OFF neposredne demokracije

Aktualno-politična novica
3. 9. 2019 - 15.00
 / OFF

Italija v sporu z EU o svojem proračunu in o tem ali je 10 odstotna brezposelnost nova italijanska normalnost
 / 10. 12. 2018

Podporniki italijanske stranke Gibanje petih zvezd lahko danes do šestih popoldne na spletu glasujejo o vstopu stranke v koalicijo z Demokratsko stranko, ki bi jo vodil dosedanji premier Giuseppe Conte. Vodja stranke Luigi di Maio je napovedal, da vodstvo rezultat glasovanja dojema kot zavezujoč. Obenem sta morebitni bodoči koalicijski partnerici objavili prioritete, ki bi jih v skupni vladi zasledovali. Med njimi izpostavljajo povečane proračunske izdatke, s katerimi bi zagotovili gospodarsko rast in vključujejo odlog povišanja davka na dodano vrednost ter povečane izdatke za šolstvo, raziskave in socialne transferje. Stranki sta v pogajanja za oblikovanje koalicije vstopili po izstopu dosedanje koalicijske partnerice Gibanja, stranke Liga pod vodstvom Mattea Salvinija. Salvini medtem skuša zaostrovati odnose med Gibanjem petih zvezd in Demokratsko stranko z novimi prepovedmi vplutja ladij z rešenimi migranti v italijanska pristanišča. 

Torijci so izbrali novega premierja
 / 23. 7. 2019

Združeno kraljestvo se bliža predčasnim volitvam. Opozicijski poslanci in nekateri člani konservativne stranke so napovedali, da bodo danes in jutri v parlament vložili predloge, s katerimi bi vlado prisilili k podaljšanju roka za izstop iz Evropske unije, ki je trenutno predviden za 31. oktober. Tako bi preprečili izstop brez dogovora. Opoziciji sicer v parlamentu za dosego večine manjka en glas, a je podporo predlogom napovedalo tudi 20 konservativnih poslancev. Premier Boris Johnson je takoj vrnil žogico. Konservativnim poslancem, ki bi glasovali proti vladi, grozi z izgonom iz stranke. Hkrati pa je napovedal, da bo v primeru podpore predlogom jutri predlagal razpis predčasnih volitev. Te bi bile po vsej verjetnosti šele po 31. oktobru, s čimer bi Johnson uresničil svojo obljubo, da bo Velika Britanija na ta datum izstopila “ne glede na vse”

O dolgoletnem in nemajhnem pregoni muslimanske manjšine Rohingya
 / 1. 9. 2017

Bangladeš bo Rohingejcem, ki so tja prebežali pred preganjanjem v sosednjem Mjanmaru, odklopil povezavo do spleta. Vlada je telekomunikacijskim operaterjem naložila, da morajo v sedmih dneh onemogočiti dostop do mobilnih omrežij v begunskih taboriščih ob meji z Mjanmarom. Odklop je del povečane represije nad približno milijonom Rohingejcev, ki prebivajo v Bangladešu. Avgusta je vlada skušala več tisoč ljudi vrniti nazaj v Mjanmar, a se v shemo zaradi strahu pred nadaljnjim preganjanjem ni prijavil nihče. Vlada zdaj načrtuje premestitev - po besedah zunanjega ministra tudi prisilno, če bo treba - približno 100 tisoč beguncev na otok ob obali v Bengalskem zalivu. Bangladeš je v monsunski sezoni izpostavljen poplavam, otok pa ščiti le 3 metre visoka bankina. 

Županijsko državno tožilstvo v Zagrebu je vložilo obtožnico proti nekdanjemu prvemu možu Agrokorja Ivici Todoriću. Bremeni ga podpisa fiktivne svetovalne pogodbe s švicarskim podjetjem, s katero naj bi Agrokor oškodoval za več kot milijon evrov. Gre za prvo obtožnico proti Gazdi, čeprav proti Todoriću preiskave potekajo od leta 2017, od plačila varščine konec lanskega leta pa je na prostosti. Časnik Dnevnik pa poroča, da se postopki proti Agrokorju nadaljujejo tudi v Sloveniji. Agencija za varstvo konkurence naj bi tako podjetju v kratkem naložila globo v višini več deset milijonov evrov, ker to ni priglasilo koncentracije pri prevzemu proizvajalke vode Costella.

 

Slovenija

Balkanizacija desnice
 / 20. 8. 2019

Predsednik NSi Matej Tonin je poudaril, da njegova stranka ne namerava podpreti proračuna, na katerega bi premier Marjan Šarec vezal zaupnico. Vztraja, da so z vlado pripravljeni sodelovati le na projektni ravni in podpreti posamezne zakone. Izvenkoalicijska partnerica vlade Levica je napovedala, da proračuna ne bo podprla, v kolikor vlada ne pohiti z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V kolikor se grožnja uresniči, bi vlada lahko padla, saj je Šarec napovedal, da bo na glasovanje o proračunu vezal zaupnico.

Lek je odstopil od napovedane širitve proizvodnje v Prevaljah na Koroškem. 105 milijonov evrov vredna naložba naj bi ustvarila 140 novih delovnih mest, kot pojasni župan občine Prevalje Matija Tasič. Ta je za Lekovo odločitev izvedel iz medijev.

Izjava

Lokalno okolje se je po Tasičevih besedah prav tako že pripravljalo na novo investicijo. Med drugim so na Gimnaziji Ravne uvedli program farmacevtski tehnik, z lokacije nove tovarne pa se je umaknilo do tedaj uspešno avtobusno podjetje.

Izjava

V Novartisu namigujejo, da je odstop od investicije povezan predvsem s strategijo umika s trga generikov. Na tem trgu se namreč zaostruje konkurenca in padajo dobički, lani pa je Novartis začel umik z ameriškega trga generičnih zdravil. Lek je sicer za investicijo na Prevaljah do sedaj dobil 1,5 milijona evrov državne spodbude, ki jo bo skupaj z obrestmi vrnil.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness