OFF meja

Aktualno-politična novica
6. 5. 2016 - 15.00
 / OFF

Bolgarija in Turčija sta podpisali protokol, po katerem bo lahko Bolgarija od prvega junija dalje v Turčijo vračala migrante, ki so nezakonito prečkali mejo. V zameno Turčija zahteva liberalizacijo vizumske politike za njene državljane, njene zahteve pa je odobrila Evropska komisija. Bolgarski policiji sicer na meji s Turčijo pomaga vojska, kjer se tudi postavlja žičnata ograja. Po besedah premierja Boyka Borissova naj bi se Bolgarija držala begunskih kvot Evropske unije, ki za državo predvideva sprejem 1200 azilantov.

Z mejami se ubada tudi indijska vlada, ki je prepričana, da se bodo vsi teritorialni spori s Kitajsko in Pakistanom razrešili njej v prid. To prepričanost je potrdila s predlogom zakona, po katerem bi bilo vsako prikazovanje meja, ki ni v skladu z njenim optimizmom, kaznovano z do 15 milijonov dolarjev globe ali sedmimi leti zapora.

Indijska vlada se ukvarja tudi z energetiko. Država bo povečala domačo produkcijo zemeljskega plina in njegov uvoz v utekočinjeni obliki, kar naj bi ji pomagalo pri njenem prizadevanju, da za tretjino zmanjša svoje emisije. Poteza pa je namenjena predvsem zmanjšanju njene odvisnosti od nafte, ki predstavlja več kot četrtino njenih energijskih virov. Indijska vlada je že sklenila dolgoročno dobavno pogodbo za utekočinjen plin s Katarjem, pogajanja za cene plina pa potekajo tudi z ameriškim podjetjem Exxon. V prizadevanju za industrijsko rabo zemeljskega plina vlada gradi plinovode in uvozne terminale na vzhodni in zahodni obali.

Zaradi pomanjkanja gotovine v Zimbabveju bo tamkajšnja centralna banka pričela s tiskanjem lastne verzije bankovcev ameriškega dolarja, ki je sicer že uradna valuta v državi. Bankovci bodo imeli kritje s strani Afriške izvozno-uvozne banke v vrednosti 200 milijonov dolarjev. Država je leta 2009 zaradi hiperinflacije ukinila zimbabvejski dolar, od takrat pa se v državi uporablja več tujih valut, med drugim že omenjeni ameriški dolar ter južnoafriški rand in kitajski juan.

Ostajamo v Afriki. Nigerijski vladi so v boju proti islamski skupini Boko Haram priskočile na pomoč tudi Združene države Amerike. Poleg povečane podpore pri obveščevalnih dejavnostih in urjenju nigerijskih enot bodo ZDA vladnim silam prodale do 12 lahkih bojnih letal.

Francoski policijski sindikati so za 18. maj napovedali proteste. Motijo jih predvsem obtožbe, da so njihovi člani prekoračili pooblastila in na demonstracijah proti prenovi delavske zakonodaje, ki bi med drugim omogočala lažja odpuščanja in omejevala pravice kolektivnega pogajanja, uporabili čezmerno silo. Do sedaj je bilo na demonstracijah aretiranih več kot 1000 oseb, nad 300 pripadnikov policijskih sil pa je bilo poškodovanih.

Vodja desne Svobodnjaške stranke Avstrije Heinz-Christian Strache je izrazil željo po referendumu o združitvi Severne in Južne Tirolske - slednja je del italijanskega ozemlja. Združitev najverjetneje ne bi imela večinske podpore v Južni Tirolski, saj tam po podatkih zadnjega popisa nemško govori le četrtina prebivalstva.

Po odločitvi vlade bo Direktorat za informacijsko družbo iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport prešel pod Ministrstvo za javno upravo. Odločitev je že naletela na kritike. Pavel Gantar, nekdanji minister za informacijsko družbo ter Žiga Turk, nekdanji minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport opozarjata na nevarnost zožitve razumevanja informacijske družbe. Ta bi lahko postala omejena zgolj na informacijske storitve javne uprave in njene potrebe.

Višje sodišče je na podlagi pritožbe Nataše Pirc Musar razveljavilo sklep o imenovanju Marka Filija na mesto generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija. Musar je bila leta 2014 sprva izbrana za generalno direktorico RTV-ja, a so kasneje glasovanje ponovili, ker je prvič volil tudi Matjaž Sterže, ki je bil leta 2010 član sveta stranke Zares, kar je z zakonom o RTV prepovedano. Ko so glasovanje ponovili, ni nihče od njiju dobil potrebnih 15 glasov, vendar jih je Fili dobil več. Musar se je nato pritožila na sodišče. Fili ostaja vršilec dolžnosti generalnega direktorja, dokler programski svet ne določi njegovega naslednika.

OFF sta pripravila vajenec Klemen in Vid.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness