OFF novih rakunov

Aktualno-politična novica
16. 8. 2013 - 14.00
 / OFF

Egiptovska Muslimanska bratovščina je egiptovsko javnost pozvala k množičnim protestom. Napoved tako imenovanega petka jeze je odziv na krvavo zatrte sredine proteste s strani egiptovske vojske, kjer je v obojestranskem nasilju umrlo več sto ljudi. V celotnem Egiptu sicer že od srede veljajo izredne razmere, v številnih krajih pa tudi nočna policijska ura. Notranje ministrstvo je v četrtek jasno zagrozilo, da bo policija proti napadalcem na vladna poslopja uporabila prave naboje. Varnostni svet Združenih narodov, katerega zasedanje glede Egipta so v četrtek zahtevale Francija, Velika Britanija in Avstralija, je medtem vse strani v Egiptu pozval k maksimalni zadržanosti. Več o stanju v Egiptu lahko izveste v današnjem Kultivatorju ob 17. uri, na valovih Radia Študent.

Razmere v Egiptu sicer vplivajo tudi na ceno nafte. Ta se je v današnjem elektronskem trgovanju podražila za 19 do 20 ameriških centov na sodček. Čeprav Egipt ni med večjimi proizvajalci nafte, pa je skozi Sueški prekop prepeljanih približno 2,5 milijona sodov nafte dnevno, kar predstavlja 2,7 odstotka svetovne dobave.

Iranski parlament je potrdil 15 od 18 ministrskih kandidatov novega predsednika Hasana Rohanija. Iranska vlada bo tako lahko pričela z delom. Zavrnjeni ministrski kandidati so bili predlagani minister za izobraževanje Mohamed Ali Nadžafi, minister za znanost in tehnologijo Džafar Mili Monfared in minister za šport in mlade Masud Sontani-far. Rohani ima sedaj tri mesece časa za zapolnitev praznih mest v vladi. Rohani je ob začetku razprave o ministrih v parlamentu spomnil na mednarodne sankcije, ki so prizadele iranski naftni sektor, prekinile dostop države do globalnega bančništva in prispevale k visoki inflaciji. Novi predsednik je sicer obljubil, da bo vztrajal pri iranskem jedrskem programu, ki naj bi bil povsem miroljubne narave. Sicer pa je Rohani imenoval tudi novega prvega moža na jedrskem področju. To je postal nekdanji zunanji minister Ali Akbar Salehi, ki je v tej vlogi služil že v letih 2009 in 2010, preden ga je predsednik Mahmud Ahmadinedžad postavil za zunanjega ministra.

Zloglasna ameriška agencija za nacionalno varnost - NSA je v zadnjih letih večtisočkrat kršila pravila varovanja zasebnosti ali delovala zunaj območja svojih pristojnosti, je poročal ameriški časnik Washington Post. Časnik se je do ugotovitev dokopal na podlagi notranje revizije agencije in drugih dokumentov, ki jim jih je zagotovil Edward Snowden. Eden od dokumentov, na katere se sklicuje Washington Post, kaže, da je NSA svojim zaposlenim naročala popravke poročil pravosodnemu ministrstvu in direktorju nacionalnega obveščanja, tako da so posamezne podrobnosti nadomestili z generičnimi izrazi. Na nekem mestu je NSA na tak način pred svojimi nadzorniki prikrila nenameren nadzor nad ameriškimi državljani. Časnik je izpostavil še ugotovitve revizije iz maja 2012, da je bilo zgolj v minulih 12 mesecih zabeleženih 2776 primerov nepooblaščenega zbiranja, shranjevanja, dostopa ali distribucije pravno zaščitenih komunikacij.

Znanstveniki so v gozdovih Južne Amerike odkrili novo vrsto sesalca. Rakunu podoben mesojedec, ki so ga poimenovali olinguito, naj bi bil videti kot mešanica med hišnim mačkom in plišastim medvedkom. Olinguito je najnovejši sesalec in prvi predstavnik zveri odkrit v Ameriki po 35 letih. Čeprav so bili predstavniki vrste redno opaženi in celo razstavljeni, pa so jih leta zamenjevali z večjimi taksonomskimi bratranci olingoti. Raziskovalci so jih celo večkrat poskušali neuspešno pariti, nezavedajoč se, da gre za različno vrsto. Prebivalec visokih meglenih gozdov Kolumbije in Ekvadorja je najmanjši član družine rakunov. Sicer je nočna žival, ki največ svojega časa preživi v krošnjah dreves in je prilagojen za skakanje z veje na vejo.

Češki predsednik Miloš Zeman je napovedal, da bo v primeru samorazpustitve parlamenta razpisal predčasne volitve za 25. in 26. oktober. Parlament bo o razpustitvi na izredni seji pričel razpravljati danes popoldne, glasoval pa bo predvidoma v torek. Zasedanje o razpustitvi se sicer začenja potem, ko vlada premierja Jirija Rusnoka ni dobila zaupnice. Pogoj za razpis predčasnih volitev je sicer, da se spodnji dom parlamenta razpusti, za kar je potrebna ustavna večina 120 od 200 glasov poslancev. Ta naj bi bila zagotovljena, saj naj bi za razpustitev glasovali doslej opozicijski socialdemokrati in komunisti ter fiskalno konservativni stranki TOP 09 in Javne zadeve, ki sta sodelovali v konservativni koaliciji premierja Petra Nečasa, ki je moral odstopiti zaradi afere glede organiziranega kriminala v vrhu njegove vladne ekipe.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so se odzvali na izjave delodajalcev, ki poudarjajo, da je pot iz krize sprostitev kreditnega in zaposlitvenega krča. V sindikatih se s tem strinjajo, vendar pa izpostavljajo, da si ne želijo gospodarske rasti, ki jo poganjata gospodarski kriminal in sistemska korupcija. Kot pozitiven korak v smeri transparentnosti gospodarstva izpostavljajo javno objavo davčnih dolžnikov, zaradi katere naj bi se, po do sedaj razpoložljivih podatkih, poravnalo davčne obveznosti v višini okoli 30 milijonov evrov. Kot naslednji korak v imenu transparentnosti poslovnega okolja pa sindikati predlagajo, naj se sprejme zakonodajne spremembe, ki bodo omogočale javno objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač. Za vzor v zvezi postavljajo hrvaško vlado, ki je 25. julija sprejela predloge sprememb zakona o davku na dohodek, kjer se predvideva tudi javna objava vseh davčnih zavezancev, ki ne izplačujejo plače svojim zaposlenim.

Ob 16. uri se bo v prostorih Mestnega mladinskega sveta Maribor odvila predstavitev Nacionalnega programa za mladino, ki jo pripravljajo Mladinski svet Maribor, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter urad za mladino. Omenjeni ministrstvi sta sicer junija predstavili ta strateški dokument, ki bi moral biti po mnenju mnogih spisan že leta 2001. Nacionalni program za mladino zajema šest ključnih področij: izobraževanje, zaposlovanje, podjetništvo, zdravje in počutje, mladi in družba ter kultura in dediščina. Pogovarjali smo se z direktorjem urada za mladino Petrom Debeljakom, ki je komentiral pregovorno lenobo med mladimi:

//////////////////////////////////////////////////////////////////
IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU ODDAJE
//////////////////////////////////////////////////////////////////

Koliko pa je množična brezposelnost mladih posledica vpliva trenutne gospodarske krize?

//////////////////////////////////////////////////////////////////
IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU ODDAJE
//////////////////////////////////////////////////////////////////

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.