OFF novega francoskega premiera

Aktualno-politična novica
to je to
3. 7. 2020 - 15.00
 / OFF

Corporate Europe Observatory
Anonymous
 / 5. 5. 2020
Vlada je na dopisni seji zaradi rasti števila okuženih z novim koronavirusom z zelenega seznama varnih držav odstranila Češko, Hrvaško in Francijo ter jih uvrstila na rumeni seznam, na zelenega pa dodala Nizozemsko in Belgijo. Z jutrišnjim dnem bodo tako morali slovenski državljani, ki se denimo vračajo z dopustovanja na hrvaški obali, dokazati svoje dopustovanje. V nasprotnem primeru jim grozi 14-dnevna karantena. Vročanje odločb o karanteni bo po novem potekalo že na meji.

Odstopil je francoski predsednik vlade Eduard Philippe in z njim celotna vlada. Nov premier je že postal do nedavnega širši javnosti neznan konservativec Jean Castex, ki se je proslavil z izdelavo vladnega načrta za končanje zaprtja države zaradi novega koronavirusa. Ministrska ekipa v odstopu bo do imenovanja nove opravljala tekoče posle. Odstop premiera in vlade je bil pričakovan, razumemo pa ga lahko kot začetek uresničevanja napovedi predsednika Emanuela Macrona, ki je nedavno dejal, da bo mandat nadaljeval z novimi metodami in s spremenjeno ministrsko ekipo. Tako si želi zagotoviti vnovično izvolitev na predsedniški stolček leta 2022. Dosedanji premier Philippe je bil sicer prejšnji konec tedna na lokalnih volitvah izvoljen za župana mesta Le Havre, v katerem je županoval že med letoma 2010 in 2017.

Evropsko sodišče za človekove pravice je obsodilo Francijo zaradi kršenja pravic in ponižujočega odnosa do prosilcev za azil. Na sodišče se je pritožilo pet prosilcev, sodišče pa je pritrdilo trem pritožbam - njihovi vlagatelji prihajajo iz Rusije, Irana in Afganistana. Več mesecev so prosilci za azil živeli in spali na prostem brez vsakršne finančne pomoči, niso imeli dostopa do sanitarij, poleg tega pa jih je bilo stalno strah. In kazen? Vsakemu izmed treh bodo morale francoske oblasti izplačati med 10.000 in 12.400 evri.

Venezuelska vlada je preklicala izgon vodje diplomatske misije Evropske unije v Caracasu Isabele Brilhante Pedrosa po tem, ko je venezuelski predsednik Nicolás Maduro na začetku tedna od nje zahteval, naj v 72 urah zapusti državo. Vlada se je za potezo odločila po telefonskem pogovoru med venezuelskim zunanjim ministrom Jorgejem Arreazo in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom. Tako bodo diplomatske odnose ohranili kljub napetostim zaradi uvedbe finančnih sankcij Sveta EU zoper 11 visokih uradnikov iz Madurovih vrst, za katere EU meni, da sodelujejo pri spodkopavanju demokracije v državi.

Ostajamo povezani z Venezuelo. Tudi sodišče v Londonu je vodjo venezuelske opozicije in s strani zahodnih sil priznanega venezuelskega predsednika Juana Guaidója priznalo za predsednika države, s tem pa Nicolásu Maduru onemogočilo nadzor nad državnimi zlatimi rezervami, shranjenimi v britanski centralni banki. Na sodišče se je banka obrnila, potem ko je Madurova vlada zahtevala dostop do zlata, da bi financirala boj z novim koronavirusom, Guaidó pa je banko pozval, naj tega ne stori. Venezuelskih zlatih palic je v Londonu sicer za nekaj manj kot milijardo evrov. Odvetniki Venezuelske centralne banke so že napovedali pritožbo.

Ameriški senat je soglasno sprejel sankcije zoper banke, ki poslujejo s kitajskimi uradniki, vpletenimi v zatiranje prodemokratičnih protestov v Hongkongu. Da stopi v veljavo, ga mora podpisati le še predsednik Donald Trump. Sankcije so odziv na novi kitajski zakon o nacionalni varnosti v Hongkongu. Ta prepoveduje predvsem sodelovanje s tujimi silami, delovanje proti državi ali izražanje odcepitvenih teženj. Kmalu po tem, ko je zakon začel veljati, je policija v Hongkongu že postopala v skladu z njim, nekatere zahodne države pa so Hongkonžanom pripravljene pomagati s podelitivijo statusa begunca.

Kitajska pa je v Hongkongu v skladu s prej omenjenim zakonom za šefa nove agencije za nacionalno varnost imenovala Zenga Janšijonga, ki velja za pristaša trde roke oblasti. Kot vodja partije v mestu Šanvej je leta 2011 zatrl protest vaščanov v Vukanu, ki so želeli povračilo za zemljo, ki jo je zasegla država.

O saudski prekinitvi blokade pristanišča Hodeida in vpogled v Jemen po 1000 dnevih državljanske vojne
 / 21. 12. 2017
Koalicija sil pod vodstvom Saudove Arabije je pričela z obširno vojaško ofenzivo zoper hutijske upornike v Jemnu, potem ko so ti nad saudsko kraljevino spustili nekaj raket in izvedli nekaj napadov z droni. Koalicija, ki jo podpira tudi zahod, je nad omenjeno jemensko prestolnico in nekaterimi drugimi mesti že začela izvajati zračne napade, poročajo tudi o smrtnih žrtvah. S tem se je končalo šesttedensko premirje med Riadom in hutijskimi uporniki, ki je bilo vzpostavljeno vsled epidemije novega koronavirusa.

Poveljstvo finskih zračnih sil je tiho in nepričakovano zamenjalo svoj simbol - upokojili so svastiko s krili in krstili nov simbol z zlatim orlom v sredini. Svastiko so uporabljali na letalih vse od leta 1918, ko simbol še ni predstavljal nacizma in antisemitizma, pač pa zgolj srečo. Po letu 1945 s svastiko niso več dekorirali letal, ampak so jih letalci imeli zgolj na zastavah in uniformah. A sedaj se poslavlja tudi to. Finska vojaška letalska akademija bo svastiko v grbu še ohranila.   

Danes je na delovnem obisku v Sloveniji nemški zunanji minister Heiko Maas. Na Brdu pri Kranju ga je sprejel prvi mož Mladike Anže Logar, s portugalskim kolegom Augustom Santosem Silvo  pa sta izvedla virtualno srečanje. Nemčija je na začetku meseca začela predsedovati Svetu Evropske unije, na začetku leta 2021 ji sledi Portugalska, trio adio pa zaključuje Slovenija v drugi polovici prihodnjega leta. Več v Kultivatorju ob 17.00.

Novice iz Slovenije

jutranje kramljanje z moravškim županom
 / 23. 1. 2019
Župan občine Moravče Milan Balažic je včeraj v občini na lastno pest uvedel strožje ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, kot so državni. Za potezo se je odločil, ker se v Moravški dolini primeri novih okuženih pojavljajo eksponentno. Z odredbo, ki temelji na 65. členu zakona o lokalni samoupravi in na občinskem statutu, je prepovedal vsakršno javno zbiranje, vključno s treningi, zasebnimi zabavami, občnimi zbori in mašami ter odredil zaprtje notranjih prostorov lokalov. Nošenje mask je obvezno v vseh zaprtih prostorih, obvezna je uporaba razkužil za roke, občina pa je zaprta za fizične osebe.

Nerganje v zvezi maketo 2. tira.
 / 14. 3. 2018
Vlada je imenovala štiri nove nadzornike v družbi 2TDK, ki upravlja s projektom Drugi tir. Odpoklic bivših nadzornikov - to so Matej Pirc, Emilija Placer Tušar, Črtomir Remc in Damijan Brulc, Matej Čepeljnik v nadzornem svetu ostaja - ter imenovanje Andreja Špenge, Petra Pungartnika, Iztoka Černoše in Roberta Rožiča lahko po nekaterih ugibanjih tretiramo kot uverturo v zamenjavo uprave družbe, odgovorne za največji infrastrukturni projekt v državi. Skoraj zagotovo se obetajo tudi organizacijske spremembe, saj so v koalicijski pogodbi stranke aktualne vlade nakazale, da bi 2TDK premaknili pod okrilje Slovenskih železnic. Trenutno je namreč 2TDK samostojna družba v državni lasti.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je razveselil: študenti in dijaki bodo vendarle lahko brezplačno podaljšali terminske vozovnice za javni potniški promet za julij in avgust! Potem ko je nemalo ogorčenja povzročila informacija, da zaradi izpada dohodkov na področju javnega prometa letos brezplačen prevoz ne bo možen, so pogovori ministrstva za infrastrukturo s predstavniki študentov in prevozniki vendarle obrodili sadove. Slava jim. A kljub vsemu - minister za infrastrukturo Jerry opozarja: na vlake in avtobuse le z maskami in z upoštevanjem socialne distance.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness