OFF nekončane Iraške vojne

Aktualno-politična novica
12. 6. 2014 - 14.00
 / OFF

Sunitska militantna skupina ISIS, ki je predvčerajšnjim zavzela drugo največje iraško mesto Mosul, je v manj kot 24-ih urah zavzela še mesto Tikrit, bližje Bagdadu. Iz sveže zavzetega ozemlja že napadajo Samaro na jugu in Kirkuk na severu, ki ga trenutno pred islamisti branijo tamkajšnji Kurdi. Že od začetka leta islamisti okupirajo Faludžo in dele Ramadija zahodno od Bagdada. Tikrit, Samara, Faludža in Ramadi so mesta v zloglasnem sunitskem trikotniku, kjer živi večina iraških sunitov. To je bilo območje najvišje podpore Sadamu Huseinu in najhujših bojev med ameriško okupacijo države, ki ji danes vlada šiitski premier Nuri al Maliki. Najnovejša ofenziva ISIS-a zato vzbuja dodatne strahove pred nasilno polarizacijo države na podlagi etnične pripadnosti.

Vojaški uspeh islamistov v Iraku pa je dobil tudi večplastne mednarodne razsežnosti. ISIS, kar je kratica za Islamsko državo Iraka in Sirije, nadzoruje tudi obsežna območja v severno-vzhodni Siriji. Včeraj so z buldožerji predrli nasip, ki ločuje Irak in Sirijo, ter razglasili, da s tem podirajo kolonialne meje. V severnem mestu Mosul so v zadnjih dneh zajeli 80 turških državljanov, med drugim konzula in celotno osebje tamkajšnjega predstavništva. Turške oblasti še tehtajo povračilne ukrepe. Rok pa si z vmešavanjem zaenkrat nočejo umazati Združene države Amerike. Iraška vlada jih je že pred enim mesecem prosila za pomoč v obliki zračnih napadov, a v Washingtonu zaenkrat še niso pripravljeni na vrnitev svojih oboroženih sil v državo, ki so jo le stežka zapustili.

Sodišče v pakistanskem Karačiju je dvignilo prepoved potovanja v tujino za bivšega vojaškega voditelja Perveza Mušarafa. Ta trdi, da bi rad v Dubaju obiskal svojo mamo in da se bo kasneje vrnil v Pakistan in se udeleževal sodnih procesov proti njemu. Musharaf se je od konca svoje vladavine leta 2008 do lani pred sodišči skrival v Veliki Britaniji, nato pa se je vrnil z namenom nastopa na volitvah. Zdaj, ko se mu ni uspelo ponovno zavihteti na oblast, se njegovi nasprotniki bojijo, da bo zopet skušal pobegniti pred roko pravice.

Ruanda in Demokratična republika Kongo si vzajemno pripisujeta odgovornost za včerajšnje obmejne spopade. Na vzhodu Demokratične republike Kongo so namreč pred meseci premagali oboroženo skupino M 23, ki jo je podpirala Ruanda, razoroževanje njenih nasprotnikov v milici FDLR pa za Ruandski okus poteka prepočasi.

Delavci podzemne železnice v Sao Paulu so včeraj preložili nadaljevanje stavke. S stavko in s tem grožnjo udobnemu transportu turistov v obdobju svetovnega nogometnega prvenstva so skušali doseči povišanje plač. Grožnja je bila tako huda, da je sodišče zagrozilo z globo 22 tisoč dolarjev dnevno za sindikate v panogah, v katerih bo na delovnem mestu manj kot 80 odstotkov delavcev. Delavci na podzemni železnici ne izključujejo nadaljevanja stavke kasneje med nogometnim prvenstvom. Predsednik njihovega sindikata Altino Prazeres je kot razlog za prekinitev navedel nepripravljenost za spopad s policijo na otvoritvi prvenstva. Z delno stavko pa so včeraj začeli letališki delavci na mednarodnem in regionalnem letališču v Rio de Janeiru.

Solidarnost s protestniki v Braziliji, ki zadnje mesece protestirajo proti astronomskim stroškom svetovnega prvenstva v nogometu in zahtevajo preusmeritev teh sredstev v socialo, je izrazila tudi hekerska skupina Anonymous. Napadla je več spletnih strani, med drugimi spletne strani vojaške policije in podzemne železnice v Sao Paulu, Banke Brazilije in uradno stran nogometnega prvenstva.

Tajska hunta je televizijskim ponudnikom ukazala, naj tekme svetovnega nogometnega prvenstva prenašajo brezplačno. Poteza je del kampanje osrečevanja, ki vključuje tudi zastonj frizerske storitve, festivale z zapeljivimi plesalkami, zastonj oglede patriotskih filmov in mesta, na katerih prebivalci lahko snemajo “selfije” z vojaki. Medtem pa je hunta potiho začela postopek proti vidnemu nasprotniku vojaškega državnega udara Sombatu Boonngamanongu. Obtožen je spodbujanja protestov, grozi pa mu do 14 let ječe.

Sojenje nasprotnikom oblasti se začenja tudi v Turčiji. Obtoženih je šestindvajset domnevnih voditeljev organizacije Solidarnost s Taksimom. Ta je nastala po začetku lanskoletnih protestov na trgu Taksim. Obtoženi se soočajo z obtožbami ustanovitve kriminalne združbe, kršenja javnega reda in organiziranja nedovoljenih protestov na socialnih omrežjih. Vsakemu grozi do 29 let zapora. V letu od protestov proti preoblikovanju parka Gezi je Turčija zaostrila protestniško zakonodajo, ki zdaj na primer prepoveduje zdravnikom oskrbovanje protestnikov brez dovoljenja.

Ministrstvo za zdravje vladi predlaga dopolnitev uredbe o prepovedanih drogah. Dopolnitev bi THC, eno izmed aktivnih substanc marihuane, premestilo iz prve v drugo skupino psihoaktivnih snovi. To bi omogočilo uporabo THC-ja v medicini. A veselje se zaključi ob dejstvu, da rastlina indijske konoplje, ki vsebuje še mnoge druge kanabinoide, ostaja v prvi skupini. O dopolnitvi uredbe smo se pogovarjali z Tomažem Korenom iz Zveze nevladnih organizacij na področju drog in zasvojenosti:

Izjavi lahko prisluhnete v ponsetku oddaje.

 

V Kinodvoru se začenja Festival migrantskega filma. Festival bo otvorilo predvajanje dokumentarca “Dežela vmes”, ki sledi trem migrantom iz Kameruna, Malija in Indije na poti proti trdnjavi Evropa. Skupaj bo do 20. junija, svetovnega dneva beguncev, predvajanih 50 filmov. Kaj je migrantski film nam je razložil Uroš Krasnik iz združenja Filantropija:

Izjavi lahko prisluhnete v ponsetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness