OFF Ljubezenskega izobraževanja

Aktualno-politična novica
4. 3. 2014 - 14.00
 / OFF

Prihajajo nova poročanja o ruski vojaški zasedbi krimskega polotoka. Od prejšnjega tedna naj bi ukrajinski polotok zasedlo že 16.000 ruskih pehotnih vojakov. Ruske enote so okupirale pomebnejše vojaške baze. Po pričevanjih ukrajinske mornarice naj bi ruske vojaške oblasti postavile ultimat o predaji ukrajinskih sil na polotoku. Celotno dogajanje sicer še vedno ostaja v megli, uradniki ruske mornarice namreč zavračajo poročanja o ultimatu. Čeprav je ruski predsednik zaukazal končanje obsežnih vojaških vaj na meji z Ukrajino,  ostaja ruska vojaška prisotnost trdno na krimskih tleh.

Rusko intervencijo na ukrajinsko ozemlje spremljajo predvsem grožnje s sankcijami s strani zahodnih držav. Zunanji ministri Evropske unije napovedujejo zamrznitev premoženja kremeljskih uradnikov v evropskih državah in ukinitev bilateralnih dogovorov med Evropsko unijo in Rusijo. Najostrejši odzivi prihajajo jasno z ukrajinske strani. Julija Timošenko je pozvala zahodne države k vojaški akciji na Krimu. Njena izjava se opira na memorandum iz leta 1994, podpisan v Budimpešti, s katerim je Ukrajina predala svoje atomsko orožje v zameno za varstvo suverenih meja Ukrajine s strani Velike Britanjije, Združenih držav Amerike in Rusije. Zahodne oblasti zavračajo možnosti vojaške intervencije.

Bombna eksplozija v Bahrajnu je zahtevala življenje treh policajev. Eksplozija je odjeknila med opozicijskim protestom v vasi zahodno od glavnega mesta Manama, medtem ko je policija preusmerjala protestnike. Shod se je odvil v spomin umrlemu Jaffarju Mohammedu, triindvajsetletnemu šiitskemu muslimanu, ki je pred enim tednom umrl v zaporu. Priprt naj bil zaradi domnevnega tihotapljenja orožja, sporoča minister za notranje zadeve. V Bahrajnu večina prebivalstva pripada šiitski ločini, dobri dve stoletji pa so podvrženi oblasti sunitske družine al Kalifa. Glavne opozicijske skupine napad obsojajo in pozivajo njihove podpornike, da z miroljubnimi protesti zahtevajo državne reforme, za katere se je šiitska večina začela zavzemati leta 2011, ko so v Bahrajnu izbruhnili veliki protesti. Opozicijske velike ribe bi spremembe z deljenjem rožic.

Včerajšnji sestanek izraelskega premierja in ameriškega predsednika v Beli hiši pričakovano ni prinesel preboja na področju mirovnih pogajanj med Izraelom in Palestino. Le nekaj ur pred srečanjem je Izrael v svojem značilnem, provokativnem slogu objavil statistiko novih gradenj na palestinskih ozemljih v lanskem letu. Teh je bilo več kot dvakrat toliko kot leto prej. A Obama ni povsem klonil in je Netanjahuju povedal, da Izrael stoji pred težko odločitvijo med konstruktivnim sodelovanjem in dolgoročno okupacijo palestinskih ozemelj. V primeru slednje je zagrozil, da ZDA ne bodo več zmožne braniti Izraela pred vse močnejšim obsojanjem mednarodne skupnosti. Nedavno ni uspel tudi poskus najmočnejšega lobija v Ameriškem kongresu, to je proizraelskega AIPAC-a, da bi ZDA kljub sprejetju dogovora z Iranom glede bogatenja urana proti tej državi sprejele nove gospodarske sankcije. Neuklonjeni ton ameriškega predsednika in nevideni neuspeh izraelskega lobija kažeta, da izraelski interesi na Bližnjem vzhodu vse bolj nasprotujejo ameriškim.

Libijski parlament je premaknil svoje dejavnosti v hotel v Tripoliju, potem ko so v nedeljskih protestih oborožene skupine demonstrantov zasedle parlament. Demonstracije si sledijo že cel mesec, potem ko je obstoječa vlada v začetku februarja prestavila datum parlamentarnih volitev na pomlad. Po padcu Gadafijeve oblasti hromijo državo nasilni spopadi miltantnih skupin. Te so namreč blokovsko razdeljene na islamske frakcije in podpornike trenutnega premierja Alija Zidana, ki uživa podporo zahodnih držav. Premirja ni na vidiku, obstoječi parlament ne uživa več legitimnosti, merjenje sil moči pa se je preselilo na ulico.

Nasilje v Centralnoafriški republiki se nadaljuje. Včeraj so krščanske milice v glavnem mestu do smrti potolkle bivšega ministra muslimanske veroizpovedi, o dogajanju izven Banguija pa ne poroča nihče, saj je dostop do tja praktično onemogočen. Nova predsednica države pa kljub temu zagotavlja, da se je v prvem mesecu njene vladavine varnostna situacija izboljšala. Da se genocidno dogajanje ne bo končalo samo od sebe, pa je opozoril generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, ki predlaga misijo Združenih narodov v tej državi. Ta naj bi štela 12.000 vojakov, vanjo bi bilo vključenih tam že prisotnih 6000 afriških in 2000 francoskih vojakov. Francozi bodo predlog verjetno podprli, bolj zadržane pa so ZDA in Velika Britanija, ki skupaj prispevajo več kot tretjino proračuna za mirovne misije. Ker nestabilnost v osrčju Afrike slabo vpliva na francoski poslovni imperij na celini, si bivša kolonialna sila seveda želi razširjene intervencije. ZDA pa zaenkrat svojo vpletenost v afriško dogajanje, kot je bilo napovedano ob lanski Obamovi turneji po črni celini, povečujejo zgolj s širitvijo pogodb za črpanje surovin. Vojaške intervencije pridejo v poštev šele, ko bodo dovolj obširne.

Barcelonsko združenje spolnih delavk Asociacion de Profesionales del Sexo (izg. asociacion de profesionales del sekso) je začelo ponujati tečaje za izobraževanje spolnih delavcev. Tečaj naj bi bil namenjen boljšemu poznavanju poklica, saj je po mnenju organizatorice tečaja Conxe Borrell še vedno napačno razumljen in v javnosti stigmatiziran. Delavkam, ki se odločajo za tovrstno industrijo, pa ponuja pomembno izobrazbo v zvezi s poklicem. Za tega je treba odšteti petinštirideset evrov in je po mnenju nekateričnih feminističnih skupin, med njimi tudi španske feministične stranke Partido Feminista de Espana, uvodni tečaj v prostitucijo. Ekonomska kriza, ki že nekaj let hromi Španijo, veliko žensk sili v prostitucijo, saj je po mnenju podpornikov kot oponentov spolnega dela ta ena izmed možnosti zaslužka žensk v državi, kjer je brezposelnost skoraj največja v Evropi. Predstavniki omenjenega barcelonskega združenja spolnih delavk očitno vse večjega zaposlovanja žensk v omenjeni industriji ne vidijo kot spornega. Borrelova namreč dodaja, da je tovrstna zaposlitev možnost, da nezaposleni odplačajo svoje dolgove in nahranijo njihove otroke. V združenju se tudi zavzemajo za večjo avtonomijo spolnih delavk in za povečanje njihovih možnosti odločanja o lastni usodi.

Umrl je Mario Lodi, italijanski pedagog, ki je uvedel revolucionarne premike v vzgoji in izobraževanju mladih v Italiji. Učiteljsko delo je Lodi opravljal med letoma '48 in '78. Že na začetku svoje poklicne poti je odkril izredne kreativne sposobnosti otrok. Spoznanju je sledilo obdobje vsestranskega pedagoškega eksperimentiranja in udejstvovanja znotraj gibanja Movimento di Cooperazione educativa (Gibanje za izobraževalno Sodelovanje), kjer so kot prvi v Italiji začeli uporabljati in kritično spoznavati tehnike francoskega pedagoga Célestina Freineta. Tako pridobljene refleksije in izkušnje so nato implementirali v snovanje nove pedagoške usmeritve, ki šole ni več dojemala kot prostora, ki služi predajanju in ohranjanju že vnaprej izoblikovanih načel in faktov. Ravno nasprotno, učitelji naj bi spodbujali predvsem raziskovalno učenje, razvoj kolektivne in individualne identitete ter prakse aktivne družbene participacije. Lodi in ostali učitelji gibanja so v svoje šolske programe vnesli ekspresivne dejavnosti - slikanje, gledališče, ples itd., terensko raziskovanje in novinarstvo, pripravo in tisk šolskega časopisa, medšolsko korespondenco in delavnice kolektivnega kreativnega ustvarjanja. Znamenita zgodba za otroke, ki je bila ustvarjena znotraj Lodijevih delavnic besednega izražanja, je knjižna uspešnica Cipì, ki so jo v celoti kolektivno spisali in ilustrirali Lodijevi učenci v prvih razredih osnovne šole. Lodijeve metode je deloma prevzelo tudi javno šolstvo.

Včeraj se je zaključila javna razprava v zvezi z Zakonom o visokem šolstvu. Po besedah študentskega društva Iskra je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zakon že poslalo v vladno proceduro, čeprav je zainteresirana javnost lahko še do včerajšnjega dne poslala predloge. Iskra z najnovejšo različico zakona ni zadovoljna, saj se po njihovem mnenju ne razlikuje veliko od prejšnjega. Več predstavnik Iskre Matej Prijatelj:Izjava se nahaja v posnetku oddaje

OFF so pripravili vajenci Jakil, Jošt in Zwitter.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.