Off neplačnikov

Aktualno-politična novica
5. 6. 2015 - 15.00
 / OFF

Grčija je odložila izplačilo 300 milijonov dolgov Svetovnemu denarnemu skladu. Plačati jih želi ob koncu meseca, skupaj s preostalimi 1,3 milijarde evrov dolgov, ki jih mora plačati do takrat. Grški premier Aleksis Cipras je medtem zaprosil za telefonski pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Slednji je privolil.

Glede na letno poročilo ukrajinskega predsednika Porošenka pred parlamentom ima Ukrajina zagotovljenih 11 dogovorov o prejemu vojaške opreme. Parlament je prav tako odobril spremembo zakona o teritorialni suverenosti - po novem se lahko odobri nastanitev tujih vojakov na ukrajinskih tleh. S tem se seveda ne misli na ruske može v zelenem. Zakon prav tako zajema možnost, da se v Ukrajini nastani nuklearno orožje, seveda se tudi tokrat ne govori o medvedjih peklenskih konicah.

Medtem čezlužniška mirovniška administracija razmišlja o nastanitvi dodatnih raketnih sil na evropskem kontinentu. Izgovarjajo se na ravnanje ruske strani, ki naj bi testirala raketo s 500 do 5000 kilometrskim dosegom. Testiranje dotičnih raket srednjega dosega je glede na sporazum med Združenimi državami Amerike in Rusko federacijo prepovedano. Ruska stran očitke zavrača in opozarja pred nepotrebnimi zaostrovanji.

Francoske šole želijo dijakom prepovedati izražanje mnenja prek gestikulacije tchip. Slednje poimenuje zvok, ki ga človek sprovede, ko prek priprtih ustnic skozi zobe potegne zrak. Kulturno tchip izhaja iz afriških in karibskih držav, kjer je pojmovan kot žaljivka. Francoska mladež pa je uporabo, izven bivših kontekstov, ponotranjila v svojih vsakdanjih življenjih za izražanje nezadovoljstva. Učitelji in šolske oblasti bodo uporabo po novem sankcionirale.

Zdaj je uradno - fracking je neškodljiv. Ameriška agencija za varovanje okolja, krajše EPA, v najnovejšem poročilu fracking - slovensko hidravlično lomljenje - smatra za nenevaren. Javnost je poročilo že označila za sporno. Primerna anekdota je zgodba Dicka Cheneyja, ki je med službovanjem v Beli hiši sprovedel dopolnilo zakona, ki ravno agenciji za varovanje okolja prepoveduje analizo kemikalij za fracking. Utemeljitev je bila poslovna tajnost. Sočasno neodvisne raziskave kažejo na možnost, da kemikalije niso le rakotvorne, temveč povzročajo še mnoštvo drugih zdravstvenih težav.

Raziskovalci iz ameriškega Massachusettsa so vzgojili prvo bionično okončino, sicer le podganjo. Na petrijevki so na decelulizirano podganjo okončino vstavili zarodne celice in vse skupaj postavili v bioreaktor. Po nekaj dneh so z električnimi impulzi stimulirali nastanek mišic, čez dva tedna pa so novo okončino presadili na živo podgano. Četudi slednja presadka ni mogla kontrolirati, ga je vzdrževalo njeno ožilje.

Med obeleževanjem svetovnega dneva okolja, več okoljskih organizacij, združenih v mrežo Plan B za Slovenijo, opozarja na neustrezne pogoje financiranja. Več pove Gaja Brecelj, direktorica Umanotere.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Spodbudnejše ekološke vesti prihajajo iz Zasavja, kjer je Agencija Republike Slovenije za okolje zavrgla vlogo Lafarge cementa, d. o. o., za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. Slednji kljub 180-dnevnemu roku in dodatnim pozivom ni dopolnil svoje vloge s predpisanimi vsebinami. Situacijo podrobneje razlaga Uroš Macrl, vodja Eko Kroga.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.