OFF neuspešnega premirja

Aktualno-politična novica
21. 4. 2023 - 15.00
 / OFF

Zakaj je propadla vlada Liz Truss?
 / 25. 10. 2022

Britanski podpredsednik vlade Dominic Raab je zaradi obtožb o šikaniranju odstopil. Odločitev o odstopu je sprejel dan po tem, ko je premier Rishi Sunak prejel rezultate neodvisne preiskave osmih obtožb o šikaniranju, ki so jih vložili Raabovi podrejeni. Raab je svojo odstopno izjavo objavil na družbenem omrežju Twitter, na katerem je premierja Sunaka opozoril, da obtožbe o šikaniranju po njegovem ustvarjajo nevaren precedens, ki bo spodbujal več nadaljnjih obtožb zoper druge ministre britanske vlade. Pri tem je vse obtožbe seveda zavrnil.   

Hrvaški sabor je sprejel novelo zakona o kršenju javnega reda in miru. S spremembo so povišali globe za prekrške, ki zdaj segajo do štiri tisoč evrov; toliko bo po novem znašala globa za najtežje prekrške. Mednje spadajo npr. širjenje lažnih novic ter poveličevanje simbolov in pozdravov, ki spodbujajo sovraštvo. Gre seveda predvsem za ustaški pozdrav »Za dom spremni«. Do dva tisoč evrov globe bodo hrvaški državljani lahko prejeli zaradi prekrškov, kot sta pretep na javnem mestu ali lažna samoidentifikacija. Do tisoč evrov kazni pa grozi ljudem za pijančevanje ali uživanje opojnih substanc v javnosti. V saboru je opozicija, še bolj desna od vladajoče stranke Hrvaška demokratska skupnost, vladi vehementno očitala, da je zakon po nujnem postopku spremenila pred nedeljsko komemoracijo v Jasenovcu. Po besedah premierja Andreja Plenkovića bo letos potekalo enotno obeležje poboja zapornikov v tamkajšnjem koncentracijskem taborišču. Pretekla leta so predstavniki hrvaških judovskih skupnosti organizirali ločeno ceremonijo od državne zaradi nasprotovanja odnosu državnih oblasti do ustaštva in Neodvisne države Hrvaške.

Rusko lovsko letalo Sukhoi-24 je pomotoma izstrelilo municijo proti ruskemu mestu Belgorod, ki leži v bližini meje z Ukrajino. Zaradi posledične eksplozije so bili ranjeni trije civilisti in poškodovani štirje osebni avtomobili ter štirje stanovanjski bloki. Regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je napovedal izredne razmere in dejal, da je sredi ene glavnih cest v mestu nastal 20-metrski krater.  

Družbeno omrežje Twitter je ukinilo profilne oznake, ki medije opredeljujejo kot državno sponzorirane. Nenapovedana odločitev je morebitna posledica pritožb ameriških in novozelandskih javnih medijev, ker so bili označeni kot državno sponzorirani na enak način kot ruski državni medij Russia Today in kitajski državni medij Xinhua. Poleg odstranitve oznak je prav tako izbrisana spletna stran s Twitterjevo politiko do državno sponzoriranih medijev. 

sudan udar
Vojaški državni udar v Sudanu
 / 25. 10. 2021

Sudanske paravojaške sile za hitro posredovanje, krajše RSF, so privolile v 72-urno premirje s sudansko vojsko med zaključkom ramazanskega bajrama. Poleg premirja so za bajram enote RSF odprle številne humanitarne koridorje, ki civilistom omogočajo evakuacijo z vojnih območij. Kljub napovedi premirja je bilo v prestolnici Kartum zgodaj zjutraj slišati streljanje in eksplozije. Kartum je od začetka bojevanja med sudansko vojsko in RSF-om zapustilo več tisoč ljudi, ki v večini bežijo proti sosednjemu Čadu prek regije Darfur, kjer prav tako potekajo spopadi. General sudanske vojske in de-facto vodja vojaške vlade Abdel Fatah Al Burhan v vnaprej pripravljenim posnetku, ki je bil danes objavljen na družbenem omrežju Facebook, ni omenjal premirja z enotami RSF. Pentagon je medtem napovedal, da bo ameriška vojska poslala večje število vojakov v Džibuti za pomoč pri evakuaciji civilistov iz Sudana. 

Vodja kabineta malijskega predsednika Oumar Traore in trije drugi člani vladne delegacije so v napadu iz zasede umrli. Vladna delegacija je obiskala jugozahodno regijo Koulikoro, kjer so jih iz zasede napadli in ubili borci, po navedbah malijske vlade povezani z Al Kaido in Islamsko državo.

Ugandski predsednik Yoweri Museveni je zavrnil podpis zakona, ki bi kriminaliziral istospolne odnose. Museveni trdi, da sicer ne nasprotuje kaznovanju istospolnosti, vendar zakon vrača nazaj v parlamentarno obravnavo, ker želi, da bi vključeval možnost rehabilitacije istospolnih oseb. Istospolnost je v Ugandi od časa angleške kolonialne oblasti kriminalizirana z zakonom, ki istospolnim osebam odreja dosmrtno zaporno kazen. Novi zakon poleg dosmrtne kazni za člane LGBT skupnosti predvideva tudi smrtno kazen za tako imenovano nasilno homoseksualnost oziroma aggravated homosexuality, ki pa jo zakon definira kot vsakršen primer spolnih odnosov z osebami z virusom HIV, mladoletnimi in drugimi ranljivimi skupinami. Zakon predvideva tudi do 20 let zaporne kazni za vse, ki spodbujajo zaščito pravic LGBT skupnosti. Proti zakonu sta od 389 poslancev v ugandskem parlamentu glasovala dva poslanca.

Osrednje organizacije slovenske manjšine na Koroškem so vložile protestno pismo na odločitev avstrijskega ministrstva za šolstvo, ki po novem v ljudskih šolah predvideva od štiri do šest učnih ur nemščine, za pouk slovenščine pa od tri do štiri ure. Z avstrijskega ministrstva za šolstvo so sporočili, da je nov učni načrt za ljudske šole skladen z manjšinskim šolskim zakonom. Tem navedbam predsednik iniciative Skup in odvetnik Rudi Vovk nasprotuje, ker šestnajsti člen manjšinskošolskega zakona za Koroško predvideva, da je treba otroke v ljudskih šolah v približno enaki meri učiti slovenskega in nemškega jezika. Če ministrstvo za šolstvo zahtev slovenske manjšine po enakomernem poučevanju slovenščine in nemščine ne bo upoštevalo, so manjšinske organizacije napovedale proteste.

Mariborski mestni svet je po več preložitvah sprejel proračun za letošnje leto, ki znaša skoraj 191 milijonov evrov. Svetniki Slovenske demokratske stranke in Gibanja Svoboda so se glasovanja vzdržali. Proračun med drugim predvideva podražitve javnih storitev. Ob potrditvi proračuna so svetniki izglasovali tudi ugotovitveni sklep, da podfinanciranost občine za izvajanje obveznih zakonskih nalog za letos znaša prek 27 milijonov evrov. Vlado so pozvali, da spremeni veljavni način financiranja občin tako, da odpravi problem podfinanciranosti in zagotovi zadostna sredstva za izvajanje vseh zakonsko obveznih nalog.

Ljubljanski mestni svetniki so podprli predlog o podražitvi takse za obravnavo pobud za spremembo podrobnejše namenske rabe v občinskem prostorskem načrtu. Poleg tega so sprejeli letni program športa.

 

Vir fotografije: Tim McKulka, Združeni narodi, flickr, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness