Off odgovornisti vojaških sil ZDA

Aktualno-politična novica
detektor nevtrinov
7. 10. 2015 - 15.00
 / OFF

Islamska država oziroma njena jemenska podružnica je prevzela odgovornost za napad na hotel v Adnu, kjer trenutno zaradi izrednih razmer v državi zaseda jemenska vlada. V napadu je bilo ubitih več jemenskih oficirjev ter vojakov Savdske Arabije. Islamska država se je do sedaj v Jemnu borila zgolj proti hutijevskim upornikom, nadzoruje pa tudi velik del ozemlja v osrednjem delu države.

Vojska združenih držav Amerike je le prevzela odgovornost za bombardiranje bolnišnice v Kunduzu. V nedeljo je v zračnih napadih, ki so bili podpora iz zraka afganistanski vojski, eno uro obstreljevala tudi bolnišnico, v kateri je delalo tudi mednarodno osebje Zdravnikov brez meja. Napad ni prenehal, kljub temu, da je osebje bolnišnice Združenim državam javilo svoj položaj ob začetku napada. Med napadom je bilo ubitih okrog 20 zdravnikov in bolnikov. Organizacija Zdravniki brez meja je napad na bolnišnico označila za vojni zločin in zahteva neodvisno preiskavo. Opozarja tudi, da so regijo Kunduz zapustile vse humanitarne organizacije ter da tamkajšnje prebivalstvo sedaj nima zagotovljene niti osnovne zdravstvene oskrbe.

Ostajamo na bližnjem vzhodu, natančneje v Siriji, kjer poteka prva usklajena vojaška akcija ruskih zračnih sil ter sirske vojske. Tarča so uporniški položaji v vaseh v okolici mesta Hama, ki jih nadzorujejo z al Nusro povezane skupine. Po navedbah sirskega obzervatorija za človekove pravice, gre za najmočnejše spopade v zadnjih nekaj mesecih.

V Sredozemskem morju se z vojaško operacijo Sophia začenja druga faza boja proti tihotapcem ljudi. V prvi fazi so obmejni organi Evropske unije zbirali informacije. Sedaj pa nastopi zaseganje ladij tihotapcev, njihovo uničevanje ter aretacije odgovornih. Na kratko nam operacijo opiše Chris Jones iz organizacije State Watch.

izjava

V operaciji sodeluje 14 držav, med njimi tudi Slovenija z ladjo Triglav. Več o operaciji izveste v offsajdu ob sedemnajsti uri.

Med Salzburgom in Bavarsko pa je spet stekel železniški promet, ki je bil ustavljen pred nekaj tedni zaradi navala beguncev. Septembra naj bi v Avstrijo prišlo 200 000 beguncev, 9000 pa jih je zaprosilo za azil.

Shoda za dostojno obravnavo beguncev v Kopenhagnu se je po navedbah policije udeležilo med 20 in 25 tisoč ljudi. Protest je bil odgovor na septembrsko odločitev danske vlade, da zmanjša socialne ugodnosti migrantom. Podpora po skoraj polovičnem zmanjšanju znaša skoraj 800 evrov mesečno. Spomnimo še, da je danska vlada znižanje socialne podpore oglaševala tudi v libanonskih časopisih.

Bivši predsednik skupščine Združenih narodov John Ashe, ki v Združenih narodih zaseda stalni sedež Antigve in Barbude, je bil aretiran. Skupaj z diplomatom iz Dominikanske republike in dvema ameriškima državljanoma kitajskega porekla,  naj bi prejemal podkupnine od kitajskega milijarderja Ng Lap Senga v zameno za velike državne infrastrukturne projekte. Eden takih naj bi bil veliki konferenčni center Zduženih narodov na Makau, plačan s sredstvi Združenih narodov, zgradil pa naj bi ga omenjeni miljarder. Ashee naj bi svojemu dobrotniku priskrbel tudi donosne gradbene posle v Keniji in na Antigvi, otoški državici v Karibskem morju.

Albanska policija namešča v mesto Elbasan 1500 policistov ter 500 varnostnikov, ki bodo zagotavljali mir na jutrišnji nogometni tekmi med Albanijo in Srbijo. Varnostni organi se bojijo ponovitve lanskoletnega scenarija iz Beograda, ko je nad igrišče poletel drone z albansko zastavo, kar je povzročilo vdor gledalcev na igrišče ter izgrede. 100 varnostnikov bo mobiliziranih tudi iz vrst Albanske narodne garde. Kot dodatni varostni ukrep v mestu so oblasti sprejele še prepoved sprejemanja neznancev v svoje domove ter na strehe stavb v času tekme. Prebivalci mesta ter obiskovalci so tudi primorani, da s seboj nosijo identifikacijske dokumente.

Nobelovo nagrada za fiziko letos dobita skupini japonskih in kitajskih znanstvenikov, ki sta raziskovali nevtrine - majhne subatomske delce, ki skoraj ne interagirajo s snovjo. Nevtrini so za fotoni drugi najpogostejši delci v vesolju, nastajajo pa ob jedsrkih razpadih. Znanstvenike je precej časa motilo, da instrumenti zaznajo precej manj nevtrinov, kot je napovedovala teorija. Japonska in kanadska ekipa znanstvenikov, ki sta ju vodila Takaaki Kajita in Arthur McDonald, sta z eksperimenti v velikih podzemnih laboratorijih to teoretsko pomankljivost razložili z lastnostjo nevtrinov, da spremenijo svoj tip. Tip nevtrina je odvisen od vrste jedrskega razpada, v katerem nastane.

Znan je tudi dobitnik Nobelove nagrade za kemijo. Raziskave na področju popravljanja DNK so jo prinesle Švedu Tomasu Lindahlu, Američanu Paulu Modrichu in Turku Azizu Sancarju. Odkrili so, da molekularni sistemi v celicah nadzorujejo mutacije genskega zapisa ter jih odpravljajo.

Novica iz Slovenije

V času, ko je svetovna znanstvena javnost usmerjena v Stockholm, ki oznanja dobitnike Nobelovih nagrad, pa slovenski časopis za tolmačenje znanosti Kvarkadabra opozarja na sporne rezultate javnega razpisa za sofinanciranje znanstvenih monografij v letu 2015. 9 knjig na temo astroloških znamenj je ocenjenih z najvišjo oceno 30 točk.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.