OFF ogroženega tradicionalizma

Aktualno-politična novica
4. 3. 2015 - 15.00
 / OFF

V Braziliji je bila sprožena preiskava v zvezi z enim največjih korupcijskih škandalov v zgodovini te države. Državni tožilec je vrhovnemu sodišču predložil seznam 54-ih oseb, večinoma politikov in njihovih prijateljev, ki naj bi bili udeleženi v prejemanju podkupnin v zvezi z največjim naftnim podjetjem v državi Petrobras. Obtoženi naj bi si s fiktivnimi pogodbami razdelili za skoraj štiri milijarde podkupnin, večinski del tega zneska pa se je stekel v blagajno vladajoče stranke predsednice Dilme Rouseff, ki je bila med leti 2003 in 2010 tudi sama predsednica uprave Petrobrasa.

 

Selimo se v Kenijo, kjer je predsednik države, Uhuru Kenyatta, odredil zažig petnajstih ton slonovine, kar naj bi bil jasen znak, da si kenijske oblasti prizadevajo za popolno odpravo divjega lova na slone. Po podatkih angleške nevladne organizacije, Save the Elephants, je bilo med letoma 2010 in 2012 ubitih več kot 100.000 slonov, povpraševanje po slonovini pa prihaja predvsem iz Kitajske. Prav kitajske oblasti so pred slabim tednom uvedle enoletno prepoved uvoza slonovine in s tem odgovorile na ostre kritike zagovornikov pravic slonov in njihovih oklov.

 

Iz Ukrajine danes za spremembo ne prihajajo novice o vojaških spopadih, pač pa o rudarski nesreči v rudniku Zasjadko, nedaleč od Donjecka. V eksploziji plina v rudniku, ki ima dolgo zgodovino tragičnih nesreč in slabe varnostne standarde, je umrlo najmanj 33 rudarjev, nekaj deset jih je še vedno ujetih globoko pod zemljo.

 

Predsednik britanske nacionalistične stranke UKIP, Nigel Farage, je predstavil predlog omejitve prihoda migrantov v Veliko Britanijo. Zgornja meja bi po njegovem morala biti postavljena pri 50.000 migrantih na leto, s tem bi se, po njegovih besedah, stopnja imigracije v Veliki Britaniji vrnila na normalno raven. Ob tem je okrcal imigrantsko politiko vladajoče konservativne stranke, ki je namesto zastavljenih 100.000 imigrantov v državo sprejela trikrat toliko ljudi, željnih dela. Pri tem je zaskrbljujoče, da ima stranka UKIP, ki se je v preteklosti že soočala z očitki o rasizmu in prestrogi politiki priseljevanja, po nekaterih anketah največje zaupanje ljudi prav v zvezi z imigracijsko politiko. Obenem se UKIP s Farageom na čelu zavzema za možnost zavrnitve izdaje delovne vize za manj usposobljene delavce, s čimer bi se zgledovali po Avstraliji, ki v svojo državo sprejema le visoko izobražen delovni kader.   

 

Nadaljujemo v Avstraliji, kjer so oblasti zaradi podhranjenosti, ki je bila posledica prenaseljenosti, pobile skoraj 700 koal. Prenaseljenost je na območju teritorija Viktorija v Cape Otowayju postala problem v 80-ih letih prejšnjega stoletja, ko so s francoskega otoka preselili večjo količino teh medvedkov vrečarjev, tam pa so se zaradi pomanjkanja naravnih sovražnikov koale nenadzorovano namnožile. Po navedbah okoljskega ministrstva so koale usmrtili humano, na očitke, zakaj koal niso raje preselili, so odgovorili, da medvedki selitve tako ali tako ne bi preživeli.

 

Državni zbor je potrdil novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh pogledih izenačuje z dosedaj veljavno definicijo zakonske zveze kot zveze dveh oseb različnega spola. Novelo zakona, ki jo je vložila Združena levica, so poleg predlagateljice podprli še Socialni demokrati, Zavezništvo Alenke Bratušek in večina poslancev Stranke modernega centra in Desusa. Proti so bili tako le poslanci NSi in SDS, katerih glavni argument v sedemurni razpravi je bila grožnja z apokaliptičnimi posledicami za tradicionalno družino in narod v primeru sprejetja novega zakona. Podporniki zakona niso upognili hrbtov niti pred nekaj stoglavo množico nasprotnikov novele pred parlamentom, ki je prepričana, da je družina naravna kategorija in ne družbeno pogojeno dejstvo.

 

Končujemo v domačih logih. Društvo za okoljevarstvo in naravovarstvo Ekokrog je na današnji novinarski konferenci od Ministrstva za okolje in prostor ter pristojnih inšpekcijskih služb zahtevalo prepoved delovanja cementarne Lafarge do izdaje okoljevarstvenega dovoljenja. Več o zahtevah, ki so bile izražene tudi na današnji novinarski konferenci, spregovori Uroš Macerl, predsednik Ekokroga.

Izjava je dostopna na posnetku.

Macerl za konec pojasni še, kakšni so vplivi cementarne na okolje, hkrati izpostavi naraščajoče nezadovoljstvo med ljudmi, ki živijo v neposredni bližini cementarne.  

Izjava je dostopna na posnetku.

 

Off je pripravil vajenec Jaro.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.