Off pakistanskega protiterorizma

Aktualno-politična novica
11. 4. 2014 - 14.00
 / OFF

Južnokorejska vojska se odziva na dejanja Severne Koreje. V sodelovanju z vojsko Združenih držav Amerike je namreč priredila eno izmed doslej največjih vaj zračnih sil. Vaje, ki nosijo ime Max Thunder, obsegajo 103 letala ter 1400 vojakov in bodo trajale vse do 25. aprila. Uradni Pjongjang, ki je v minulih tednih z Južno Korejo že prisostvoval v potapljanju ladjic geopolitičnih razsežnosti, je vaje označil kot generalko pred invazijo.

Po stopinjah držav s problematičnimi protiterorističnimi zakoni stopa tudi Pakistan. Objavljen osnutek poleg pravice do aretiranja in preiskovanja brez naloga s strani nadzornih organov, nekaznovanja policijskega nasilja in prosojnosti nadzornega organa pri določanju kraja zadrževanja in sojenja tistih, obsojenih terorističnega dejanja, hkrati zelo ohlapno opredeljuje kršenje zakona. To pušča velik manevrski prostor za nadzorne organe pri sojenju in sankcioniranju tudi morebitnih civilnih protestnikov. Hkrati zakon izrecno spreminja pravico obsojenega do nedolžnosti, dokler ni dokazano nasprotno, v Kafkin položaj vnaprejšnje predpostavljene krivde obsojenega, katerega dolžnost je dokazati svojo nedolžnost.

Razmere na vzhodu Ukrajine se zaostrujejo. Kijevska vlada je aktivistom, ki so zasedli stavbo regionalne vlade Donecka, postavila ultimat, da se bo odzvala s silo, če le-ti ne zapustijo stavbe v 48-ih urah. Zaradi verjetne visoke oboroženosti in številčnosti aktivistov, nevarnosti ruske intervencije, ki ima parlamentarno odobritev uporabe vojaških čet, zadevajoč celotno Ukrajine, in nevarnosti poškodovanja številnih potencialnih civilnih žrtev, je začasni predsednik Aleksander Turčinov preventivno ponudil amnestijo protestnikom. Ponudbo, ki poleg amnestije vključuje tudi reformiranje regionalne ureditve, so protestniki zavrnili, saj ne sprejemajo ohranitev nadrejenega položaja parlamenta v Kijevu, ki bi se ohranil ob sprejetju ponudbe, prihajajoče od zgoraj navzdol. Aktivisti, pridružilo se jim je tudi približno 1000 do 1500 protestnikov, se sicer delijo glede zahtev. Medtem ko nekateri zahtevajo večjo neodvisnost na regionalni ravni znotraj Ukrajine, proruski del vidi referendum o statusu te regije kot sredstvo priključitve Rusiji. V mestu Harkovu, kjer je podobna situacija, so ukrajinske represivne sile medtem že aretirale 70 aktivistov.

Medtem se stopnjuje tudi ekonomski boj med Rusijo in zahodnimi silami, ki zadeva predvsem Ukrajino. Ruski predsednik Vladimir Putin je napovedal zaprtje pretoka plina s strani ruskega Gazproma, v primeru, da Evropa ne bo pomagala pri naraščajočem ukrajinskemu dolgu oziroma zagotovila 5 milijard ameriških dolarjev za nemoten pretok plina na evropska tla. Zaradi težkega položaja upnika Rusije, ki nosi breme dotoka dolga Ukrajine, prva zahteva vnaprejšnje plačevanje cene plina, kateri je sedaj dodana vsota vseh popustov plina, ki jih Ukrajina ni potrebovala plačevati zaradi dogovora z Rusijo leta 2009. Kljub odstranitvi popusta, ki je dvignil ceno plina za 70 % in dolg Ukrajine za 35 milijard dolarjev, Putin za stanje Ukrajine krivi Evropo. V Putinovem pismu, poslano 18-im evropskim voditeljem, je moč najti tudi opozorilo o vplivu omenjenega zaprtja na uvoz v nekatere evropske države, vključujoč Slovenijo. Mednarodni denarni sklad je sicer že sklenil finančno pomoč Ukrajini v zameno za manjše državne izdatke, reformo pokojnin in polovično povečanje cen plina za gospodinjstva.

Združene države v pričujočem boju medtem sledijo strategiji doktrine šoka. Kongresu sta bila predlagana dva zakona, ki opredeljujeta prosto trgovinsko uvažanje plina v vse države članice Svetovne trgovinske organizacije pod praporom državne varnosti in ukrepanja zoper evropsko odvisnost od ruskega plina. Ne glede na visoke stroške graditve infrastrukture za izvoz take količine plina in izvzevši dolgotrajnost, ki je potrebna za tak projekt, ki bi imel učinke v boju proti ruski ekonomski odvisnosti le v kratkoročnem časovnem dosegu, je naraščajoče onesnaževanje okolja nujno za nemoteno delovanje ekonomskega centra.

Začenjajo se tridnevne delavnice, ki jih prireja Federacija za anarhistično organiziranje. Delavnice, ki bodo potekale v socialnem centru Rog, se bodo osredotočile na mišljenje vse pogostejših vstaj, izhajajoč iz empiričnega primera plenumov v Bosni in slovenskih vstaj prejšnjega leta. O dogodku smo se pogovarjali z Danijelo.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

 

Off je pripravil vajenec Tit.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.