OFF Novih oblasti

Aktualno-politična novica
25. 5. 2015 - 15.00
 / OFF

Današnji OFF začenjamo v Španji, kjer so se zaključile lokalne in regionalne volitve. Slednje so potekale v trinajstih od skupno sedemnastjih regij, občinske oblasti pa so državljani volili v celotni državi. Skupno je največji delež glasov prejela Ljudska stranka, 27 odstotkov, in tako slavila zmago v kar dvanajstih regijah, a v nobeni ni dosegla absolutne večine. Takšna razdelitev glasov spreminja ustaljeno politično prakso v Španiji, kjer sta se tradicionalno na oblasti menjali le dve stranki. Druga stran, levosredinska Španska socialistična delavska stranka, je osvojila 25-odstotni delež skupnih glasov. Z uspešno sestavitvijo koalicij bi lahko v marsikateri regiji prevzela oblast izpod rok Ljudske stranke.

Največji obrat na aktualnih lokalnih volitvah pa se obeta v mestih Barcelona in Madrid. V katalonski prestolnici bo župansko mesto zasedla Ada Colau, aktivistka proti prisilnim deložacijam in soustanoviteljica Platorme prizadetih zaradi hipotek. Nova županja prihaja iz vrst koalicije Barcelona en Comú, ki združuje stranke Podemos, Združeno in alternativno levico, Iniciativo zelenih Katalonije in Ustavodajni proces, ki zagovarja neodvisno Katalonijo. V Madridu pa bo v mestnem svetu največ mest zasedla Ljudska stranka, vendar ji le za sedež manj sledi levičarska koalicija Ahora Madrid, ki bo imela 20 mest. Slednja bi ob možnem zavezništvu s socialisti PSOE pridobila absolutno večino. Ob takšnem scenariju bi župansko mesto namesto kandidatke Ljudske stranke Esperanze Aguirre prevzela upokojena vrhovna sodnica Manuela Carmen. Španske regionalne in občinske volitve so pomemben pokazatelj ljudske volje pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale letos jeseni. Institucionalni nasledki gibanja Indignados pa bodo po videnih volilnih rezultatih močno ogrozili dvostrankarski monopol oblasti v Španiji.

Nadaljujemo z volilnimi novicami, tokrat na Poljskem. Mesto predsednika države bo zasedel Andrzej Duda, kandidat konzervativne stranke Zakon in pravica, ki je na nedeljskih volitvah premagal svojega desnosredniskega predhodnika Bronisława Komorowskega. Uradni podatki o izidu za časa dela redakcije še niso bili objavljeni, vendar naj bi bilo razmerje glasov po podatkih vzporedne ankete 52 proti 48 v prid Dudi, kar je spodbudilo Komorowskega, da je v javnem nagovoru čestital svojemu konzervativnemu nasledniku. Ta predsedniška zmaga je po desetih letih zatišja prvi uspeh opozicijske stranke, ki zagovarja vrednote katolicizma in gospodarskega protekcionizma.

Poročanje o globalnem dogajanju nadaljujemo z novicami o razreševanju vojne v Jemnu. Organizacija Združenih narodov je za štiri dni prestavila začetek mirovnih pogajanj, ki naj bi se začela ta četrtek v Ženevi. Razlog za spremembo datuma pogajanj je dejstvo, da še vedno ni znano, katere politične skupine se bodo pogajanj udeležile. Izgnana vlada pobeglega jemenskega predsednika Abd-Rabbuja Mansourja Hadija je namreč napovedala, da na pogovorih ne bo prisostvovala, dokler Hutiji ne zapustijo zavzetih območij. Takšen odziv pa dodatno zavira možnosti mednarodne arbitraže pri mirnem reševanju jemenskega konflikta in povečuje vpliv regionalnih sil v boju za oblast. Predsednik Hadi sicer uživa mednarodno podporo kot edini legitimni predstavnik jemenskih oblasti, vendar je zanj še pomembnejša podpora Savdske Arabije, ki proti Hutijem vodi vojaško ofenzivo.

Nadaljujemo v Libiji. Letala vlade v Torbuku so napadla naftni tanker na obali mesta Sirte. Po navedbah uradnih predstavnikov zračnih sil naj bi ladja plula brez ustreznih označb in je na kopno izkrcala bojevnike in vojaško opremo, vendar pa po trditvah poveljnika obalne straže osrednje Libije to ne drži. Libija je še vedno v krvavem boju za oblast med dvema vladama, eno v Tripoliju, drugo na vzhodni obali v Torbuku, le zadnja pa uživa mednarodno priznanje. Motivacija za napad na tanker je po nekaterih ocenah dejstvo, da je v bližini mesta Sirte, ki je sicer pod nadzor Islamske države, elektrarna pod nadzorom sil, zvestih tripolijski vladi.

Hassan Nasrallah, vodja libanonske Hezbolah, je v nagovoru javnosti  napovedal povečanje oboroženih sil organizacije na tleh Sirije, kjer bijejo boj v podporo režima Bašarja al Asada. V govoru ob obletnici umika izrealske vojske iz Libanona je Nasrallah še dodal, da je ameriška koalicija v boju proti Islamski državi neuspešna, in poudaril pomen bojevnikov Hezbolaha v boju proti islamistom v Siriji. Libanon se je ob vzniku državljanske vojne v Siriji uradno zapisal nevtralnosti, zato je okrepljena intervencija Hezbolaha bila vnovič deležena številnih kritik, predvsem s strani sunitskih političnih organizacij.

Predstavniki EKO civilne iniciative Slovenije so danes ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanu Židanu izročili semena petih sort avtohtone slovenske konoplje z namenom, da se jih preuči in uvrsti v ohranjevalno listo semen. Pomen akcije razloži članica iniciative Irena Rotar.

Izjava

Kakšna pa bo nadaljnja pot semen?

Izjava

Prav tako pa jutri v veljavo stopa dopolnjeni pravilnik, ki opredeljuje gojenje in uporabo konoplje. Odslej bo uporaba konoplje v prehrambne namene tudi v Sloveniji dovoljena.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.