OFF nujnih sej

Aktualno-politična novica
4. 9. 2018 - 15.00
 / OFF

Odbor Državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavitev kandidatke za kmetijsko ministrico Aleksandre Pivec ocenil kot ustrezno. Kandidatka stranke DeSUS je tako kot prva prešla sito odborov. V prostorih parlamenta sta v teku zaslišanji Mira Cerarja za mesto zunanjega ministra in Tugomirja Kodelje za javno upravo. Zaslišanja bodo potekala do četrtka.

Audio posnetek

Včeraj je potekal 6. vrh tako imenovanega Sveta turških narodov. Poleg domačina - predsednika Kirgizistana - so se zasedanja udeležili še predsedniki preostalih ustanovnih članic sveta turkofonskih držav: Turčije, Azerbajdžana in Kazahstana. Na obalah jezera Isik Kul je bil prisoten tudi predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, ki je izrazil pripravljenost, da njegova država v kratkem napreduje iz opazovalke v polnopravno članico sveta. V vlogi opazovalke pa je bila prvič Madžarska oziroma natančneje njen premier Viktor Orban. Ta je izjavil, da si sicer s turškimi narodi ne delijo niti jezika niti vere. Kljub temu Orban vidi možnost za močnejše sodelovanje, saj, kot pravi, je Madžarska utemeljena na načelih turških nomadskih plemen iz azijskih step.

Zasedanje Foruma pacifiških otokov v Nauruju poteka v nekoliko manj prijateljskem ozračju. Zasedanje 18-ih pacifiških držav in prekomorskih ozemelj bi skoraj odpadlo, še preden se je začelo, potem ko država članica gostiteljica ni želela obravnavati diplomatskih potnih listov predstavnikov Ljudske republike Kitajske, ki so se udeležili foruma kot zunanji partnerji. Razlog za zaplet je v tem, da je Nauru ena od 16-ih članic Združenih narodov, ki za razliko od mnogih preostalih udeleženk foruma priznava Tajvan kot pravnega predstavnika Kitajske in posledično nima vzpostavljenih diplomatskih odnosov s Pekingom.

Prvi dan foruma je bil prav tako zaznamovan s policijskim zaslišanjem novozelandske novinarke Barbare Dreaver, ki je, v nasprotju s pogoji medijske akreditacije, intervjuvala prosilca za azil iz enega od tamkajšnjih avstralskih migrantskih taborišč. Z izjemo novinarjev avstralske javne televizije ABC, ki jim je Nauru zavrnil novinarske akreditacije zaradi “pristranskega poročanja”, je Nauru šel na roko predstavnikom medijev. V času Foruma pacifiških držav jim tako ni bilo treba plačati prošnje za vizo, ki znaša 5000 evrov, a jih je Nauru pri tem zavezal, da morajo za poročanje o katerikoli drugi temi na otoku pridobiti posebno dovoljenje.

O protestih in zahtevah anglofonske skupnosti v Kamerunu
 / 1. 2. 2017
V Berlinu poteka mednarodna konferenca o regiji okoli Čadskega jezera. Prvi dan se je 70 držav in organizacij udeleženk zavezalo k podpori za Nigerijo, Niger, Čad in Kamerun v višini 1,5 milijarde evrov. Vsota bo na voljo državam v prihajajočih letih, vključuje pa tako humanitarno pomoč za 11 milijonov ljudi, ki po ocenah množice nevladnih organizacij potrebujejo nujno pomoč, kot tudi denar, namenjen za obrambo v regiji, kjer se soočajo z oboroženimi konflikti med vladnimi silami in raznimi skupinami. Tretjina zneska pa bo državam v regiji dana v obliki razvojnih kreditov, je še navedel organizator konference - nemško zunanje ministrstvo.

O politični situaciji v Demokratični republiki Kongo
 / 26. 9. 2016
Ustavno sodišče Demokratične republike Kongo je odločilo, da nekdanjemu podpredsedniku Jeanu-Pierru Bembi, ki je bil junija na ponovljenem sojenju na mednarodnem kazenskem sodišču oproščen vojnih zločinov, prepove kandidiranje na prihajajočih predsedniških volitvah. Sodišče je odločitev utemeljilo s tem, da je bil Bemba v Haagu obsojen zaradi vplivanja na priče, za kar mu je prisodilo leto zapora in denarno kazen. Na to odločitev se je obsojeni tudi pritožil. Na volitvah, ki so bile prvotno načrtovane za november 2016, potekale pa bodo šele decembra letos, ne bo kandidiral niti aktualni predsednik Joseph Kabila, saj mu tega ne dopušča ustava. Vlogo favorita na volitvah in glas Kabile ima tako Emmanuel Ramazani Shadary, sedanji predsednik parlamenta.

Predsednik nogometnega kluba Zvijezda 09 iz Bijeljine Boris Stanišić je sporočil, da je več igralcev lastnega kluba prijavil policiji in Nogometni zvezi Bosne in Hercegovine zaradi suma o nameščanju tekem. Po spodbudnem štartu novopečenega prvoligaša v novo sezono s tremi neodločenimi izidi je Zvijezda 09 vpisala pet zaporednih porazov z gol razliko 4:17, kar jih je trdno prikovalo na dno lestvice. Stanišić pravi, da bo zahteval najvišjo možno kazen za prekrškarje, prav tako pa je pripravljen vložiti osebno tožbo proti obtoženim igralcem.

Medijski inšpektorat ugotavlja, da nima pooblastil, s katerimi bi lahko sankcioniral revijo Demokracija za naslovnico zadnje izdaje, ki prikazuje sliko belopolte ženske in kopico temnopoltih rok, ki segajo po njej in z nje trgajo obleko, s pripisom: “Z migranti v Slovenijo prihaja kultura posilstev”. V inšpektoratu so zapisali, da so zadevo predali naprej v obravnavo policiji, saj obstaja sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness