OFF pitni vodi

Aktualno-politična novica
19. 5. 2021 - 15.00
 / OFF

Beloruske oblasti so včeraj izvedle obsežne preiskave glede enega večjih novičarskih portalov v državi, Tut.by, in hkrati blokirale to spletno stran. Beloruski preiskovalni organi so preiskavo potrdili, utemeljili pa so jo s sumom davčne utaje. Gre le za enega v vrsti manevrov predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, ki še zmeraj zaseda svoj predsedniški stolček, pridobljen na lanskih, domnevno prirejenih volitvah. Med drugim je novinarja omenjenega portala doletela 15-dnevna zaporna kazen zaradi udeležbe na protestu, njegovo sodelavko pa polletna zaradi objave zdravniške kartoteke protestnika.

Moldavija, Gruzija in Ukrajina so v Kijevu podpisale memorandum, ki formalizira njihovo sodelovanje na poti do pridružitve Evropski uniji. Med cilji memoranduma treh držav nekdanje Sovjetske zveze sta tudi združena diplomatska dejavnost in okrepitev trilateralnega sodelovanja. Podpisani dokument omenja tudi skupne pobude v dialogu z Evropsko unijo in koordinacijo treh držav v Vzhodnem zavezništvu, skupnosti nekdanjih sovjetskih republik pod okriljem Evropske unije.  

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je pozvala k bojkotu zimskih olimpijskih iger, ki bodo v Pekingu potekale naslednje leto. Poziv k bojkotu se nanaša na kršitve človekovih pravic ujgurski manjšini v kitajski pokrajini Šindžjang, igre – tako Pelosi – pa naj bi pod kitajsko taktirko izgubile moralno avtoriteto. Prvi pomisleki glede izvedbe iger pod vodstvom Pekinga so se sicer pojavili že lani, a je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach možnost odpovedi izključil.

Ameriško zunanje ministrstvo je izdalo poročilo o srednjeameriških uradnikih, v katerem je korupcije obtožilo pet uradnikov iz Salvadorja, povezanih s predsednikom Nayibom Bukelejem, ter šest honduraških in dva gvatemalska zakonodajalca. Med omenjenimi v poročilu sta tudi vodja kabineta salvadorskega predsednika, Carolina Recinos, ter nekdanji minister za varnost in pravičnost, Rogelio Rivas. Poročilo je izšlo teden po obisku visokega ameriškega odposlanca, ki je v Salvador odpotoval na željo ameriškega predsednika Joeja Bidna zaradi, citiramo, »zaskrbljujočih razmer glede korupcije in vladavine prava«, saj naj bi ravno to pospeševalo ilegalne migracije. 

Revolucionarne oborožene sile Kolumbije, bolj znane pod imenom FARC , so sporočile, da je bil v vojaški operaciji kolumbijske vojske v Venezueli ubit nekdanji vodja FARC-a, Jesus Santrich. Santrich je bil od leta 2018 na begu, potem ko je odstopil od mirovnega dogovora, ki mu ga je uspelo doseči s kolumbijsko vlado. Ubit naj bi bil med vožnjo s tovornjakom, v katerem so bili tudi njegovi soborci iz nove oborožene skupine Segunda Marquetalia, ki jo sestavljajo nekdanji borci FARC-a. Kolumbijske oblasti smrti sicer še niso potrdile, kolumbijski vojaki pa naj bi prizorišče zapustili kar s helikopterjem.

V nigerijski zvezni državi Katsina je neimenovana oborožena milica ugrabila sodnika šeriatskega sodišča Alhajija Husainija Sama’ilo. Sodnika naj bi ugrabili kar na sodišču, kljub varnostnim grožnjam pa policijske zaščite ni zahteval. Zaradi napada so tamkajšnje oblasti sodišče že premaknile v sosednje mesto. Večinsko muslimanska Katsina na severu Nigerije je sicer ena od zveznih držav, v katerih beležijo največ tovrstnih napadov, hkrati pa v državi velja dvojni pravni sistem, ki deluje po sekularnem ter šeriatskem pravu. 

Gibanje za pitno vodo je v državni zbor vložilo skoraj 50.000 overjenih podpisov, potrebnih za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o vodah. Rok za zbiranje podpisov bi se iztekel 24. maja, a je civilni družbi podpise uspelo zbrati že pred iztekom 35-dnevnega roka. Kampanjo, ki so jo vodile nevladne organizacije, oriše koordinatorka gibanja in članica društva Smetumet Alenka Kreč Bricelj.

izjava

Pobudniki referenduma so ob vložitvi podpisov vnovič opozorili na zaplete, do katerih je zaradi pomanjkanja kadra prihajalo na upravnih enotah, ter na zamude elektronsko overjenih podpisov. Državni zbor ima tako v skladu z zakonodajo teden dni časa za razpis referenduma. Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 in ne več kot leto dni.

izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness