OFF Ljubezni

Aktualno-politična novica
13. 1. 2021 - 15.00
 / OFF

V Washingtonu je predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil resolucijo, ki poziva k odstavitvi predsednika v odhodu Donalda Trumpa. Očitajo mu, da je šestega januarja svoje podpornike spodbudil k vdoru v kongres in zaustavitvi formalne potrditve zmage Josepha Bidna. V resoluciji pozivajo podpredsednika Mika Penca, da uporabi 25. amandma ameriške ustave, ki predvideva, da lahko podpredsednik v sodelovanju z ministri predsednika države začasno odstavi in začne opravljati predsedniške dolžnosti namesto njega. Ustava mu to dovoljuje v primeru, da šteje predsednika za opravilno nesposobnega. Pence je še pred glasovanjem o resoluciji predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi poslal pisno zavrnitev poziva, saj ne verjame, da je takšna odločitev v najboljšem interesu države ali v skladu z ustavo. Predstavniški dom bo sicer danes glasoval o začetku postopka ustavne obtožbe, s katerim lahko neposredno odstavijo predsednika. Za to bodo demokrati poleg večine v kongresu, ki jo imajo zagotovljeno, potrebovali še podporo več kot tretjine republikanskih senatorjev v drugem domu parlamenta.

Čeprav se zdi, da ameriški časniki poročajo samo o dogajanju v kongresu, temu ni tako. Danes se je pojavila odmevna novica, da so v ZDA izvršili prvo usmrtitev ženske po zvezni zakonodaji od leta 1953. Lisa Montgomery je bila usmrčena zaradi umora noseče ženske, ki ji je iz maternice ukradla otroka.

Izjava

Vlada brazilskega predsednika Jairja Bolsonara je na javni dražbi prodala koncesijo za prodajo nacionalnih parkov Aparados da Serra in Serra Geral privatnim podjetjem. Brazilsko ministrstvo za okolje je sporočilo, da je na dražbi največ ponudila skupina Construcap , ponudba je namreč znašala preko 3,7 milijona dolarjev. Čeprav privatizaciji nacionalnih parkov amazonskega pragozda oporekajo v celotnem mednarodnem prostoru, je v brazilskem planu za prodajo privatnim podjetjem še 13 drugih parkov.

Kuvajtski premier šejk Sabah Al Khalid Al Sabah je v luči izboljšanja odnosov med parlamentom in vlado emirju zalivske države šejku Navafu Al Ahmedu Al Sabahu podal odstopno izjavo. Vlada je v zadnjih mesecih poskušala ublažiti posledice največje gospodarske krize, ki zaradi vztrajno padajočih cen nafte in epidemije koronavirusa pesti državo. Več kot trideset poslancev v petdesetčlanskem parlamentu je podprlo umik s položaja predsednika vlade, ki je bil sicer tik pred parlamentarnim zaslišanjem. Kuvajt se sicer rad pohvali z najbolj odprtim političnim sistemom v regiji, saj ta parlamentu dopušča možnost sooblikovanja ustave, čeprav so na vidnih političnih položajih predvsem člani kraljeve družine.

Po vzoru kuvajtskega kolega je po očitkih korupcije na račun svoje stranke s položaja odstopil tudi estonski premier Jüri Ratas. Sumi korupcije so se pojavili po razkritju sumljivih poslov Ratasove sredinske stranke, največje v koaliciji estonskega parlamenta, v katerem sedi sto en poslanec. Kljub zanikanju vpletenosti v posle je Ratas odstopil zaradi ˝častitljive˝ politične odgovornosti. Med osumljenimi so tudi člani koalicijske skrajno desne stranke EKRE, glavne pobudnice spomladanskega referenduma o zakonski zvezi, ki bi izključil registracijo istospolnih partnerjev. Predsednica Estonije Kersti Kaljulaid ima zdaj dva tedna, da imenuje novega predsednika vlade, ki ga mora nato potrditi še parlament. 

KROFF

V reviji Science znanstvenice in znanstveniki poročajo o analizi epidemioloških in imunoloških podatkov o že prisotnih koronavirusih. Z vsemi štirimi sezonskimi koronavirusi se prvič srečamo kot otroci in večinoma le lažje zbolimo. Tako naš imunski sistem ni več naiven za okužbo in zato kasneje redkokdaj prihaja do težjih potekov bolezni. Čeprav je imunost sicer kratkotrajna, pa je zaščita pred težjim potekom bolezni daljša. V modelu, kjer so raziskovalke in raziskovalci upoštevali te podatke, so predvideli, da v primeru endemičnosti novi koronavirus v prihodnosti ne bo več povzročal težjih oblik bolezni. Začetek pojava endemičnosti SARS-CoV-2 pa naj bi bil odvisen od hitrosti varnega cepljenja ali od hitrosti nepredvidljivega naravnega prekuževanja. Na koncu velja opozoriti, da bomo morda cepljenje proti covid-19 potrebovali še v prihodnosti. Po besedah znanstvenic in znanstvenikov bo morda SARS-CoV-2, povzročitelj covida-19, postal peti koronavirus, ki bo krožil med nami.

Slovenija

Sodišče Evropske unije je Sloveniji naložilo plačilo 750 tisoč evrov kazni zaradi zamude pri prenosu evropske direktive o trgu finančnih instrumentov. Iz sodbe je razvidno, da Slovenija leta 2016 Evropske komisije o nacionalnih ukrepih za prenos direktive ni obvestila pravočasno. Spremembe direktive o trgih finančnih instrumentov naj bi bile pomemben del vzpostavitve varnejšega finančnega sistema, saj morajo investicijska podjetja sprejeti ustrezne ukrepe za zaščito lastništva in pravic vlagatelja. Slovenija je omenjeno direktivo v slovensko zakonodajo prenesla konec leta 2018, osem mesecev po roku, ki ga je postavil Bruselj.

Slovenjgraška bolnišnica je spet dobila ‘novega, prerojenega direktorja’. Svet bolnišnice je na položaj imenoval vstajenega povratnika Janeza Lavreta. Širši javnosti je znan predvsem po svojih tvitih o cviljenju pozitivnih na koronavirus, medijski golazni in pokojnem Janezu Stanovniku, ki so ga spomladi sicer stali položaja. Ob razglasitvi izidov tajnega glasovanja pa je odstopno izjavo podala strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc, ki je že pred tem napovedala, da se bo ob Lavretovi vrnitvi poslovila. Imenovanje mora sedaj potrditi še vlada.

Nadzorni odbor stranke SD je Emila Rojca, župana Ilirske Bistrice, zaradi nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko Primorskih novic izključil iz stranke. Rojc, ki trdi, da z odločitvijo o izključitvi ni seznanjen, je namreč novinarkam omenjene medijske hiše pripisal “kurji sindrom”, njihove članke pa označil za nivo “kur nesnic”.

Pred eno uro se je pred slovenskim parlamentom začel protestni shod civilne iniciative Maske dol, Gibanja OPS in “nevtralnega državljanskega gibanja” Resni.ca pod geslom “Ne levi ne desni! Svobodni in enotni!” Pred tem je koordinatorka in nekdanja članica stranke Zedinjena Slovenija, Anica Bidar, udeležence opozorila, naj se protesta udeležijo s slovenskimi zastavami in metlami - ne pa koli, kot je to sprva napovedala. Tako petkovi protestniki kot Slovenska varda, katere članica je bila vsaj do nedavno tudi Anica Bidar, so se od protesta distancirali. Svoja pričakovanja o protestu je za nas povzel Anis Licina, eden od organizatorjev protesta.

izjava 

Kljub slabim obetom pa poudarja, da je pomembno, da svoje nestrinjanje pokažemo tudi na ulici, ne zgolj na domačem kavču.

 

OFF so spisali Sara, Matija in Urša pod mentorstvom Jake, znanstveno novico je prispevala Zarja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness