OFF meja in vesoljnih širin

Aktualno-politična novica
26. 4. 2017 - 15.00
 / OFF

Voditelji Evropske unije zahtevajo, da Velika Britanija evropskim državljanom, ki so se in se še bodo preselili v Britanijo pred letom 2019 in tam ostali vsaj še pet let, zagotovi stalno prebivališče. V Veliki Britaniji namreč živi približno tri milijone državljanov Evropske unije, dokument, ki so ga izdali diplomati EU, pa vključuje besedilo, ki si kot cilj postavlja preprečevanje kakršnegakoli izseljevanja prebivalcev EU iz Britanije z namenom zmanjšanja števila migrantov v Britaniji. Od Velike Britanije prav tako zahtevajo kritje svojega deleža izplačil iz proračuna EU dve leti po tem, ko bo zapustila unijo.

Avstrijski minister za notranje zadeve Wolfgang Sobotka od Evropske unije zahteva zaostritev nadzora na zunanjih mejah EU. Ravno zaradi po njegovem mnenju premilih varnostnih ukrepov EU bo Dunaj nadaljeval s sprejemanjen nacionalnih ukrepov. V začetku februarja je Svet ministrov EU sicer že odobril razširitev nadzora petim državam: Nemčiji, Avstriji, Švedski, Danski in Norveški, in sicer do sredine maja. Podaljšanje nadzora je bilo sprejeto zaradi strahu pred drugim migrantskim valom. Avstrija je sicer s poostrenim nadzorom na mejah pričela septembra 2015.

Obmejni odnosi se zaostrujejo tudi na ameriški celini. Donald Trump je napovedal carinske dajatve za pet kanadskih uvoznikov lesa v ZDA. Carine bodo znašale med 3 in 24 odstotkov. Lanski kanadski uvoz lesa v ZDA je bil ocenjen na 5,6 milijarde dolarjev, kanadska podjetja pa so njihovi južni sosedje obtožili nepravičnih subvencij s strani kanadske vlade. V luči tega je padla odločitev o carinah, ki naj bi izenačile konkurenčnost kanadskih in ameriških lesnih podjetij. Carine so tako postavljene sorazmerno s subvencijami kanadske vlade.

V Aziji pa se med tem soočajo s popolnoma drugačnimi tegobami. V času vse večjih trenj med Severno Korejo in ZDA so slednje naposled v Južni Koreji le pričele postavljati obrambni protiraketni sistem THAAD. Gradnjo protiraketnega sistema so ZDA napovedale že pred časom, marca pa so v Južno Korejo prispeli prvi sestavni deli. Prihod kontejnerja s sestavnimi deli so v Južni Koreji pospremili s protestom, saj naj bi nov protiraketni sistem negativno vplival na okolje. Negativno se je na pričetek gradnje odzvala tudi Kitajska, saj naj bi protiraketni sistem okrnil kitajske raketne sposobnosti. Zaradi THAAD-a je Peking proti Južni Koreji uvedel tudi številne gospodarske sankcije, med drugim prepoved skupinskih turističnih obiskov.

Res je, da je Kitajska prepovedala skupinske turistične obiske Južne Koreje, a kaj zato, če bodo lahko v prihodnosti obiskali Luno. Medtem ko se Kitajska zgraža nad protiraketnim sistemom ZDA, se njeni predstavniki z Evropsko vesoljsko agencijo dogovarjajo za sodelovanje pri prvi človeški postojanki na Luni. Mednarodno sodelovanje bo tako povezalo Evropo in Kitajsko v miroljubnem raziskovanju vesolja. Kitajska je bila sicer v preteklosti izključena iz načrtovanja Mednarodne vesoljske postaje ravno zaradi spora z ZDA. Za začetek projekta generalni direktor Evropske vesoljske agencije Johann-Dietrich Woerner predlaga vas na Luni, ki bi bila odskočna deska za izvajanje turizma na Luni in potencialno celo rudarstva.

Potem ko se je situacija v Beogradu v zadnjem času umirila, so se včeraj protivladni protesti združili s protesti ob obletnici rušitve črne gradnje v naselju Savamala. Več o organizatorjih protesta in udeležbi pove aktivist Pavle Ilić:

Izjava

Ilić v nadaljevanju pojasni, kako se bodo protesti odvijali v prihodnje:

Izjava

 

Državni zbor je sprejel Zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, imenovan tudi Lex Mercator. Zakon določa, da lahko vlada sodišču predlaga imenovanje začasnega izrednega člana uprave v družbo, če je večinski lastnik v postopku insolventnosti. Pristojnosti izrednega člana uprave so omejene na vodenje poslov, povezanih z večinskim lastnikom družbe. Podoben zakon so pred kratkim sprejeli tudi na Hrvaškem, o čemer smo že poročali. Predsednik vlade Miro Cerar navaja, da bo politično imenovan član uprave hkrati strokovnjak in menedžer z izkušnjami, ki bo pomagal Mercatorju in s tem celotni rodni grudi.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness