OFF LMŠ in SAB

Aktualno-politična novica
12. 7. 2022 - 15.00
 / OFF

O možnosti prehranske krize v EU
 / 26. 5. 2022
Ukrajinska vojska je sporočila, da je začela s protinapadom v pokrajini Herson na jugu države. Tamkajšnje prebivalstvo je pred napadom pozvala, naj začne evakuacijo. Ofenzivo so začeli v mestu Nova Kahovka, glavni cilj pa je bilo uničenje skladišč orožja. Ukrajinska stran trdi, da je v napadu uničila ključno infrastrukturo, med napadom pa naj bi bilo ubitih 50 ruskih vojakov. Na drugi strani ruska tiskovna agencija RIA Novosti poroča o sedmih smrtnih žrtvah in več ranjenih, ukrajinska vojska pa naj bi v napadu uničila več civilnih stavb.

V Hersonu je sicer ruske potne liste v zadnjem mesecu pridobilo okoli 10 tisoč prebivalcev, od ponedeljka naprej pa je v veljavi odlok, ki vsem ukrajinskim državljanom omogoča pridobitev ruskega potnega lista po hitrejšem postopku. 

Finančni ministri Evropske unije so medtem odobrili novo posojilo Ukrajini v višini ene milijarde evrov. Sredstva bodo namenjena najnujnejšim finančnim potrebam te države. Unija je med marcem in majem Ukrajini že izplačala 1,2 milijarde evrov makrofinančne pomoči.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je sporočil, da je Evropska unija od začetka vojne v Ukrajini zamrznila rusko premoženje v vrednosti 13,8 milijarde evrov. Za okoli 12 milijard evrov premoženja je zaseglo zgolj pet držav članic, ki jih komisar ni imenoval. Slovenija sankcij proti ruskim oligarhom in vplivnežem praktično ne izvaja, saj se tako zunanje in infrastrukturno ministrstvo kot okrožna sodišča in uprava za pomorstvo otepajo svojih pristojnosti, so poročali na portalu Oštro. Delovna skupina za rusko elito, posrednike in oligarhe pod okriljem ameriškega finančnega ministrstva je prav tako sporočila, da so njene članice ZDA, Kanada, Združeno kraljestvo, Japonska in ostale države zaustavile pretok 300 milijard dolarjev v lasti ruske centralne banke.

Parlamentarne volitve v Franciji
 / 21. 6. 2022
Francoska premierka Elisabeth Borne je prestala glasovanje o nezaupnici, ki jo je predlagala opozicijska stranka Nepokorna Francija Jeana-Luca Melenchona. Po treh urah razprave je nezaupnico podprlo 146 od 577 poslancev v francoskem parlamentu. Za izglasovanje nezaupnice bi bilo potrebnih 289 glasov. V opoziciji so se za predlog nezaupnice odločili, da se v parlamentu preštejejo in pokažejo, kako bo opozicija delovala v prihodnje. Na mesto premierke je Elisabeth Borne imenoval francoski predsednik Emmanuel Macron maja letos, mesec pred parlamentarnimi volitvami. Na njih je stranka Emmanuela Macrona izgubila absolutno večino v parlamentu. 

BBC je po večletni preiskavi razkril, da je posebna britanska vojaška enota Special Air Service, krajše SAS, med letoma 2010 in 2011 ubila 54 neoboroženih pridržancev. Poboji so se zgodili v pokrajini Helman. Takratni vodja posebnih britanskih vojaških enot, general Mark Carleton-Smith, je bil o sumu pobojev obveščen, vendar tega ni sporočil vojaški policiji tudi po tem, ko je ta sprožila preiskavo o morebitnih umorih. Posamezniki, ki so sodelovali s SAS v akcijah, so v poročilih, ki jih je pridobil BBC, poročali o umorih, ki so se večinoma zgodili v nočnih akcijah. Po njihovem pričanju so britanski specialci ob trupla ubitih pridržancev odlagali orožja in s tem poskušali prikazati, da so bili pridržanci ustreljeni v samoobrambi. Vojaki naj bi med sabo tudi tekmovali v številu pobitih žrtev. Britansko ministrstvo za obrambo ni komentiralo poročila BBC in je v izjavi za javnosti sporočilo, da so vojaki na misijah v Afganistanu služili pogumno in strokovno.

O posledicah zaprtja javnega življenja na Kitajskem
 / 10. 6. 2022
Oblasti v kitajski provinci Henan so sporočile, da bodo po včerajšnjih protestih prebivalcev, ki imajo pri bankah odprte račune, začele z izplačevanjem zamrznjenih sredstev. Na včerajšnjem protestu so protestniki od bank zahtevali izplačilo svojih prihrankov. Regulativni urad za bančništvo in zavarovanje v Henanu je včeraj v izjavi za javnost sporočil, da bodo sredstva izplačali v obrokih pod nadzorom kitajske centralne banke. Banke bodo z obročnim plačevanjem začele v petek, v višini do osem tisoč evrov. Štiri banke v provinci Henan naj bi zamrznile sredstva v višini 3,9 milijarde juanov, oziroma okrog 580 milijonov evrov. Po trditvah policije v Henanu naj bi bile za krizo odgovorne kriminalne združbe, ki so okoli leta 2011 prevzele nadzor nad bankami. Združbe naj bi izvajale nezakonite prenose prek fiktivnih posojil, uporabljale svoje lastniške deleže in manipulirale z vodstvi bank. Banke so sredstva zamrznile, da bi preprečile dodatne zlorabe.

Notranje ministrstvo je izdalo odločbo o pripojitvi strank Liste Marjana šarca in Stranke Alenke Bratušek k stranki Gibanje Svoboda. V stranko Roberta Goloba se bodo stekla tudi proračunska sredstva, ki sta si jih LMŠ in SAB pridobili, ker sta na državnozborskih volitvah dosegli več kot en odstotek glasov. V Gibanje Svoboda se bosta pridružila tudi evropska poslanca iz vrst LMŠ Klemen Grošelj in Irena Joveva.

Predsedniška kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos je objavila podatke o svojem premoženjskem stanju. V bankah ima 84 tisoč evrov in 161 tisoč švicarskih frankov prihrankov. Kot je sporočila, ima prav tako prek 460 tisoč evrov vrednostnih papirjev in kapitalskih naložb ter pol milijona evrov v pokojninskem skladu. Prav tako je lastnica podjetja Kos Consulting and Coaching s sedežem v Ženevi. Svoje podatke o premoženju sta pred tem objavila tudi Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Logar ima na banki 50 tisoč evrov prihrankov in 200 delnic Krke ter pet delnic Nova24TV. Navedel je še naložbe v Sava infond, Triglav sklade in NLB sklade, ki so bile po njegovih navedbah septembra lani vredne dobrih 11 tisoč evrov, ter naložbe v skladih belgijske KBC, pri katerih vrednosti ni navedel. Pirc Musar ima v bankah 30 tisoč evrov prihrankov, njen soprog pa 10 tisoč. Finančne naložbe po njenih navedbah znašajo 243 tisoč evrov, njenega moža pa 800 tisoč. Musar ima v lasti 145 delnic družbe Krka, prav tako pa ima lastniški delež v podjetjih Odvetniška družba Pirc Musar in Lemut Strle, Info hiša in veleposest Ruska dača.

Mestna občina Kranj je pozvala vsa gospodinjstva na območju reke Kokre, naj odpadne vode iz greznic in gnojnih jam ne izlivajo v reko. Analiza vode iz reke Kokre, ki jo je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, je pokazala, da se v vodi ponovno pojavlja fekalno onesnaženje. Kakovost vode je sicer skladna z normativi uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda, ob daljši suši in visokih temperaturah pa lahko tudi manjše onesnaženje povzroči okoljska tveganja, voda pa postane neprimerna za kopanje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness