OFF novih desnih sredin

Aktualno-politična novica
20. 4. 2015 - 15.00
 / OFF

Po včerajšnjih parlamentarnih volitvah na Finskem se v državi obeta menjava oblasti. Po preštetih glasovih je zmagovalka volitev desničarska stranka Center, ki jo vodi gospodarstvenik Juha Sipilä, ta bo od dvestotih poslanskih sedežev zasedla 49 mest, sledi ji še malce bolj v desno usmerjena stranka Finci z 38 poslanskimi mandati, tretje mesto pa je zasedla pretekla voditeljica vlade, konservativna Nacionalna koalicija, ki bo v novem parlamentu ohranila 37 sedežev. Večji kos mandatne pogače so osvojili še Socialdemokrati, pod deset odstotkov glasov pa so prejeli Zelena liga, Levo zavezništvo, Švedska ljudska stranka in Krščanski demokrati.

Glavnina kampanje finskih parlamentarnih volitev se je vrtela okoli gospodarskih vprašanj in brezposelnosti, ki v tej skandinavski državi dosega 9.2 odstotka za delo zmožnega prebivalstva. Zmagovalna stranka Center, ki je uspešno stavila na tehnokratsko-rešiteljsko podobo svojega prvaka Juhe Sipile, bo morala koalicijo oblikovati z vsaj še dvema strankama. Finske volitve komentira odgovorni urednik Finland Times Oiful Hasnat.

Izjava.

Potem ko je v noči na nedeljo brodolom migrantske ladje na območju med Lampeduso in libijsko obalo zahteval prek 700 življenj, je Evropska unija sklicala izredno zasedanje notranjih in zunanjih ministrov držav članic, katerega glavna točka bodo migracije. Prisotnost na srečanju je do sedaj potrdilo  štirinajst držav, o rezultatih pogovorov pa bo več znanega jutri.

Ob zadnji nesreči večji del odgovornosti leži na voditeljih Evropske unije, ki se niso odzivali na pozive Rima glede nezadostnosti evropskega programa pomorskega reševanja Triton, ki je omejen predvsem na patruljiranje morskih mej Evropske unije. Frontex se sicer brani, da je znotraj programa Triton od novembra do danes uspelo rešiti okoli sedem tisoč migrantov, za primerjavo lahko navedemo, da je končana operacija Mare Nostrum v dvanajstih mesecih delovanja zabeležila 150 tisoč rešitev.

Sojenje devetinšestdesetim članom in podpornikom neonacistične grške stranke Zlata zora, ki naj bi se začelo danes na posebnem sodišču v zaporu Koridalos v bližini Aten, je bilo prestavljeno na sedmi maj. Razlog za takšno odločitev naj bi bilo dejstvo, da eden od obtoženih nima odvetnika, po poročanjih pa naj bi v dvorani sedelo vsega 44 obtožencev, med njimi naj tudi ne bi bilo vodje stranke Nikolaosa Mihaloliaka.

Grško državno tožilstvo po končani petnajstmesečni preiskavi proti Zlati zori, ki je sledila umoru levičarskega raperja Pavlosa Fisasa, sicer trdi, da je nabralo dovolj dokazov, ki bi potrdili obtožnico, da je stranka delovala kot kriminalna združba in je spodbujala k ustrahovanju priseljencev in političnih nasprotnikov. Med vrsto obtoženih je dvanajst aktualnih poslancev, med vidnimi člani na sodni klopi pa sta tudi tiskovni predstavnik Ilias Kassidiaris ter vodja Nikolaos Mihaloliakos. Slednje čaka zagovor pred obtožbami nezakonitega posedovanja orožja, napadov ter umorov. Sojenje se bo predvidoma zaključilo v letu in pol.

Začenja se deveti krog pogajanj glede prostotrgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike, bolj znanega pod kratico TTIP. Pogovori bodo potekali v New Yorku z zaključkom v petek, tema devetega kroga pogajanj pa je odprava carin in vprašanje regulacij.

Kitajska bo z jutrišnjim dnem odprla tri nova prostotrgovinska območja po vzoru Šanghaja. Trgovinski raji se obetajo na jugu države v provinci Guangdong, v severnem pristanišču Tianjin in vzhodni pokrajini Fujian. Pred otvoritvijo je partija še objavila seznam 122 področij, ki bodo zaprta tujim investitorjem, ta med drugim zajemajo novičarstvo, javni promet, trgovino s tobakom, odvetniško delo ter bančništvo. Prav tako bodo uvedene investicijske omejitve v zračni in ladijski transportni panogi, tuja podjetja bodo namreč omejena na največ 25 odstotne posamezne lastniške deleže.

V južnoafriški prestolnici Johannesburg so potekali spopadi med policijo in lokalnim prebivalstvom, potem ko je oblast posegla v napeto dogajanje. V stopnjevanem nasilju nad priseljenci je bilo pregnanih več tisoč ljudi, sedem jih je umrlo. Kralj ljudstva Zulu Goodwill Zwelithini, ki mu mnogi očitajo podpihovanje nestrpnosti z javnimi izjavami, pa je že napovedal nagovor ljudstvu s pozivi k umiritvi razmer. V Južni Afriki, ki se poleg stopnje revščine sooča še z visokim 24-odstotnim deležem brezposelnosti, je po uradnih ocenah dva milijona priseljenega prebivalstva, neuradno pa precej več. Po odločitvi Malavija, da organizira vrnitev svojih državljanov in Mozambika, ki je na obmejnem območju vzpostavil tranzitna taborišča, je Zimbabve v Južnoafriško republiko za vrnitev svojih državljanov poslal avtobuse.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness