OFF moldavske vlade

Aktualno-politična novica
10. 2. 2023 - 15.00
 / OFF

O formalizaciji pushbackov na srbsko-romunski meji
 / 30. 1. 2023
Svet Evropske unije je po srečanju predstavnikov držav članic odobril dva pilotna projekta za varovanje zunanjih evropskih meja. Prvi projekt bo omogočil mobilizacijo finančnih sredstev, namenjenih nakupu opreme za nadzor meja. Čeprav so se države, kot je Avstrija, zavzemale za evropsko financiranje ograj na zunanjih mejah, bo evropski denar namenjen »zgolj« elektronskemu nadzoru, izgradnji nadzornih stolpov in dodatnih cest ter povečanju števila vozil in nadzornikov na zunanjih mejah. Drugi projekt se bo osredotočil na enotno vrednotenje migrantov na mejah s poudarkom na vračanju migrantov, ki naj v Evropski uniji ne bi mogli dobiti azila. Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen:

Izjava

Stranka Zveza za Albance se je pridružila vladni koaliciji v Severni Makedoniji. Vladna večina bo tako močnejša za osem poslancev, po novem ima 72 poslancev v 120-članskem parlamentu. Vlada Dimitarja Kovačevskega se je s tem približala dvotretjinski večini v parlamentu, ki jo potrebuje za spremembo ustave. Kovačevski namreč želi bolgarsko ljudstvo uvrstiti med ustanovna ljudstva makedonske države. Kakor upa makedonska vlada, bi to odpravilo bolgarsko blokado vstopa Severne Makedonije v Evropsko unijo. Z vstopom Zveze za Albance v koalicijo se sicer ne strinja koalicijska partnerica Alternativa, tako da bi lahko vlada izgubila štiri njihove poslance.

Premierka Moldavije Natalia Gavrilita je odstopila, posledično pa bo temu sledil tudi odstop vlade. Kot razlog za ta korak je premierka navedla, da ni pričakovala, da se bo morala njena vlada soočiti s toliko izzivi kot leta 2022. Nekdanja premierka prav tako ni zadovoljna s podporo vladi znotraj države. Moldavija je sicer lani, skupaj z Ukrajino, dobila status kandidatke za vstop v Evropsko unijo. 

Turčija začela z novo vojaško operacijo na severu Sirije
 / 22. 11. 2022
Delavska stranka Kurdistana, krajše PKK, je zaradi potresa napovedala ustavitev operacij v Turčiji. Sovodja PKK-ja Cemil Bayik je dejal, da ustavljajo vojaške operaciji v Turčiji, če jih tudi turška država ne bo napadala. Namen poziva je zagotovitev pomoči ljudem po potresu na jugovzhodu Turčije, kjer je po dosedanjih poročanjih umrlo okoli 20 tisoč ljudi. Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan PKK preganja kot teroristično organizacijo, kljub potresom pa je turška vojska že izvedla napade na območja pod kurdskim nadzorom na severu Sirije. 

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je razglasil izredne razmere zaradi krize z elektriko. Državo že več dni pestijo izpadi elektrike, ki trajajo do osem ur dnevno. Poleg gospodinjstev so prizadeta predvsem manjša podjetja v državi. Namen izrednih razmer je preskrba bolnišnic z elektriko in nakup energetskih virov od sosednjih držav. Vzrok izpadov elektrike je povečano povpraševanje po električni energiji. Državno energetsko podjetje Eskom ni zmožno proizvesti dovolj energije predvsem zaradi dotrajanih obratov. Ramaphosa je napovedal tudi novo funkcijo ministra za elektriko, ki bo reševal krizo. Poleg tega v Republiki Južni Afriki nimajo dovolj pitne vode, kar je prav tako posledica dotrajane infrastrukture in pomanjkanja padavin. Dostop do pitne vode ima manj kot polovica gospodinjstev. 

Južna Koreja je odpravila vizumske omejitve za kitajske potnike. Na današnjem antivirusnem srečanju je južnokorejska vlada odločila, da bodo državljani Kitajske znova lahko pridobili kratkoročne vize. Razlog za odločitev je izboljšanje razmer epidemije covida-19 na Kitajskem. Omejitve za vstop kitajskih potnikov je Južna Koreja uvedla na prelomu leta, potem ko je Kitajska opustila svojo politiko ničelne tolerance do covida-19. 

Zakaj zgolj javno zdravstvo ni tisto dejstvo, na katerem obstane ali pade vlada Roberta Goloba?
 / 11. 1. 2023
Vlada je sindikatom predstavila izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik:

Izjava

Nova plačna lestvica bo po predlogu vlade obsegala 67 plačnih razredov, tisti v najnižjem razredu bodo prejemali minimalno plačo. Razmerje med najvišjo in najnižjo plačo bo ena proti sedem, medtem ko je po besedah ministrice trenutno približno ena proti štiri. Sindikati imajo do načrta reforme plačnega sistema zadržke. Moti jih predvsem predlog upočasnitve napredovanj in izplačevanja delovne uspešnosti ter razmerje med novimi plačnimi stebri, ki bi lahko po njihovem vodili do prevelikih razlik med posameznimi dejavnostmi.

Sindikat poklicnih gasilcev Slovenije bo naslednji četrtek izvedel protestni shod. Generalni sekretar sindikata David Švarc predstavi razloge za napovedani shod:

Izjava

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je v svet Radiotelevizije Slovenije imenovala generalno sekretarko Društva novinarjev Slovenije Špelo Stare. Za članstvo v svetu so se prijavili štirje kandidati, po mnenju informacijske pooblaščenke pa je Stare kot diplomirana novinarka, ki jo je za položaj predlagalo društvo novinarjev, najprimernejša. Informacijski pooblaščenec po novem zakonu o RTV izbere enega predstavnika v svet RTV, ki ga predlagajo civilnodružbene in druge institucije.

OFF je pripravila vajenka Neva, za ovratnik je dihal Žan. 

Viri slik: rawpixel.com/flicker.com/vectorportal.com 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness