OFF nateranih

Aktualno-politična novica
16. 3. 2018 - 15.00
 / OFF

Francoski upokojenci so v Parizu in drugih večjih francoskih mestih protestirali proti nedavnemu dvigu davka na dohodke. Za 1,7 odstotka se je namreč dvignila obdavčitev pokojnin, višjih od 1280 evrov. Tisti, ki jih bo dvig davka prizadel, bodo plačevali okrog 25 evrov na mesec več. Povprečna francoska pokojnina sicer trenutno znaša okrog 1300 evrov. Čeprav dvig davka na dohodke velja za vse, pa so bili s tem ukrepom najbolj izpostavljeni upokojenci, saj se je obdavčitev plač znižala za slabo tretjino.

Potem ko je britanska vlada iz ozemlja Združenega kraljestva izgnala 23 diplomatov zaradi domnevne ruske vpletenosti v uboj bivšega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčerke, ruske oblasti vračajo udarec. Kremelj je namreč naročil diplomatski službi Velike Britanije, da čimprej pripravi kovčke zaenkrat še neznanega števila diplomatov.

Ameriški možganski trust Kampanja za odgovornost je objavil poročilo, v katerem opozarja na zaskrbljujoč obseg financiranja evropskih akademikov in znanstvenih institucij s strani multinacionalke Google. V poročilu je izpostavljeno financiranje obstoječih akademskih institucij, kot je na primer Center Alexandra Humboldta za internetne študije, ki je doslej prejel že okrog 9 milijonov sredstev in objavil 240 akademskih člankov, ki so Googlu povšeči. Denar piha tudi v smer možganskih trustov, ki so kritični do protimonopolne zakonodaje. Poleg tega Google ustanavlja tudi nove možganske truste in njih mreže.

Evropska komisija ugotavlja, da je število dogovorov o obdavčitvah med državami in tujimi podjetji v letu 2016 zraslo skoraj za dve tretjini. Evropske države so predlani sklenile nekaj več kot dva tisoč tovrstnih sporazumov. Dogovori med multinacionalkami in državami so pritegnili pozornost evropske javnosti leta 2014, ko je afera Luxleaks razkrila dogovore med luksemburško vlado in podjetji, kot so Apple, Starbucks in Amazon. Dogovori so podjetjem omogočali plačevanje minimalnih davkov na dobiček, v nekaterih primerih manj kot desetinko odstotka. Največ davčnih sporazumov je leta 2016 podpisala Belgija - nekaj več kot tisoč. Evropska komisija je v začetku meseca zaradi agresivnih politik zniževanja davkov okrcala Belgijo, Luksemburg, Malto, Ciper, Madžarko, Irsko in Nizozemsko.

Več tisoč Brazilcev se je zbralo v centru Ria de Janeira po umoru občinske svetnice Marielle Franco. Franco je bila zagovornica feminističnih prizadevanj, glasno pa je opozarjala tudi na policijsko nasilje v favelah na obrobju Ria. Med drugim je nasprotovala strategiji brazilskega predsednika Michela Temerja, ki je sredi februarja na ulice Ria poslal vojsko in jo zadolžil za izvajanje vojne proti mamilarskim kartelom. Franco je bila ustreljena med vožnjo v svojem avtomobilu. Bila je članica stranke Socializem in svoboda, ki so jo leta 2004 ustanovili dotedanji pripadniki levega krila Delavske stranke.

Slovenska vojska bo vpoklicala pripadnike pogodbene rezervne sestave, ki bodo selektivno vpoklicani od enega do šest mesecev. Vojaško službo bo 414 pripadnikov začelo opravljati v začetku maja. Slovenska vojska se namreč v zadnjih letih sooča s hudim kadrovskim primanjkljajem. Za opravljanje vseh zakonskih nalog bi namreč potrebovali še 1200 vojakov.

Vedno znova nas razveseli vest, ki oznanja slovensko prisotnost v vrhu kakršnegakoli rangiranja. To pot je kvaliteto nočnega življenja v Ljubljani pohvalil Evropski center za spremljanje drog in odvisnosti od drog. Izvedli so raziskavo odpadne vode, ki je pokazala, da se naša prestolnica uvršča med evropska mesta z največ kokaina in droge MDMA v odpadnih vodah. V ljubljanskih odpadnih vodah so našli 449,76 miligrama kokaina na tisoč ljudi na dan, kar slovensko prestolnico uvršča na enajsto mesto med preučevanimi mesti. Nekoliko slabše smo se odrezali pri prisotnosti MDMA, kjer smo na trinajstem mestu. V amfetaminu je Ljubljana na nekonkurenčnem 34. mestu, v kategoriji metamfetaminov pa se sploh nismo kvalificirali.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

ampak - če izženeš diplomatske službe, pa potem izženeš oziroma strogo nadzoruješ novinarje - kako bodo potem države medseboj še komunicirale? samo politični vrhovi iz izbranci bodo imeli besedo.
to se bo vse zaprlo. tako kot Kitajska.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.