopa možnost prisilnega upokojevanja, s katerim lahko delodajalec delavcu odpove delovno razmerje brez navedbe razloga ob delovni dobi 40 let in starosti nad 60 let. Poslanci so iz PKP7 umaknili sporen ukrep, po ljudsko imenovan Lex Krvavec. Predvideval je odtegnitev finančne pomoči za kršilce vladnih odlokov. Potrjeno je bilo tudi dopolnilo koalicijske SMC o nujnem izplačilu sredstev, namenjenih STA, ki ji vlada ni zagotovila financiranja iz državnega proračuna. Več o protikoronskem paketu v OFFsajdu ob petih.

Vlada je podaljšala mandat vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču, ki policijo vodi od prvega julija. Jurič bo policijo kot vedejevec vodil še največ šest mesecev. Nepreklicno odstopljen minister za notranje zadeve Aleš Hojs je sicer že sprožil natečajni postopek za generalnega direktorja s polnimi pooblastili, a ta še ni zaključen. Glavni pretendent za položaj naj bi bil Hojsev državni sekretar Anton Olaj, upokojeni direktor Policijske uprave Novo mesto. 

Borca za pravice
Roman Leljak versus Ustavno sodišče, CDU, NZS in KGZS
 / 27. 10. 2020
Občinski svet v Radencih je vendarle preimenoval dosedanjo Titovo cesto v Cesto osamosvojitve Slovenije. O preimenovanju je bil predviden referendum, ki pa ga ne bo, pravi župan in amaterski proučevalec polpretekle zgodovine Roman Leljak. Civilna pobuda, ki se bori proti preimenovanju, pri glasu ljudstva vztraja. Občina je sporočila še, da je preimenovanje sprejeto ob 30-letnici samostojne Slovenije. Za zamenjavo dokumentov bo občina stanovalcem nove Ceste samostojne osamosvojitve Slovenije povrnila 50 evrov stroškov. 

Potem ko je pred nekaj dnevi zagorelo v migrantskem taborišču Lipa v Bosni in Hercegovini, se je danes vnel požar v Centru za tujce v Postojni. Dogajanje komentira Miha Blažič N’Toko iz Ambasade Rog. 

izjava

OFF sta pripravila vajenca Gal in Matija pod nadzorom in s pomočjo Urha.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.