OFF nezaupnici

Aktualno-politična novica
16. 2. 2021 - 15.00
 / OFF

Nevladni organizaciji Pravni center Lesvos in Front-Lex sta zahtevali ustavitev ali zamrznitev delovanja Evropske agencije za mejno in obalno stražo, ki sliši na ime Frontex, v Egejskem morju. Njenemu direktorju Fabricu Leggeriju nalagajo ustavitev misij, pri katerih so bile ugotovljene kršitve človekovih pravic. Po poročanju nemškega tednika Der Spiegel naj bi Frontex v Egejskem morju opazoval ali bil vpleten v vsaj sedmih primerih prisilnega vračanja prosilcev za azil, tako imenovanih pushbackov. Aktivisti trdijo, da so pripravljeni tudi na pritožbo pred Evropskim sodiščem v Luksemburgu. To je že drug pravni izziv za Frontex in Leggerija , čigar pisarne je decembra prav zaradi domnevne prevare pri primerih pushbackov preiskoval Evropski urad za boj proti goljufijam.

Španska policija je zaradi žaljenja španskega kralja in podpore terorizmu aretirala raperja Pabla Haséla. Nacionalno sodišče v Madridu je Haséla pozvalo, naj se na služenje skrajšane 9-mesečne kazni preda do preteklega petka, a se je namesto tega včeraj skupaj s približno 20 podporniki zabarikadiral v rektorat univerze v katalonskem mestu Lérida. Marca 2018 je bil obsojen na 2 leti zapora, ker je v svojih pesmih kralja Filipa VI. in njegovega očeta Juana Carlosa I. označil za mafijaša in kriminalca, podprl Al Kaido in k ponovnemu delovanju pozval nemško teroristično skupino Baader-Meinhof in baskovsko ETO. Hasél sicer ni prvi španski raper, ki je bil obsojen zaradi verbalnega delikta: leta 2018 je Valtònyc zaradi podobnih “kršitev” pobegnil v Belgijo, ki ga še vedno ni izročila Španiji.

Država Mali, veliki problemi
 / 17. 4. 2019
V čadski prestolnici N’Djameni je potekal sestanek predsednikov petih držav iz sahelske regije in francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Predmet dvodnevnega sestanka skupine G5 Sahel, ki jo sestavljajo Burkina Faso, Čad, Mali, Mavretanija in Niger, je bil ocena delovanja protiteroristične vojaške operacije Barkhane, ki v teh državah poteka pod vodstvom francoske vojske. Čadski predsednik Idriss Déby je obljubil, da bodo poslali dodatnih 1.200 vojakov na tromejo med Čadom, Nigrom in Burkino Faso, kjer so spopadi najbolj pogosti. Francija pa se je ob tej priložnosti zavezala k ponovnem zagonu projekta Veliki zeleni zid, katerega cilj je ustaviti širjenje saharske puščave v Sahelu.

Prvostopenjsko sodišče v Haagu je presodilo, da mora nizozemska vlada takoj odpraviti policijsko uro. Sodišče je policijsko uro, ki poteka med deveto uro zvečer in pol četrto uro zjutraj, v objavi na družbenih omrežjih označilo za daljnosežno kršitev pravice do prostega gibanja in zasebnosti, ki med drugim omejuje pravico do svobode zbiranja in demonstracij. Odločba je odgovor na pritožbo, ki jo je vložilo gibanje teoretikov zarote Virus Truth. Policijska ura ima sicer podporo večine prebivalcev, a je hitro sprožila množične proteste in izgrede, največje v 40 letih, na katerih je bilo aretiranih več sto ljudi.

Upravno sodišče je začasno zadržalo izdajo dovoljenja za izgradnjo Hidroelektrarne Mokrice zaradi tveganja nepopravljive škode. To je posledica pritožbe, ki sta jo pred slabima dvema tednoma vložili Društvo za preučevanje rib in Združenje Rovo nad odlok vlade, s katerim je bila dovoljena prevlada javne koristi energetike nad javno koristjo ohranjanja narave, s tem pa je bil izpolnjen pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. Vladi Republike Slovenije in vlagatelju družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi – kjer je bil do lanskega leta zaposlen tudi okoljski minister Andrej Vizjak, ki je za ta projekt bil osebno zadolžen – očitajo tudi vrsto kršitev glede pravil postopka, napačno uporabo predpisov in pomanjkljive ugotovitve dejanskega stanja.

Sindikat taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez s protestno vožnjo in hrupanjem pred državnim zborom v Ljubljani protestira proti obveznemu testiranju taksistov. Zahtevajo namreč, da se obvezno testiranje odpravi in da se s tem delovni pogoji taksistov izenačijo z vozniki v javnem prometu. Kot nesmiselno izpostavljajo zahtevo po testiranju vsake tri dni, kar označujejo za prestrogo, zlasti v primerjavi z drugimi dejavnostmi. V izjavi za javnost so zapisali, da so v primeru vladnega neukrepanja pripravljeni tudi na stavko.

Karl Erjavec
Slavnostna akademija Karlu Viktorju Erjavcu v slovo
 / 24. 1. 2020
Zgodil se je politični plot twist stoletja, če sklepamo po medijskih izjavah levega dela parlamenta in njihovih podpornikov: konstruktivna nezaupnica proti vladi Janeza Janše ni uspela, saj je na tajnem glasovanju prejela le 40 od potrebovanih 46 glasov. Kandidat opozicijske Koalicije ustavnega loka Karl Erjavec tako ni pridobil niti večine glasov lastne stranke DeSUS. Poleg 40 glasov za in sedem glasov proti Erjavcu je šest poslancev oddalo neveljavne glasovnice, 37 poslancev iz vrst strank SDS, NSi, SNS, SMC in Robert Polnar iz DeSUS-a pa glasovnic niso prevzeli. Karlov drugi poskus konstruktivne nezaupnice je posebej neuspešen v primerjavi z januarskim, ko je že ob vložitvi imel dva podpisa več, kot je včeraj prejel glasov. Zmagovita Janševa vlada je medtem namignila na spremembo strukture vlade, med katerimi je najpomembnejši novi kandidat za položaj ministra za zdravje Janez Poklukar, direktor Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, ki ga je predlagala Nova Slovenija. 

 

OFF je spisal srbokomunistični vajenec Srđan z vestno podporo tovariša Viranta.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.