OFF Narodne herojinje Rihanne

Aktualno-politična novica
30. 11. 2021 - 15.00
 / OFF

O republikanizmu, the good kind
 / 17. 10. 2020
Barbados je s prisego prve predsednice Sandre Mason postal republika in tako zamenjal britansko kraljico kot vodjo države. Od osamosvojitve Barbadosa leta 1966 je imel ta status ustavne monarhije, britanska kraljica pa je imela tako status monarhinje. Karibska otoška državica, ki premore slabih tristo tisoč prebivalcev, je lani naznanila željo po premiku k republikanski državni ureditvi. Sandra Mason, nekdanja guvernerka države, je tako postala prva predsednica nove republike. Barbados še vedno ostaja del britanske skupnosti narodov, znane kot Commonwealth. Na ceremoniji sta bila prisotna tudi barbadoška pevka Rihanna, ki je prejela naziv nacionalne herojinje, in britanski prestolonaslednik, princ Charles, ki je naslovil britansko odgovornost v temačni zgodovini otoka ter izrazil željo po nadaljevanju tesnih odnosov med Veliko Britanijo in Barbadosom.

O izvoru, zgodovini, magiji in podelitvi zemlje.
 / 9. 10. 2013
V Hondurasu je po dobri polovici preštetih glasov Xiomara Castro razglasila zmago na predsedniških volitvah. Vse kaže, da bo Castro postala prva ženska predsednica te srednjeameriške republike. To je sicer njen drugi poskus potegovanja za predsedniško funkcijo. Volilna kampanja leta 2013 jo je v honduraški politiki zacementirala kot voditeljico leve opozicije proti vladajoči Nacionalni stranki, ki je državi vladala zadnjih osem let. Program strankarske koalicije, ki jo vodi Castro, se osredotoča predvsem na obljubo referenduma, na katerem bodo državljani glasovali o sprejemu nove ustave. Poleg tega želi Castro diplomatsko prepoznati Ljudsko republiko Kitajsko in uvesti protikorupcijsko kompanjo pod vodstvom Združenih narodov.  

Bocvansko prizivno sodišče je pritrdilo razsodbi iz leta 2019, ki v državi dekriminalizira istospolne odnose. Odločitev sodišča sledi pritožbi bocvanske vlade, ki je na sodišču izpodbijala razsodbo višjega sodišča. Pritožbo je vlada vložila zaradi domnevne nepristojnosti sodišča v zvezi z odločanjem glede pravic istospolno usmerjenih. Prizivno sodišče je vladno pritožbo zavrnilo z argumentom, da je kriminalizacija istospolne usmerjenosti kršitev ustavnih pravic LGBTQ+ posameznikov do dostojanstva, svobode, zasebnosti in enakosti. Pred letom 2019 so v Bocvani sicer veljali kolonialni zakoni, na podlagi katerih je bilo za istospolne odnose predvidenih do sedem let zapora.

Turško tožilstvo proti HDP
 / 15. 4. 2021
Turške oblasti so zaradi domnevnega političnega in vojaškega vohunjena obrambnemu analitiku in enemu od ustanoviteljev Stranke za demokracijo in napredek Metinu Gürcanu odvzele prostost. Upokojenega častnika turških obrambnih sil je turška policija pridržala, potem ko je v ponedeljek vdrla v njegovo hišo. Nekdanji turški zunanji minister in predsednik Stranke za demokracijo in napredek Ali Babacan je aretacijo označil za politično motivirano in Gürcanu zagotovil pravno podporo. Gürcan je sicer nedavno javno kritiziral turški sporazum z Združenimi arabskimi emirati in zatrdil, da bo Turčija s tem prisiljena popustiti v zameno za naložbe, ki jih obljubljajo Združeni arabski emirati.

Francija zaradi vedno nasilnejših protestov pošilja dodatne varnostne sile na karibski otok Guadeloupe. Na otoku, enem od mnogih čezmorskih teritorijev Francije, namreč že tretji teden potekajo protesti zaradi zahteve francoske vlade, da se morajo vsi zdravstveni delavci in gasilci na otoku cepiti. Odlok je zbudil dolgotrajne zamere otočanov zaradi velikih razlik med življenjskim standardom v Guadeloupu in v celinski Franciji. Da bi se seznanil z zahtevami protestnikov, se je francoski  minister za čezmorske teritorije Sebastien Lecornu srečal s predstavniki sindikatov in lokalnimi političnimi predstavniki. Francoska vlada je rok za obvezno cepljenje že zamaknila do konca leta, minister Lecornu pa je izrazil pripravljenost francoske vlade za debato o potencialni avtonomiji karibskega otoka. 

Magdalena Andersson, predsednica Švedske socialnodemokratske stranke, je bila že drugič v enem tednu izvoljena za predsednico švedske vlade. Zanjo je v parlamentu glasovalo sto sedemnajst poslancev, sto štiriinsedemdeset jih je glasovalo proti, ostalih oseminpetdeset poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. Edini pogoj za izvolitev na funkcijo premierke je manj kot polovica glasov proti, kar bi pomenilo sto petinsedemdeset glasov proti, torej le en glas proti več. Vlada je prejšnji teden sedem ur po glasovanju v parlamentu razpadla, ko so koalicijo dveh strank zapustili Zeleni. Razhod strank je sledil neuspešnemu glasovanju v švedskem parlamentu za odobritev državnega proračuna. Tudi tokratna enostrankarska vlada bo manjšinska - v parlamentu ima le sto od tristo devetinštiridesetih sedežev v parlamentu. Zaradi manjšinskosti vlade bo Andersson primorana iskati parlamentarne glasove pri opozicijskih strankah, ki so sestavile državni proračun. Andersson bo funkcijo predsednice vlade, če do vnovične nezaupnice ne bo prišlo, opravljala do švedskih parlamentarnih volitev septembra 2022.

Pogodba podpisana, uredba uveljavljena, STA še ne obglavljena
 / 9. 11. 2021
Aktiv fotoreporterjev in fotografov v okviru Novinarskega društva Slovenije opozarja, da bi novosprejeta pogodba med Uradom vlade za komuniciranje in Slovensko tiskovno agencijo zaradi novih določb lahko sesula trg reportažnega fotografiranja. Zakon o STA delovanje agencije deli na javno službo in tržno dejavnost. Prvo obsega objavljanje ključnih podatkov in povzetkov novic, ostalo delovanje STA pa spada pod tržno dejavnost. Fotografije predstavljajo posebno kategorijo vsebin, ki v tej ločitvi ni jasno opredeljena. Uroš Hočevar, predsednik fotoaktiva Društva novinarjev Slovenije, razloži, da so določila nove pogodbe tako nedomišljena, da bi lahko ogrozila cel trg fotoreportaže. 

Izjava

Ker so fotografske vsebine v novi pogodbi opredeljene kot del javne službe, jih STA lahko prodaja le kosovno in ne na podlagi opravljenega dela, kar bi občutno znižalo vrednost trga fotoreportaže.

Izjava

OFF sta pripravila vajenec Sebastjan in Matija.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.