OFF Počivalškove Dubovine

Aktualno-politična novica
14. 5. 2020 - 15.00
 / OFF

Francoski parlament je potrdil predlog zakona, ki omejuje sovražni govor na spletu. Glavni cilj predloga zakona je spodbuditi tehnološka podjetja k boljši regulaciji vsebine in hitrejšemu odstranjevanju sovražnih objav. Zakon predvideva več kot milijonsko kazen za spletne platforme in njihove formalne predstavnike – seveda, če v roku 24-ih ur ne odstranijo vsebine, ki spodbuja sovraštvo ali nasilje oziroma žali na podlagi rase in verske pripadnosti. Zakon je deloma osnovan na podlagi predloga zakona, ki je bil sprejet v Nemčiji, ko so oblasti Facebooku naložile globo v višini 2,26 milijona evrov, saj ni poročal o številu sovražnih objav v prvi polovici lanskega leta. 

Pregon sovražnega govora je francoski predsednik Emmanuel Macron obljubil februarja na sestanku krovne skupine judovskih organizacij. Kritike zakona so letele predvsem na to, da zakonodaja postavlja pristojnost za presojanje vsebine izključno privatnim spletnim platformam in ne sodstvu.

O novi izraelski vladni koaliciji
 / 21. 4. 2020
V Izraelu bo prisegla velika koalicija, ki jo sestavljata stranki Likud Benjamina Netanjahuja in Modra in bela stranka pod vodstvom Benija Ganca. Največja politična tekmeca sta kljub nestrinjanju v javnosti koalicijski dogovor podpisala pred mesecem dni. S tem sta zaključila najdaljše obdobje politične krize v državi, ko so v enem letu potekale kar troje predčasne volitve. Vladanje sta si po koalicijskem dogovoru razdelila na polovičko, pričel pa bo Netanjahu. O oblikovanju vlade je sicer zaradi obtožb o korupciji odločalo tudi sodišče, ki meni, da ni pravne podlage, s katero bi preprečili oblikovanje vlade Netanjahuja, ki ga v kratkem čaka sojenje. Prisego vlade, ki bi se morala zgoditi že včeraj, je zmotil obisk ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea.

Sudanski premier Abdala Hamdok zavrača etiopski predlog o podpisu prvotnega sporazuma za polnjenje spornega jeza na Nilu z Etiopijo in Egiptom. Težavo vidi v pomanjkanju usklajenega načrtovanja in odprtih vprašanj, tako tehničnih kot pravnih, glede vplivov jeza na družbo in okolje. Štiri milijarde evrov vredni jez razburja tudi Egipt, saj bi jez lahko uničil reko, ki zagotavlja Egiptove bistvene zaloge vode. Hamdok je v pismu etiopskemu kolegu pozval k sporazumni odločitvi med Egiptom, Sudanom in Etiopijo pred zaključkom samega projekta. Prejšnji teden je zaradi pridobitve mednarodne podpore egipčanski zunanji minister Same Šukri [samE šUkri] poslal pismo Varnostnemu svetu Združenih narodov glede zaskrbljenosti o enostranskih potezah Etiopije pri trodelnem dogovoru o jezu. 

Madžarska v času epidemije
 / 31. 3. 2020
Madžarsko policijo je opozicija obtožila zlorabe moči, saj so policisti pridržali dve osebi, ki sta na Facebooku izrazili nestrinjanje z vlado. Najprej so pridržali Jánosa Csóka-Szűcsa, vodjo opozicijskega gibanja Kossuthov krog. Policija mu je vdrla na dom in preiskala njegov mobitel in njegov računalnik, nato pa ga odpeljala na zaslišanje. Sporna naj bi bila namreč njegova objava na Facebooku v javni skupini Gyula, kjer je pozival k protestu. V drugem primeru pa so prav tako zaslišali moškega – zaradi kritike novih koronazakonov na Facebooku, kjer je premierja Viktorja Orbána nazval za diktatorja. Lahko se sooči z obtožbami zaradi nedavne spremembe kazenskega zakona, ki je uvedla spremembe, saj lahko posameznika doleti do pet let zaporne kazni zaradi širjenja neresnic, za katere se šteje, da ovirajo prizadevanja za boj proti epidemiji. Več o zlorabi moči madžarske policije v današnjem OFFsajdu ob petih.

Devet ameriških zveznih držav, po večini tistih z demokratskimi guvernerji, je vložilo tožbo proti Agenciji za zaščito okolja, krajše EPA zaradi sprostitve zveznih zakonov, povezanih s čisto vodo in zrakom, ki so jo zahtevala številna podjetja. Tožniške zvezne države opozarjajo, da je sprostitvena politika preobsežna in netransparentna. V skladu z začasno politiko EPA ne bo tožila podjetij v zvezi z rutinskim preverjanjem skladnosti, vzorčenja ali laboratorijskih analiz, če bo predvidevala, da je vzrok za kršenje naravovarstvene zakonodaje koronavirusna epidemija. Pravna zastopnica držav namreč meni, da politika onesnaževalcem daje preveč manevrskega prostora, obenem pa EPA nima pravnih pooblastil, da bi se odrekla kritičnim obveznostim spremljanja in poročanja širši javnosti glede onesnaževanja.

Policija v Črni gori je uporabila solzivec in šok granate, da bi razgnala protestnike, ki protestirajo zoper pridržanje osmih srbskih vladikov. Pridržanje je sledilo procesiji, ki so jo organizirali predstavniki Srbske pravoslavne cerkve v Nikšiću, kjer ti niso upoštevali potrebnih koronavirusnih ukrepov. Protestniki so se zbrali tudi v mestu Pljevlja. Policija je nad njimi uporabila solzivec, z opravičilom, da so ignorirali ukaze za razpršitev in v policiste metali raznovrstne predmete. Situacijo povzame paroh srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković:

Izjava

V Puli pa nezadovoljstvo nad stanjem v javnem prometu za časa koronakrize izkazujejo šoferji. Ti so z okoli tisoč vozili blokirali mesto. Protestniki od države zahtevajo zamrznitev odplačevanja lizingov za najmanj eno leto in pridobitev evropskih sredstev za likvidnost prevozniške gospodarske panoge. Protest je organiziran na evropski ravni pod sloganom “Honk for hope”.

Novice iz Slovenije

Sporočamo prešerno vest. Zdravko Počivalšek se je po interpelaciji, ki mu grozi, za vsak slučaj preusmeril v kmetijsko branžo in osrečil letošnjo svežo lipiško žrebičko 908 Dubovina XLII, ki ji je postal boter. Obema želimo obilo zdravja, žrebički pa negrobih in ljubezni polnih dni pod novim pokroviteljem. 

OFF je pripravila vajenka Magdalena.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness