OFF mladičkov

Aktualno-politična novica
21. 5. 2014 - 12.00
 / OFF

Dan po razglasitvi izrednega stanja je načelnik generalštaba tajske vojske Prajut Čan-o-ča sporočil, da se bo pogovoril s ključnimi akterji v tajski politični krizi. General se bo sestal z vlado, predsednikom senata in obema protestniškima frakcijama – monarhističnimi rumenosrajčniki in protimonarhističnimi rdečesrajčniki. Po pogovorih bo znano, ali bo tajska vojska svojo dejavnost omejila na varovanje miru ali pa bo področje svojih pristojnosti razširila. Vršilec dolžnosti predsednika vlade, Niwatamrong Bunsongpajsan je vojsko že pozval, naj deluje mirno, hkrati pa je že zaprosil za predčasne volitve, ki naj bi se odvile avgusta.

V Sao Paulu je bila zaradi stavke avtobusnih prevoznikov zaprta polovica terminalov, nekateri vozniki pa so avtobuse pustili kar sredi vozišč. Vozniki so se za stavko odločili, ker se ne strinjajo z zgolj desetodstotnim povišanjem plač, na kar je pristal sindikat v pogovorih z upravami podjetij. Sao Paulo, mesto z 11 milijoni prebivalcev, bo sicer čez 23 dni gostil prvo tekmo svetovnega prvenstva v nogometu. Ključni transportni sistem za spektakel pa so ravno avtobusne povezave z okrog 15.000 vozili.

Prisilno delo je realnost za skoraj 21 milijonov moških, žensk in otrok ter obsega vse od prostitucije do dela na kmetijah in v gospodinjstvih, kaže raziskava Mednarodne organizacije dela, ki temelji na podatkih iz leta 2012. V prisilno delo za zasebnike je po vsem svetu prisiljenih okoli 18,7 milijona ljudi, ki za svoje delodajalce vsako leto ustvarijo 150,2 milijarde dolarjev dobička. Dve tretjini te vsote, okoli 99 milijard dolarjev, ustvari izkoriščanje za spolne usluge, ostalo pa ekonomsko izkoriščanje, kot je domače delo in delo v kmetijstvu. Še 2,2 milijona ljudi pa je prisiljenih v delo za državo. Med njimi so nekateri zaporniki in vojaki. Velik del žrtev, od katerih je kakih 5,5 milijona otrok, ob tem z delom ne zasluži ničesar. Več kot polovica prisilnih delavcev, okoli 11,7 milijona ljudi, se nahaja v azijsko-pacifiški regiji, sledi Afrika s 3,7 milijona prisilnih delavcev, medtem ko je v Latinski Ameriki in na Karibskem otočju žrtev po 1,8 milijona. V razvitih gospodarstvih je v delo prisiljenih okrog 1,5 milijona ljudi, vendar pa je njihovo delo vredno precej več kot drugod.

V pričakovanju novega poplavnega vala v Srbiji utrjujejo nasipe ob Savi, predvsem v občinah Šid in Sremska Mitrovica. Nadaljuje se tudi popolna evakuacija Obrenovca, mesta ob sotočju Save in Kolubare, ki so ga poplave najhuje prizadele. V Bosni in Hercegovini pa ob poplavah veliko nevarnost predstavljajo mine iz časa vojne, ki jih je naplavila voda ali so prišle na površje zaradi zemeljskih plazov. Ena mina je že eksplodirala na minskem polju na območju okrožja Brčko. Ameriška vesoljska agencija Nasa je sicer na svoji spletni strani objavila posnetke poplavljenih območij v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem, ki jih je 19. maja posnel Nasin satelit Aqua. Na posnetkih iz vesolja so poplavljena območja dobro vidna.

Hrvaška vlada pa je na območju Vukovarsko-sremske županije na vzhodu države po hudih poplavah razglasila stanje katastrofe. Medtem na ogroženem območju ob reki Savi v Slavoniji utrjujejo nasipe, saj nevarnost poplav še ni minila. 210 kilometrov dolg nasip na območju Slavonsko-brodske in Vukovarsko-sremske županije je popustil na dveh mestih, pri Rajevem Selu in Račinovcih nedaleč od Županje. Čeprav se Sava umirja in se je njena gladina na ogroženem območju v 24 urah znižala, so nadaljevali z utrjevanjem razmočenih nasipov. Na najbolj ogroženih delih nasipa pri Slavonskem Brodu so potapljači minulo noč postavljali neprepustne folije.

Hrvaški Agrokor, ki se že nekaj časa poteguje za nakup Mercatorja, je dobil posojilo v skupni višini 485 milijonov evrov, piše časnik Finance. Agrokor potrebuje posojilo za prevzem Mercatorja. Denar je izvršnemu direktorju Ivici Todoriću posodilo približno 50 vlagateljev iz Kanade, Združenih držav Amerike, Evrope in Azije, a je ta zanj moral zastaviti večino Agrokorja. To pomeni, da bo Todorić ostal brez deleža v Agrokorju, če ne bo plačal posojila in če po konsolidaciji trgovske dejavnosti, predvidoma še v letu 2016, zainteresiranim vlagateljem ne bo ponudil delnic Agrokorja v javni prodaji delnic. Medtem se je oglasila bonitetna agencija Moody's, ki je napovedala, da bo morda znižala bonitetno oceno Agrokora.

Četudi vlada zagotavlja, da sredstva za subvencije študentskih in dijaških prevozov za maj in junij bodo, izvajalci javnega potniškega prometa doslej še niso prejeli pisnega zagotovila, pravi Jože Baškovič iz Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije. Subvencionirane študentske in dijaške vozovnice za junij bi se morale danes že prodajati, toda za to ni nobene osnove. Vlada je sicer na torkovi seji s prerazporeditvijo sredstev zagotovila skoraj osem milijonov evrov za subvencije prevozov za meseca maj in junij, vendar Baškovič pojasnjuje, da pisnega zagotovila ali povabila na podpis pogodbe doslej še ni prejel.

Ravno v teh dneh srne polegajo svoje mladiče in jih, med tem ko iščejo hrano, pustijo same na travniku. Takšni mladiči niso osiroteli in se jih je prepovedano dotikati, opozarjajo na Lovski zvezi Slovenije, saj jih mati srna zaradi vonja po ljudeh ne sprejme več. Mlade srne in srnjački so v osnovi peščeno rjave barve s črnimi in belimi pegami po telesu. Mladič shodi šele po treh dneh, vendar tudi takrat materi ne sledit, ampak ostajata skrit. Več o tem, kako najbolje pomagati mladičem in se izogniti nesrečam, Sabina Mrlak iz Lovske zveze Slovenije:

Izjava se nahaja TUKAJ

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness