Off letečih smeti

Aktualno-politična novica
26. 4. 2013 - 14.00
 / OFF

Spletišče za izmenjavo vsebin Pirate Bay se je preselilo na Islandijo. Že v prejšnjem mesecu je svoje serverje preselilo na Grenlandijo in poskušalo pridobiti ime domene. “Tele-post” - podjetje, ki na Grenlandiji dodeljuje in registrira domene, je zavrnilo prošnjo Pirate Baya. Razlog za zavrnitev je bila seveda tako imenovana ilegalna distribucija vsebin. Posledično je Pirate Bay nadaljeval svojo pot na Islandijo, kjer mu je avtoriteta za podeljevanje domen zagotovila, da ne bo nadaljnjih problemov. Na Islandiji se lahko domeno odvzame le prek sodne odredbe. Obenem bodo kakršnekoli tožbe proti Piratskemu zalivu obravnavane po islandskih zakonih, ki niso pisani v prid korporacijam.

Japonsko sodišče je zavrnilo tožbo staršev iz mesta Koriyama, 60 kilometrov oddaljenega od Fukušime, ki so zahtevali, da država plača za selitev njihovih družin. Nivo sevanja v Koriyami je trikrat višji od nacionalnega povprečja in znaša 2,2 milisieverta letno, vendar še vedno manj od arbitrarno določene meje kritične izpostavljenosti 20 milisievertov na leto, ki so jo japonske oblasti določile po nesreči v Fukošimi. Izseljevanje iz mest v bližini Fukošime se kljub sodni odločitvi nadaljuje, saj se rezidenti selijo na lastne stroške.

Brezposelnost v Franciji je dosegla doslej najvišjo stopnjo, saj je brez službe 3,2 milijona ljudi, kar na letošnji ravni predstavlja povečanje za 11,5 odstotka. Napovedi francoskega predsednika Francoisa Hollanda o  novih delovnih mestih do konca leta 2013 postajajo vedno bolj neverjetne, obenem pa mu je podpora padla na najnižje številke vseh modernih francoskih predsednikov. Kljub reformam in subvencioniranju programov za zaposlovanje mladih se bo nezaposlenost verjetno še zvišala, saj se veliko francoskih industrijskih obratov sooča z zaprtjem in krčenjem zaposlenih.

Severna Koreja je zavrnila pobudo svoje južne sosede glede ponovnega zagona industrijskega kompleksa Kaesong na severni strani meje med obema državama. Kaesong je bil odprt leta 2004, v njem pa je delalo 53.000 Severnokorejcev. Za slednje je Južna Koreja plačevala severni sosedi 130 dolarjev na mesec za vsakega delavca, kar je Severni Koreji letno prineslo 90 milijonov dolarjev. Industrijski kompleks je zaprt že od tretjega aprila, obenem pa sta bila preprečena vstop in izstop južnokorejskih nadzornikov, ki upravljajo in vodijo tovarne. Na severu jih je le še 170, po nekaterih podatkih pa jim zmanjkuje hrane, zaradi česar je Južna Koreja pozvala k novemu krogu pogovorov in ponovnemu zagonu kompleksa Kaesong.

Celoten svet, na čelu z državami, ki v vesolje pošiljajo človeške posadke in material, se bo moral kmalu spopasti z vedno večjo onesnaženostjo vesolja in zavarovati satelite v skupni vrednosti več kot 100 milijard dolarjev. V vesolju namreč z 80-kratno hitrostjo povprečnega potniškega letala kroži več kot 26.000 delcev, večjih od 10 centimetrov, in 160 milijonov delcev premera enega milimetra, ki prav tako lahko resno poškodujejo satelit. Trenutno se razvija več različnih tehnologij - od laserjev, harpun, mrež in “samomorilskih robotov”, ki bi se priklopili na večje kose vesoljskih smeti in jih poslali v zemeljsko atmosfero, kjer bi zgoreli. Vsem možnim načinom čiščenja pa je skupna njihova visoka cena. Le en podvig “samomorilskega robota” se ocenjuje na 200 milijonov dolarjev.

Raziskava profesorja Dieterja Wolkeja iz univerze v Warwicku v Veliki Britaniji je ugotovila, da imajo otroci prekomerno zaščitniških staršev večjo verjetnost, da postanejo tarče nasilnih sovrstnikov. Izsledki kažejo na nujnost težavnih situacij, s katerimi se morajo otroci spopasti sami, seveda ob podpori staršev, vendar ne pod njihovo zaščito. Prekomerna zaščita jih postavlja v milni mehurček, v katerem se ne naučijo spopadanja s težavnimi situacijami, glede na raziskavo pa njihov jok in beg povzročita samo nadaljevanje trpinčenja.

Na mariborskem sodišču je bila navkljub včerajšnjem protestu v središču Maribora vložena zahteva za stečajni postopek v podjetjih Sanitec in Armal. Ob morebitnem stečaju bo delovna mesta izgubilo več kot 200 zaposlenih, ki že dva meseca niso prejeli plač. Več nam je povedal Martin Dular, sekretar štajerskega odbora Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Včeraj je vlada obravnavala osnutek nacionalnega reformnega programa 2013-2014, danes pa je bil obravnavan v sklopu Ekonomsko socialnega sveta. Vsi udeleženi sindikati so po seji izrazili svoje nezadovoljstvo, o reformnem programu pa smo se pogovarjali z Branimirjem Štrukljem, glavnim tajnikom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness