Off masovnega nadzora

Aktualno-politična novica
1. 6. 2015 - 15.00
 / OFF

Južna Koreja v zadnjih letih podpisuje veliko prostotrgovinskih sporazumov. Po sporazumih z Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike je sedaj prostotrgovinski sporazum podpisala še s Kitajsko. Po sporazumu naj bi uvozne carine v obeh državah odpadle za 90 odstotkov blaga. Sporazum vključuje 22 področij, tudi področje financ, izjemi pa sta riž in avtomobilska industrija.

Human Rights Watch opozarja, da vojska jemensko-savdske koalicije uporablja kasetne bombe. Te so prepovedane po mednarodnem pravu, saj napadi z njimi niso natančni, zato pod njimi velikokrat podležejo civilisti. V zračnih napadih, ki so čez vikend potekali v Jemnu, je bilo ranjenih nekaj civilistov. Osem pa jih je bilo ubitih danes ob napadu na skladišče orožja. Nove civilne žrtve pa se pričakujejo, ko se vojna vihra poleže. Nevarnost predstavljajo neeksplodirane bombe, na katere po nesreči naletijo nič hudega sluteči civilisti. Opozorilo ni prvo.

Nekdanji predsednik Gruzije Mihail Sakašvili je bil v soboto imenovan za guvernerja ukrajinske regije Odessa. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko ga je ob imenovanju označil za velikega prijatelja Ukrajine. Sakašvili je v konflikt s Kremljem prišel že leta 2008. Takrat je Rusija v regiji Južna Osetija in Abhazija poslala mirovne enote, avtonomni regiji pa sta postali odcepljeni republiki.

Sakašvili je moral, da je lahko postal guverner, dobiti ukrajinsko državljanstvo. Zato mu je po gruzijskem zakonu prenehalo veljati matično, kar je užalilo trenutnega gruzijskega predsednika Giorgija Margvelašvilija. Kakorkoli, novopečeni guverner se bo v Odessi zavzemal za mir in gospodarsko rast ter bo guverner vseh Ukrajincev. Spomnimo, da je lani med protesti v Odessi v požaru državnega poslopja umrlo 50 proruskih protestnikov.

Kontroverznemu patriotskemu zakonu, ki je varnostnim agencijam v Združenih državah Amerike dal pooblastila za masovni nadzor nad prebivalstvom, je ob polnoči potekla veljavnost. Zahvaliti se velja republikanskemu senatorju Paulu Randu, ki je na včerajšni seji zavlačeval debato. Senat je sicer potrdil nadaljevanje razprave za potrditev Freedom Acta, po naše zakona o svobodi. Predsednik Barrack Obama v zakonu svobode vidi kompromis med prejšnjim drastičnim zakonom, ki se je rodil na pogorišču svetovnega trgovinskega centra, in zagovorniki človekovih pravic.

Množično zbiranje telefonskih podatkov s strani agencije za nacionalno varnost in FBI-ja, ki ga je razkril Edward Snowden, bo vsaj do srede zastalo. Agenciji bosta morali pridobiti nalog za prisluškovanje vsakemu telefonu posebej. Za konec dodajmo, da je Freedom Act deležen kritik, da ni kaj dosti bolj svoboden od svoje patriotske različice. Svoboda v tem kontekstu pomeni svobodo do nadzora.

Britanska medijska hiša The Guardian je prek britanske različice zakona o informacijah javnega značaja prišla do korespondence spletne pošte med prirodoslovnim muzejem in angleško-nizozemsko korporacijo Shell. Korespondenca razkriva, da naftni gigant ni bil zadovoljen nad pripravo simpozija o podnebnih spremembah, ki ga je organiziral muzej. Nevladne organizacije bi lahko odprle nekatere teme, ki zadevajo Shellove operacije. Sporno spletno pismo se zaključi z dogovarjanjem o obnovi galerije muzeja.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa bo na večerji gostila francoskega predsednika Francisa Hollanda, predsednika Evropske komisije Jeana Clauda Junckerja in še dvajset direktorjev evropskih podjetij. Energetika, podnebje, zaposlovanje in digitalna tehnologija so teme, o katerih naj bi prijetno kramljali ob večerji. Tema pogovora zna nanesti tudi na Grčijo. Tej se kmalu izteče rok za poplačilo dela dolga. Gost pod vprašajem je grški premier Aleksis Cipras. Neuradni viri še poročajo, da se je Hollande javil, da bo pomil posodo.

Pridruževanje Bosne in Hercegovine obljubljeni deželi Evropski uniji se je danes stabiliziralo. Danes je namreč v veljavo stopil stabilizacijsko-pridružitveni sporazum med BiH in Evropsko unijo, ki je bil podpisan leta 2008, ko je Evropski uniji predsedovala Slovenija.

Po letih zastoja je Bosna in Hercegovina stopila na pot reform. Zanimivo pa je, da je težko izvedeti, v katero smer naj bi gospodarske in socialne reforme šle. Bosna in Hercegovina bi morala ustrezati copenhagenskemu kriteriju, ki določa, da mora država zagotoviti demokratičnost, vladavino prava, človekove pravice in zaščititi manjšine, predvsem pa zagotoviti delujočo tržno ekonomijo.

 

Slovenija

Informacijski pooblaščenec je ponovno ugotovil, da je objavljanje avtorskih honorarjev v spletni aplikaciji Supervizor zakonito. Tako se je končal inšpekcijski postopek, ki ga je proti Komisiji za preprečevanje korupcije sprožila Univerza v Ljubljani. Popraviti so morali le časovni razpon prikazanih podatkov. Javna uprava lahko podatke hrani le deset let, zato so sedaj dostopni le še podatki od leta 2005 dalje.

Že več let pa na plačna nesorazmerja opozarjajo knjižničarji. O razlogih za nezadovoljstvo v stroki govorimo s sindikalistom Fredijem Sirkom.

izjava je dostopna v prispevku

V zraku visi tudi stavka knjižničarjev. Sirk nadaljuje o možnostih, da do nje pride.

izjava je dostopna v prispevku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.