OFF obračunov

Aktualno-politična novica
24. 10. 2012 - 14.00
 / OFF

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi je iz Kaira sporočil, da je sirska vlada pristala na prekinitev ognja med štiridnevnim islamskim praznikom kurban bajram, ki se prične v petek. Ob tem je povedal tudi, da so na začasno premirje pristali tudi številni voditelji uporniških skupin. Kako bo dogovorjeno premirje nadzorovano, pa zaenkrat še ni jasno.

Upokojeni agent Cie, John Kiriakou, ki je javno povedal, da so s tako imenovanim waterboardingom mučili operativca Al Kaide Abuja Zubajdaha, naj bi se na sodišču izrekel za krivega zaradi izdaje tajnih podatkov. Priznanje mu bo prineslo milejšo kazen, tako mu grozi največ 30 mesecev zapora. Kiriakou, ki je bil pri Cii zaposlen od leta 1990 do 2004, je najbolj znan zaradi intervjuja, ki ga je leta 2007 dal za ABC News. Takrat je povedal, da je bil sprva prepričan, da je tako imenovani waterboarding nujno potreben, vendar bolj, ko se je oddaljeval 11. september 2001, bolj je postajal gotov, da Združene države Amerike skrajnih metod ne bi smele nikoli uporabljati.

Italijanska policija je zaradi podkupovanja tujih vlad pri sklepanju orožarskih poslov aretirala nekdanjega direktorja prodaje v državnem orožarskem holdingu Finmeccanica Paola Pozzessera. Spornih naj bi bilo za več milijard evrov poslov, ki jih je Finmeccanica v zadnjih nekaj letih sklenila z Indijo, Rusijo, Brazilijo in Panamo, pri tem pa naj bi se na račune tujih vlad in vodilnih predstavnikov Finmeccanice v obliki provizij steklo tudi več kot deset odstotkov vrednosti poslov. Neapeljsko tožilstvo sicer zaradi mednarodne korupcije preiskuje tudi nekdanjega ministra za gospodarski razvoj Claudia Scajolo v vladi Silvia Berlusconija, za katerega je eden od osumljenih predstavnikov Finmeccanice, Lorenzo Borgogni, na zaslišanju povedal, da je nastopal kot glavna vez pri dobavi enajstih vojaških ladij Braziliji, saj naj bi bil z brazilskim obrambnim ministrom v tesnih prijateljskih odnosih.

Škotska vlada je naročila pravno mnenje o svojem položaju v Evropski uniji, če bodo Škoti na referendumu leta 2014 izglasovali neodvisnost od Velike Britanije. Namestnica prvega škotskega ministra Nicola Sturgeon je pojasnila, da je Edinburgh glede tega vprašanja doslej navajal mnenja uglednih pravnih avtoritet, tokratno naročilo pa bo prvo uradno pravno stališče. Sturgeonova je ob tem napovedala tudi, da bo njena Škotska nacionalna stranka umaknila pritožbo na odločitev škotskega informacijskega pooblaščenca, ki je odredil, da mora stranka razkriti, ali je prejela mnenje o tem, kako bo neodvisnost vplivala na škotsko članstvo v Evropski uniji.

Palestinci so v noči na sredo iz Gaze na jug Izraela izstrelili več raket, po podatkih izraelske vojske naj bi jih izstrelili 60, pri čemer so bili trije tuji delavci ranjeni. Izrael je na napad odgovoril z letalskim napadom na Gazo, v katerem je umrla ena oseba. Zaradi medsebojnega obstreljevanja so zaprti vsi mejni prehodi med Gazo in Izraelom. V šolah na jugu Izraela ob meji z Gazo nimajo pouka, vsem prebivalcem pa so svetovali, naj ostanejo v zakloniščih. Odgovornost za napade na Izrael so prevzele brigade Ezedina al Kasama, oboroženo krilo gibanja Hamas, ki je sicer na oblasti v Gazi. Sporočili so, da se tako maščujejo za smrt svojih aktivistov.

Na Kongresnem trgu danes med enajsto in sedemnajsto poteka zbiranje podpisov za ustanovitev komisije REKOM. Več o zbiranju Igor Mekina, izjava je v posnetku.

Sindikat ministrstva za obrambo se je na današnji novinarski konferenci odzval na napovedane varčevalne ukrepe, ki predvidevajo zmanjševanje mase za plače za 5 odstotkov. Kot je povedal predsednik sindikata Darko Milenkovič, je sindikat pred enim mesecem ministru posredoval vprašanja o varčevalnih ukrepih, minister pa jim je v torek odgovoril tako, da je mogoče sklepati, da bo v naslednjem letu 426 pripadnikom Slovenske vojske potekla pogodba o zaposlitvi, ki pa zaradi varčevalnih ukrepov najverjetneje ne bo podaljšana. V sindikatu so tako namesto odpuščanja predlagali drugačne načine varčevanja. Predlagajo, da se usposabljanja vojakov za mednarodne misije, ki potekajo v Nemčiji, prekinejo in se izvajajo v Sloveniji, s čimer bi se stroški usposabljanja prepolovili, da se v čim večjem obsegu zmanjša prostovoljno pogodbeno rezervno sestavo Slovenske vojske, saj vsak pripadnik omenjene sestave namreč državo stane 390 evrov bruto, vsi skupaj pa okoli sedem milijonov evrov letno, velike rezerve pa naj bi obstajale tudi pri najemanju zunanjih izvajalcev za vzdrževanje in prehrano.

V Trubarjevi hiši literature se ob 19h obeta okrogla miza z naslovom (Ne)odgovornost družbenih elit. Več okrogli mizi nam je povedala odgovorna urednica Pogledov, Žanja Leiler. Izjava je v posnetku.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness