Off Mjanmara

Aktualno-politična novica
6. 6. 2013 - 14.07
 / OFF

Sirski uporniki so v boju s silami sirskega predsednika Bašarja al Asada zavzeli prehod Kuneitra na razmejitveni črti med Izraelom in Sirijo na Golanski planoti, je danes poročal izraelski vojaški radio, sklicujoč se na vojaške vire. Novico je potrdil tudi sirski observatorij za človekove pravice. Izraelska vojska je tamkajšnje kmete opozorila, naj se območju spopadov ne približujejo. Razkrili so tudi, da so neznano število pripadnikov sirskih vladnih sil prepeljali v bolnišnico v severnem izraelskem mestu Safed. V preteklih treh mesecih je v isti bolnišnici poiskalo pomoč vsaj 16 ljudi, ki so bili ranjeni v bojih v Siriji.

Vodja mjanmarske opozicije Aung San Suu Kyi je sporočila, da se bo na prihodnjih volitvah potegovala za predsedniški položaj. Predsedniške volitve v Mjanmaru bodo leta 2015. Nobelova nagrajenka za mir se je na poslovnem forumu v Naypyidawu zavzela za spremembo ustave, ki ji zaenkrat preprečuje, da bi se povzpela na čelo države. Mjanmarska ustava namreč prepoveduje, da bi predsedniški položaj zasedla oseba, katere zakonski partner ali otroci so državljani kakšne druge države. Sinova Aung San Suu Kyi in njenega pokojnega moža Michaela Arisa sta britanska državljana.

Severna in Južna Koreja sta dosegli načelen dogovor o začetku uradnih pogovorov, prvih v zadnjih letih. Po oceni opazovalcev dogovor kaže na to, da bi se utegnile napetosti na Korejskem polotoku po več mesecih le nekoliko sprostiti. Pogovore o vrsti trgovinskih in humanitarnih vprašanj - od ponovnega odprtja skupnega industrijskega kompleksa do nadaljevanja srečanj družin z obeh strani meje - je presenetljivo predlagal Pjongjang, Seul pa je ponudbo takoj sprejel. Uradni stiki med stranema so bili praktično zamrznjeni od marca 2010, ko je Južna Koreja severno sosedo obtožila napada na južnokorejsko vojaško ladjo, v katerem je umrlo 46 ljudi.

Nemško ustavno sodišče je razsodilo, da imajo istospolni pari v civilnem partnerstvu enake pravice do davčnih ugodnosti kot poročeni heteroseksualni pari. Zanikanje tovrstnih olajšav je kršitev državljanskih pravic istospolnih parov, so odločili sodniki v Karlsruheju. Razsodba bo veljala tudi za nazaj, in sicer do 1. avgusta 2001, ko so v Nemčiji uveljavili civilna partnerstva. V skladu z odločitvijo sodišča morajo biti istospolni pari v tovrstnih zvezah nemudoma upravičeni do enakih davčnih ugodnosti kot heteroseksualni zakonci, ker ne obstajajo nikakršni tehtni razlogi za neenako obravnavo. V nasprotnem primeru bi prišlo do kršitve nemške ustave, so odločili sodniki in parlamentu naročili sprejetje ustrezne zakonodaje. V Nemčiji imajo sicer poročeni pari z veliko razliko v plačah ali kjer eden od partnerjev sploh ne dela, možnost delitve prihodkov pri obračunu davkov. Istospolnim parom, ki so sklenili civilna partnerstva, so to pravico doslej odrekali.

V Bruslju se mudita novinarja Aktualno-politične redakcije Radia Študent. Več o seminarju Evropskega parlamenta za novinarje naslovljenem Evropsko-sredozemski odnosi in Arabska pomlad Marko Kraševec:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Predstavil se je program Parade ponosa, ki bo potekala 15. junija. Več o programu in aktivnostih, ki ga bodo spremljale, nam je povedala Nina Hudej, predsednica društva Parada ponosa:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness