OFF Papeža Frančiška

Aktualno-politična novica
14. 3. 2013 - 15.03
 / OFF

“Kapitalizem pomeni, da se več financiranja steka v raziskovanje plešavosti kakor v smrtonosno bolezen, kot je malarija, ki prizadene večinoma revne ljudi.” Tako je spregovoril Bill Gates v Britanski kraljevi akademiji za inženiring. Nadaljeval je, da so naše prioritete v obstoječem sistemu nagnjene k tržnim imperativom, zato cepiva za malarijo, ki so definitivna humanistična prioriteta, ne dobijo potrebnega financiranja. Posledično morajo zato intervenirati vlade in filantropske organizacije, da premostijo to tako imenovano napako kapitalističnega sistema.

Francija se je pridružila majhnemu klubu držav, ki zahtevajo nevtralnost svetovnega medmrežja. V tem klubu sta bila med prvimi Nizozemska in Čile, konec januarja pa se mu je pridružila tudi Slovenija z zakonom, ki ponudnikom dostopa do spleta zapoveduje, da ne smejo omejevati ali zadrževati spletnega prometa, razen za potrebe varnosti in omejevanja nezaželene pošte. Ponudniki spletnega dostopa uporabnikov  prav tako ne smejo razdeliti v plačilne razrede, ki bi imeli primerno omejen podatkovni dostop do spletnih vsebin.

Kitajska ljudska skupščina je potrdila imenovanje Xi Jinpinga za novega predsednika države. Na tem položaju bo nasledil Hu Jintaa, potem ko je novembra od njega že prevzel vodenje komunistične stranke. Prevzel je tudi vodenje najvišjega vojaškega telesa, centralne vojaške komisije. Xija je za novega predsednika države kot edinega kandidata potrdilo okoli 3000 delegatov, ki se udeležujejo letnega kongresa ljudske skupščine. Prejel je 99,7 odstotka od 2961 glasov, le eden je bil proti in trije vzdržani. Na čelu države naj bi 59-letni Xi služil naslednjih deset let. Ljudska skupščina je poleg tega za podpredsednika države imenovala Li Yuanchaa, ki je doslej vodil organizacijski oddelek komunistične stranke in velja za Hujevega varovanca.

Sodna preiskava glede streljanja na protestnike med egipčansko pomladjo je odstavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka spoznala za seznanjenega z ukazom varnostnega ministra Habiba el-Adlyja policiji in policijskim ostrostrelcem, naj na protestnike streljajo z namenom ubijanja, zaradi česar je pod streli padlo kar 850 protestnikov. Ugotovitve sodišča bodo po vsej verjetnosti vodile v sodni pregon višjih policijskih funkcionarjev v času, ko je ugled policije v Egiptu na svoji najnižji točki doslej.

Iz sodnih postopkov Egipta se selimo južneje v Sudan, kjer bodo sodniki začeli posebne treninge za amputacije obsojenih za vsak primer, če zdravniki zavrnejo tovrstno prakso. Namestnik pravosodnega ministra Abdula Rahman Sharfij je na tiskovni konferenci prejšnji teden povedal, da bi zdravniki, ki zavrnejo odredbe za amputacijo, lahko bili sami soočeni s kazenskim pregonom. Po besedah Sharfija v Sudanu “besedo Korana cenijo bolj kot hipokratovo prisego”. Sudanski predsednik Omer Hassan al-Bashir pa je povedal, da želi po odcepitvi juga sprejeti 100-odstotno islamsko konstitucijo.

Svet je dobil novega papeža Frančiška I., ki to vlogo nastopa kot prvi neevropski papež. Njegova starša sta bila sicer Italijana, vendar se je rodil in odraščal v Argentini. V času svojega služenja cerkvi je bil ves čas proti istospolnim porokam, boj proti njim pa je opisal kot božjo vojno. Prav tako ga nekateri obtožujejo sodelovanja z vojaško hunto v Argentini med leti 1976-83, ko je služil kot provincial reda jezuitov za Argentino in rektor semenišča v San Miguelu. Za dodatna pojasnila smo poklicali profesorja in reliogologa Marjana Smrkeja:

Izjavo najdete v posnetku oddaje.

Potem ko so prvaki strank Pozitivne Slovenije, Socialnih demokratov, Državljanske liste in DeSUS podpisali koalicijsko pogodbo, so se na slovenskem političnem parketu že premešale karte. Tako je z mesta podpredsednika Državljanske liste odstopil Janez Šušteršič, ki je pojasnil, da s funkcije odstopa, ker nastala koalicija nima dorečenih ključnih področij, nima jasne ekonomske politike in ne ve, kako bo reševala slabe terjatve bank. Še vedno pa Šušteršič ostaja član stranke. Prav tako je nekaj prahu dvignil predsednik DeSUSa Karl Erjavec, ki je napovedal odstop iz stranke, če izvršni odbor ne bo zamenjal predsednice sveta DeSUS Mete Vesel Valentinčič. Na zadnjem kongresu stranke se je Vesel-Valentinčičeva skupaj z Erjavcem in Ljubom Jasničem potegovala za mesto predsednice stranke. Delegati so ji takrat namenili 62 glasov, za Jasniča je glasovalo 39 delegatov, za Erjavca pa 114.

Koalicijske partnerice so sicer v dogovoru o sodelovanju izpostavile 12 prioritet. Nova vlada bo tako vrnila samostojni ministrski resor kulturi, tožilstvo pa bodo vrnili pod pristojnost pravosodnega ministrstva. Nova koalicija se je zavezala tudi k depolitizaciji kadrovanj in vključevanju javnosti v pripravo predpisov in postopke odločanja. Čeprav je med prioritetami tudi zaveza javnemu sektorju vrniti pomen in mesto v družbi, koalicijske partnerice napovedujejo zniževanje proračunskega primanjkljaja predvsem z racionalizacijo javne porabe, tudi zniževanjem mase sredstev za plače. Med prioritetami so še široko dostopno javno zdravstvo, boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji, zmanjšanje sodnih zaostankov in skrajšanje rokov odločanja v upravnih postopkih, pa tudi trajnostna raba naravnih virov.

OFF sta pripravila Luka Tetičkovič in Božidar Kolar.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.