OFF Perturbacij ŠOU-A

Aktualno-politična novica
22. 4. 2013 - 14.00
 / OFF

Na paragvajskih predsedniških volitvah je zmagal konservativni kandidat in eden izmed najbogatejših Paragvajcev Horacio Cartes. 56-letni Cartes je prejel šestinštirideset odstotkov glasov, njegov najbližji zasledovalec Efraim Alegre iz vladajoče Liberalne stranke pa jih je prejel nekaj več kot šestintrideset odstotkov. Cartes bo tako nasledil bivšega predsednika Fernanda Luga, ki je bil s funkcije odstavljen zaradi slabega opravljanja nalog, povezanih z izbruhi nasilja ob deložaciji kmetov, ki so zasedli zasebno farmo. V incidentu je namreč umrlo sedemnajst ljudi. Novi predsednik naj bi prevzel posle petnajstega avgusta.

Ameriški podpolkovnik Samuel House je priznal, da v vojaškem zaporu Guantanamo na Kubi gladovno stavka že štiriinosemdeset osumljenih teroristov, kar predstavlja več kot polovico vseh, ki so še zaprti. Izmed stavkajočih jih šestnajst prisilno hranijo. Stavka se je začela februarja, ko naj bi pazniki opravili nasilne preiskave in omalovaževali Koran. Eden izmed stavkajočih Samir Nadži al Hasan Mobkel je dejal, da je stavkajočih že toliko, da primanjkuje osebja za prisilno hranjenje, postopek prisiljenega hranjenja s cevko skozi nos pa opisuje kot izjemno bolečega. Zaporniki protestirajo, ker so v Guantanamu zaprti za nedoločen čas brez kakršnekoli obtožnice.

Novo poročilo nevladne organizacije Human Rights Watch navaja, da so bili nad mjanmarsko etnično skupino Rohingya izvedeni etnično čiščenje in zločini proti človeštvu. Leta 2012 naj bi bilo tako v dveh valovih nasilja nasilno razseljenih več kot 125 tisoč pripadnikov te skupine, uničenih pa naj bi bilo tudi okoli pet tisoč stavb, ki so stale na njihovi zemlji. Napade so koordinirali mjanmarski vladni uradniki, etnična nacionalistična stranka Rakhine in budistični menihi, v njih pa je umrlo vsaj sedemdeset Rohingyačanov. Konflikt med muslimanskimi Rohingyančami in budističnimi Rakhineji traja že dolgo časa, veliko Rohingyančanom pa ne priznavajo mjanmarskega državljanstva, saj jim očitajo, da so zgolj ilegalni priseljenci iz sosednjega Bangladeša.

Kuvajtsko višjestopenjsko sodišče je po plačilu varščine izpustilo opozicijskega voditelja Mussallama Al Barraka. Al Barrak je bil obsojen na petletno zaporno kazen, ker je žalil kuvajtskega emirja. Po pritožbi se bo tako sojenje zamaknilo, datum ponovne obravnave pa še ni znan.

Na severu Nigerije je bilo v večdnevnih spopadih med nigerijsko vojsko in oboroženo skupino Boko Haram ubitih nekaj manj kot dvesto ljudi. Spopadi predstavljajo precejšnjo eskalacijo konflikta, ki ga je leta 2009 sprožil revolt na pretežno muslimanskem severu države, kjer skupina Boko Haram napada nigerijsko vojsko. Boko Haram v prevodu pomeni prepoved zahodne izobrazbe, skupina pa želi v državi vzpostaviti strogo islamsko pravo, zahteva pa tudi osvoboditev svojih članov iz zaporov. Kljub vojaškim in policijskim okrepitvam, ki jih centralna vlada pošilja na sever države, ji vse hujšega nasilja ne uspe ustaviti.

Srbska vlada in kosovski parlament sta že potrdila sporazum o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, srbski parlament pa bo o sporazumu odločal še ta teden. V kosovskem parlamentu ga je potrdilo devetinosemdeset od skupno sto dvajsetih poslancev, štirje, večinoma pripadniki nacionalističnega gibanja Samoopredelitev, pa so glasovali proti. Sporazum, ki določa, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova, je bil sicer parafiran v petek na desetem krogu pogovorov med državama pod okriljem Evropske unije.

Kmetijski ministri držav članic Evropske unije bodo danes v Luksemburgu razpravljali o poteku pogajanj z Evropskim parlamentom glede reforme skupne kmetijske in ribiške politike ter o ukrepanju po aferi s konjskim mesom. Ob robu srečanja pa naj bi po napovedih Hrvaške potekalo tudi vprašanje zaščite terana. Hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina je namreč napovedal, da bo italijanskemu in slovenskemu ministru predlagal pogovore o začetku postopka za čezmejno zaščito terana, s katerim želi zaščititi interese hrvaških vinarjev. Hrvaška se namreč ne strinja z zahtevo inšpekcije slovenskega Ministrstva za kmetijstvo in okolje o umiku hrvaškega terana s polic slovenskih trgovin z razlogom, da je prodaja hrvaškega terana nesprejemljiva zaradi geografske označbe slovenskega terana.

Finančni minister Uroš Čufer, ki je na obisku v Združenih državah Amerike, je ob koncu srečanj z Mednarodnim denarnim skladom in Svetovno banko dejal, da vlada nadaljuje ukrepe prejšnje vlade in da velike negotovosti ni. Dodal je, da so njegovi sogovorniki nekoliko dvomili o sposobnosti vlade, da izvede potrebne ukrepe in da je od njih odvisna kredibilnost Slovenije v prihodnje. Čufer ne vidi velikih težav in meni, da je treba izvesti reforme in se predvsem osredotočiti na postopke okoli slabe banke. Srečanj se je udeležil tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, ki predvsem meni, da se v Sloveniji porabi preveč časa za razprave, ki ne pripeljejo do rezultatov.

Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije je na današnjem zasedanju sklenil, da zaostri stavko policistov. Več o tem, kaj se je dogovoril odbor na podlagi vladnih predlogov, ki so usmerjeni v konsolidacijo javnih financ na ramenih delavstva, nam je povedal podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije Andrej Kocbek:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kako pa potekajo pogajanja z vlado? Govori Andrej Kocbek:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani se obeta temeljito prestrukturiranje. Na današnji redni seji predsedstva ŠOU v Ljubljani so soglasno sprejeti naslednji sklepi:

- selitev poslovnih prostorov in poslovnega naslova ŠOU v Ljubljani s Kersnikove 4 na Vojkovo 68 v Ljubljani,

- selitev stalnih dejavnosti Šouvizije in Tribune iz sedanjih prostorov v prostore na sedežu Radia Študent,

- priprava načrtov in finančne konstrukcije preureditve sedanjih prostorov Kavarne Metropol v prostore, ki bodo v funkciji restavracije na istem naslovu v kleti in pritličju objekta na Kersnikovi 6 v Ljubljani,

- priprava načrtov in finančne konstrukcije preureditve sedanjih pisarniških prostorov ŠOU v Ljubljani na Kersnikovi 4 in 6 v prostore, ki bodo zadostovali nočitvenim in spremljevalnim kapacitetam bodočega Hotela K4, ki bo v upravljanju Zavoda ŠOUHostel.

Večina deležnikov s sprejetjem sklepov ni bila seznanjena.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness