Off notranjih razprtij

Aktualno-politična novica
27. 2. 2017 - 15.00
 / OFF

Poročilo nemške medijske hiše Funke Media Group je ugotovilo, da se je v lanskem letu v Nemčiji zgodilo več kot 3500 napadov na migrante. Pri tem je bilo ranjenih 560 ljudi. Največ, okoli tri četrtine napadov, se je zgodilo izven nastanitvenih centrov za migrante. Zgodilo se je tudi več kot dvesto napadov na humanitarne organizacije in prostovoljce, ki migrantom pomagajo. Na poročilo so se odzvali v stranki Die Linke,  ki od vlade zahteva bolj aktivno politiko proti tovrstnemu nasilju, ki ga največkrat izvajajo skrajno desničarske skupine.

Sredinski francoski predsedniški kandidat in trenutni favorit Emmanuel Marcon je predstavil svoj predvolilni program. S predstavljeno platformo skuša Macron, bivši minister v Hollandovi socialistični vladi, pridobiti volilce, ki jih izgublja Fillon, obenem pa zadržati tradicionalne volivce socialistov, ki so nezadovoljni s svojo stranko. Macron tako ne namerava ukiniti 35-urnega delovnika in predlaga 50 milijard evrov težak paket investicij v javno infrastrukturo. Poleg tega predlaga znižanje davkov, kar bi koristilo gospodinjstvom z nižjimi dohodki in podjetjem. Hkrati želi dodatno liberalizirati gospodarstvo in trg dela ter zmanjšati proračunski primanjkljaj.

Nova zavezništva pa se tvorijo tudi na italijanski levici. Voditelj levega krila vladajoče Demokratske stranke, Enrico Rossi, in bivši vodja spodnjega doma stranke, Roberto Speranza, sta ustanovila novo stranko, Progresivno in demokratično gibanje. Stranko podpirajo tudi nekateri bivši voditelji socialdemokratseke stranke. Levo krilo je že dlje časa v sporu z bivšim premierjem Mateom Renzijem. Ta je prejšnji teden odstopil iz vodstva stranke, s čimer je sprožil nove strankarske volitve, na katerih pa si je nameraval ponovno podrediti stranko.

Evropska komisija in NATO sta pozvala predsednika Makedonije Gjorga Ivanova, naj opoziciji ponudi možnost oblikovanja vlade. Na nedavnih volitvah je z majhno prednostjo zmagala vladajoča stranka VMRO DPMNE, iz  katere prihaja tudi predsednik, a njen voditelj Nikolai Gurjevski ni uspel formirati vladne koalicije. V petek je Zoran Zaev, predsednik Socialdemokratske unije Makedonije, ki ima v parlamentu dva sedeža manj od VMRO DPMNE, povedal, da je dosegel dogovor z albanskimi strankami in da ima dovolj glasov za formiranje vlade. Gruevski je v nedeljski izjavi za javnost povedal, da je vlado Zaeva pripravljen podpreti, če ta odstopi od nekaterih zakonskih predlogov - med drugim od novega zakona o nacionalnih jezikih.

Na drugo obletnico umora ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemceva so v več ruskih mestih potekali protesti. V Moskvi se je zbralo okoli 15 tisoč ljudi, protesti pa so potekali tudi v Sankt Peterburgu, Novosibirsku in Nižnem Novgorodu. Protest je bil usmerjen proti vladi in predsedniku Vladimirju Putinu. Sovpadel je z izpustitvijo protivladnega aktivista Ildaja Dadina, ki je prvi politični aktivist, zaprt po nedavno sprejeti zakonodaji. Ta zaporno kazen predvideva tudi za nenasilne protestnike. Dadinu je bil zaradi nelegalnega protesta obsojen na tri leta zapora. Vrhovno sodišče je sodbo prejšnji teden razveljavilo, a zakon ostaja v veljavi.

Južnokorejski premier in vršilec dolžnosti predsednika Hwang Kyo-ahn je povedal, da ne bo podaljšal raziskave posebnega preiskovalca, ki preiskuje korupcijski škandal v administraciji predsednice Park Geun-hye. Parlament je decembra lani izglasoval odstavitev predsednice, dokler pa ustavno sodišče ne odloči, ali je bila odstavitev ustavna, Parkovo nadomešča premier Hwang. Park je pravno gledano še zmeraj predsednica. Uživa predsedniško imuniteto pred preiskavo tožilcev, ki so v istem primeru že vložili obtožnice proti ljudem v njeni pisarni in proti ministru za kulturo. Poleg tega je bil aretiran podpredsednik, glavni dedič in dejanski direktor Samsunga, Jay Y. Lee. Hwang je povedal, da je posebna preiskava dosegla svoj namen in da je v interesu države, da se zaključi v torek, kot je bilo napovedano. Iz preiskovalnega urada so sporočili, da so razočarani nad premierjevo odločitvijo, da ne bo ugodil njihovi prošnji po podaljšanju preiskave. Odločitvi nasprotujejo tudi v opozicijskih strankah, ki so napovedale, da bodo v parlamentu predlagale glasovanje o odstranitvi premierja.

Savdski kralj Salman je v Maleziji začel večtedensko azijsko diplomatsko turnejo. V ospredju pogovorov bo privabljanje azijskih vlagateljev, ki je povezano s prodajo petodstotnega deleža v savdski državni naftni družbi Saudi Aramco. S prodajo želi zalivska monarhija zaslužiti okoli 100 milijard evrov, a v zadnjem času so vse glasnejša mnenja, da vlada precenjuje vrednost Aramca. Savdske oblasti so nedavno povedale, da so pripravljene znižati 85-odstotni davek na dobiček, ki ga trenutno plačuje Aramco. Kralj Salman bo po Malezji obiskal še Indonezijo, Brunej, Japonko in Kitajsko.

Na domačem političnem parketu je zadnji teden največ pozornosti namenjene zdravstveni reformi. Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju je trenutno v javni razpravi in danes so svoj pogled nanj podali v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Največ pozornosti vzbuja predlagana ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Nadaljuje Martin Toth, član ekspertne skupine Zveze:

Izjava

Po mnenju Zveze društev upokojencev je glavni problem reforme ta, da se premalo ukvarja z reformo zdravstvenega varstva. Toth se strinja, da gre v resnici bolj za davčno kot pa zdravstveno reformo:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

maRcon?

Popravljeno, hvala

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.