OFF milijard

Oddaja
17. 1. 2017 - 15.00
 / OFF

Pred volitvami za predsednika Evropskega parlamenta je bil sklenjen dogovor med liberalno stranko ALDE in Evropsko ljudsko stranko. V okviru dogovora je kandidat ALDE Guy Verhofstadt od svoje kandidature odstopil in tako v glasovanju ostajata dva favorita med šestimi kandidati. Antonio Tajani z Evropske ljudske stranke je v prvem krogu dobil glasove 274 poslancev, Gianni Pittella, kandidat socialdemokratov, pa 183 glasov. Volitve potekajo v največ štirih krogih, za zmago pa je potrebna pridobitev večine oddanih glasov. Dogovor med strankama je nastal po propadu prejšnje koalicije, ki je povezovala dve največji stranki, in sicer socialdemokratsko S &D in Evropsko ljudsko stranko. V zameno za odstop Guya Verhofstadta so liberalci in EPP dosegli dogovor, v okviru katerega bosta stranki skupaj delovali v skupini za razmislek o prihodnosti Evropske unije in preureditev odbora za policijsko sodelovanje v smeri ostrejše varnostne politike v Evropski uniji.  ALDE naj bi si prav tako zagotovil dve od štirinajstih mest podpredsednika parlamenta.

Volitve se obetajo tudi na Severnem Irskem. S strani britanske krone nastavljeni državni sekretar za Severno Irsko James Brokenshire, je razpisal predčasne volitve za 2. marec. To je bil primoran storiti, ker sedem dni po odstopu Martina McGuinessa z mesta namestnika premierja republikanska stranka Sinn Fein ni predlagala novega kandidata za ta položaj. Mirovni sporazum iz leta 1998, poznan kot Good Friday Agreement, nalaga, da si izvršno vejo oblasti delita republikanska in probritanska unionistična stran tako, da ena stran vedno zaseda mesto premierja oziroma podpremierja, odstop enega pa pomeni padec celotne vlade. Več o ozadju in zakaj nove volitve verjetno ne bodo prinesle večjih sprememb, lahko poslušate v četrtkovem OFFsajdu, naslovljenem Ko zelena energija uniči čisto dober petek.

Nemško vrhovno sodišče je zavrnilo predlog zgornjega doma parlamenta glede prepovedi delovanja ksenofobne  Nacionaldemokratske stranke, krajše NPD. V obrazložitvi je sodišče navedlo, da so stališča stranke sicer ustavi nenaklonjena, a zaradi svoje obskurnosti ne ogrožajo demokracije v Nemčiji. Gre že za drugi neuspel poskus proti NPD-ju. Prvi je bil leta 2013 zavrnjen, ker se je izkazalo, da so se v stranko infiltrirali nemški obveščevalci. NPD je sicer na zadnjih parlamentarnih volitvah osvojil nekaj več kot en odstotek glasov, daleč od petih odstotkov, potrebnih za prekoračitev parlamentarnega praga.

Kostarika je na Mednarodno sodišče Združenih narodov v Haagu vložila tožbo proti Nikaragvi. Kostarika sosedi očita namestitev vojaških enot na njeno ozemlje. V 19. stoletju sta državi skupaj z Gvatemalo, El Salvadorjem in Hondurasom tvorili Federalno republiko centralne Amerike, pri razpadu le-te so določili mejo med Kostariko in Nikaragvo, ki poteka po reki San Juan. Otok Calero, ki leži na prej omenjeni reki, je del ozemlja Kostarike, na katero je Nikaragva postavila svoje vojaške enote. Zaradi te meje sta bili državi v preteklosti že na sodišču. V podobnem sporu pred dvema letoma je sodišče razsodilo, da je otok ozemlje Kostarike in Nikaragvi naložilo denarno kazen v višini 6,7 milijona evrov, ki je ta še ni poravnala.

Liberalna stranka Moldavije, koalicijska partnerka vladajoče Demokratske stranke, je začela proces odstavitve predsednika republike Igorja Dodona. Liberalci, ki zagovarjajo združitev z Romunijo, socialistu Dodonu očitajo kršenje dveh členov ustave, ki zadevata suverenost in teritorialno enotnost. Ti naj bi prekršil ob nedavnem obisku Pridnjestrske republike, de facto neodvisne, s strani Rusije podprte države na vzhodu Moldavije, kjer se je sestal in ob izvolitvi čestital tamkajšnjemu kolegu Vladimu Krasnoselskemu. Možnosti za uspeh te iniciative so sicer skoraj nične, saj bi že za uradno sprožitev iniciative potrebovali podporo ene tretjine poslancev ali celotne koalicije plus en glas in dve tretjini za razpis referenduma o odstavitvi.

Tobačno podjetje British American Tobacco, krajše BAT, in ameriško tobačno podjetje Reynolds American Incorporated sta dosegli dogovor o prodaji. BAT bo tako za 49,4 milijarde dolarjev kupil 58 odstotkov ameriškega podjetja, ki jih še nima v lasti.

Skoraj enako vrednost, 49 milijard evrov, dosega tudi nov mogotec v industriji očal. Združila sta se namreč tudi italijansko podjetje, ki izdeluje očala Luxottica, in francoski izdelovalec leč Essilor. Letni promet združenega podjetja naj bi obsegal 15 milijard evrov, kar skupaj s podatki o 130.000 zaposlenih in delovanjem v 150 državah napoveduje vodilni položaj podjetja v svetovni optični industriji.

Upravno sodišče Republike Slovenije je v upravnem sporu prisodilo v prid civilne iniciative, ki zahteva referendum o centru za begunce v občini Črnomelj. Sodišče je v obrazložitvi navedlo, da je referendumska pobuda ustavna pravica državljanov. Pobudo je kljub zadostnem številu zbranih podpisov za začetek postopka črnomaljska občina s sklepom prepovedala, županja Mojca Čemaš Stjepanovič danes ni bila dostopna za komentar glede nadaljnjih potez občine.

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks je predsedniku Državnega zbora Milanu Brglezu poslal pismo, v katerem izraža mnenje, da je predlagana novela Zakona o tujcih v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi Slovenije. Pri tem posebej izpostavlja tretji člen Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki zagotavlja pravico ne biti mučen ali ponižujoče obravnavan ter 4. člen 4. protokola v omenjeni konvenciji, ki prepoveduje kolektivni izgon. Zaradi neskladnosti z mednarodnimi pogodbami, ki bi jih prinesel zakon, poslance tudi poziva, naj novelo zavrnejo. Brgleza poziva še naj kopije pisma razdeli vsem poslancem. Muižnieks v pismu izpostavlja tudi možnost domino efekta po celotni balkanski poti in neprimeren jezik predloga zakona, ki migrante prikazuje kot varnostno grožnjo. Prejšnji teden je na premierja Mira Cerarja negativno oceno zakona naslovil tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thobjorn Jagland.

ODPOVED: OFF sta pripravila vajenka Rina in Antun.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness