Off norveške reforme

Aktualno-politična novica
4. 2. 2015 - 15.00
 / OFF

Norveška sprejema zakon, ki kriminalizira beračenje. Sprva naj bi zakon vključeval le beračenje na cesti, razširjen predlog pa bi lahko kriminaliziral dajanje denarja brezdomcem ali ponujanje kakršnekoli pomoči. Notranja ministrica, članica desničarske stranke napredka, drakonski zakon utemeljuje s potrebami policije po zakonskih pooblastilih za spoprijem z organiziranimi beraškimi skupinami. Več je obrazložil Larse ÅØrenes, urednik oselske verzije Kraljev ulice.

Izjava

Glavna nevarnost predlaganega zakona je razširitev kriminalizacije ne le na beraštvo, temveč tudi na dobro dušo, ki pomaga sočloveku v stiski. Nadaljuje Larse:

Izjava

V včerajšnjem večeru je spletu zaokrožil najnovejši SNUFF posnetek ISIS-a, ki prikazuje zažig ujetega jordanskega pilota. Oblasti v Ammanu so na novico reagirale pohitreno, saj so zjutraj v odgovor usmrtile zajetega pripadnika in pripadnico Al-Kaide. Jordanska javnost kakor tudi oče pilota zahtevata večje povračilo od omenjenih usmrtitev. Posledično se ocenjuje, da bo jordanski kralj Abdullah, ki se trajno sooča z nezadovoljnim prebivalstvom, prisiljen v razširitev jordanskega udejstvovanja proti ISIS-u.

Ukrajinska vlada je odpravila protežirane pogoje potovanja za rusko prebivalstvo. Do sedaj so Rusi lahko imeli dva potna lista, enega za mednarodna potovanja in enega za identifikacijo in potovanje znotraj Ukrajine. Po novem se bo ukinila druga možnost. Premier Jacenjuk se zgovarja na Putina, ki je pred časom želel, da se slednje postori. Sprejetje v danem trenutku pa naj bi izboljšalo nacionalno varnost Ukrajine.

Ruska stran medtem navaja, da je v enem tednu več kot 20.000 ukrajinskih mladcev, primernih za nabor, v Rusiji prosilo za azil. Kijevski režim je namreč sredi januarja razpisal peti val mobilizacije nabornikov za udejstvovanje na problematičnem vzhodu države. O problematičnem stanju vzhodnega predela govori tudi najnovejši artilerijski napad, ki je zadel bolnico v Donecku. Po prvih poročilih naj bi bilo več smrtnih žrtev, krivi pa se ukrajinsko vojsko.

Banka japonskega konglomerata Mitsubishi je v eni izmed svojih poslovalnic “zaposlila” prvega robotskega uslužbenca. 5,4 kilogramov težek robot z imenom Nao je opremljen s kamero in govori 19 jezikov. Prav tako je sposoben analizirati klientova čustva prek obrazne mimike in tona glasu, mu orisati ponudbo in poskrbeti za potrebe. Nao je le eden izmed mnoštva japonskih poskusov robotizacije vsakdana.

Morebiti bi japonska morala iznajti tudi robote za potešitev drugih hotenj. Japonec Hideyuki Noguchi je, glede na obtožbe policije, iskal ženske z oglaševanjem medicinske študije spanca. Tako imenovana študija se je izvajala v hotelih, Noguchi pa je kandidatke drogiral in posilil. Svoja dejanja je snemal ter kasneje objavil na internetu oziroma prodal pornografski industriji, s čimer je zaslužil več kot 10 milijonov yenov, okrog 75.000 evrov. Zaenkrat ima policija trdne dokaze za 39 primerov, ocenjuje pa se, da je bilo posilstev več kot sto.

Ameriški predsednik Obama je obelodanil štiri bilijone dolarjev vreden osnutek proračuna za leto 2016. Ena izmed spornih točk osnutka je predlagani vojaški proračun, ki znaša 585 milijarde dolarjev. Četudi je slednja številka manjša od letošnjih 637 milijard dolarjev, se nasprotovanje najde tudi med ameriškimi analitiki. ZDA sicer od rekordnega leta 2010, ko je vojaški proračun nanesel 721 milijard oziroma 20 odstotkov proračuna, slednjega počasi zmanjšujejo. Za zanimovst lahko še dodamo, da je napovedana številka večja od seštevka vojaških proračunov naslednjih osmih držav z najobsežnejšo militarizacijo, med katerimi so Kitajska, Rusija, Francija in Velika Britanija.

Sindikat Mladi plus opozarja na pomanjkljivo ureditev področja pripravništev ter  nasprotuje predlogu novele zakona o pravniškem državnem izpitu. Predlog želi zmanjšati socialno varnost pripravnikov, saj skuša ministrstvo "s kreativno interpretacijo definicije sodniškega pripravnika" opravičiti nesposobnost, da zagotovi sredstva za izpolnjevanje zakonskih obveznosti do teh pripravnikov v višini nekaj več kot 0,5 milijona evrov. Več nam je povedala Tea Jarc, članica sindikata Mladi plus:

Izjava

Po težavah s financiranjem izolske bolnišnice se je v podobnih vodah znašla še splošna bolnišnica v Murski soboti. Četudi je lansko leto poslovala pozitivno ter opravila za 1,4 milijona evrov več programa od dogovorjenega, se zaposlenim ne sme izplačati nadur. Število slednjih dosega že 13.000 ur. Obenem jim zaradi upokojitev, bolnišk in iskanja službe v Avstriji primanjkuje od 18 do 20 odstotkov medicinskih sester, kar vedno očitneje otežuje izvajanje kvalitetnih zdravstvenih storitev.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.