OFF POD VPLIVOM VENERE

Aktualno-politična novica
6. 6. 2012 - 14.00
 / OFF

Voditelji Kitajske, Rusije, Kazahstana, Kirgizistana, Tajikistana in Uzbekistana so se v okviru Šanghajske organizacije srečali v Pekingu, da se pogovorijo o konfliktu v Afganistanu in drugih varnostnih vprašanjih. Ker je afganistanska stabilnost pomembno vprašanje v regiji, so na srečanje povabili voditelje Afganistana, kot države opazovalke pa so bili prisotni še Iran, Mongolija, Pakistan in Indija. Kot je dejal ruski predsednik Vladimir Putin, je poleg okrepitve političnega sodelovanja pomembna tudi okrepitev ekonomskega sodelovanja. Ruski predsednik se je v okviru srečanja že sestal s kitajskim predsednikom Hu Jintaom, pričakuje pa se še več obstranskih srečanj med voditelji. Med drugimi naj bi se o novi strateški ravni sodelovanja pogovorila Jintao in afganistanski predsednik Hamid Karzaj, Vladimir Putin pa naj bi se srečal s svojim iranskim kolegom Mahmoudom Ahmadinedžadom, da poskusita najti diplomatsko rešitev glede iranskega jedrskega programa.

Predstavniki Združenih držav Amerike so sporočili, da naj bi v napadu brezpilotnega letala, ki so ga v Pakistanu na vojaško poslopje v severnem Vaziristanu izvedli na začetku tedna, ubili drugega najpomembnejšega člana Al Kaide, Abu Yahya Al Libija, ki naj bi bil tudi tarča izvedenega napada, v katerem je umrlo 15 ljudi, osumljenih članstva v omenjeni teroristični organizaciji. Njegovo smrt je potrdil tudi uradni Pakistan, pakistanski talibani pa novice niso niti zanikali niti potrdili.

V samomorilskem napadu na hotel v bližini afganistanskega mesta Kandahar naj bi umrlo vsaj 21 ljudi, vsaj 22 jih je ranjenih. Vsi umrli v napadu naj bi bili civilisti. V hotelu, ki je bil tarča samomorilskega napadalca, ki naj bi se na prizorišče pripeljal z motorjem, so se zbirali vozniki, ki v tamkajšnje oporišče zveze Nato dostavljajo surovine.

Potem ko so številne države s svojega ozemlja izgnale sirske diplomate, je Sirija vrnila gesto in za ”personae non gratae” razglasila diplomate številnih zahodnih držav, med njimi Združenih držav Amerije, Velike Britanije, Francije in Turčije. Mnogi med njimi so že zapustili državo. Predsednik države Bašar Al Asad je za razdor v Siriji tudi javno okrivil zunanje sile. Združeni narodi pa so medtem sporočili, da so s sirsko vlado v Damasku prišli do dogovora, da v štiri sirske province, kjer je nasilje največje, dovolijo dostop humanitarnim organizacijam, saj ocenjujejo, da pomoč potrebuje vsaj milijon ljudi, njihovo število pa naj bi se še povečalo.

Ameriška podružnica brazilskega gradbenega podjetja Odebrecht je vložila tožbo proti zvezni državi Florida zaradi njene prejšnji mesec sprejete protikubanske zakonodaje. Floridski zakon, ki začne veljati z julijem, lokalnim oblastem prepoveduje poslovanje s podjetji, ki poslujejo na Kubi ali v Siriji. Republikanski guverner zvezne države Rick Scott je namreč dejal, da se davkoplačevalski denar ne sme uporabljati za podporo diktatorjem. Ameriški Odebrecht pravi, da je zakon neustaven, saj diktira zunanjo politiko, kar po njihovem mnenju ni v pristojnosti zveznih držav. Brazilski Odebrecht sicer gradi v bližini Havane, ameriška podružnica pa pravi, da s Kubo ni nikoli poslovala.

V zadnjem času, ki ga zaznamuje kriza, je pogosto slišati, da če vam doma kaj ne ugaja, ni nobenega razloga, da se ne izselite. Če potrebujete predlog za destinacijo, predlagamo Avstralijo. Njihova že tako stabilna gospodarska rast se je, sodeč po projekcijah, v prvem trimesečju leta kljub krizi namreč povečala še bolj od pričakovanega. Avstralski gospodarski analitiki so namreč zaradi zmanjšanja globalnih zahtev po dobrinah in stagniranju domačega trga napovedovali zgolj 0,5-odstotno gospodarsko rast, dejanska rast pa znaša kar 1,3 odstotka. V primerjavi z lanskim letom je to ekonomsko leto v Avstraliji boljše kar za 4,3 odstotka in naj se v kratkem ne bi veliko spremenilo.

V Egiptu se na trgu Tahrir nadaljujejo protesti proti obsodbi nekdanjega dolgoletnega egiptovskega voditelja Hosnija Mubaraka, ki ga je sodišče zaradi smrti protirežimskih protestnikov obsodilo na dosmrtno ječo. Protestniki so zgroženi nad po njihovem mnenju preblago kaznijo za Mubaraka, za katerega zahtevajo smrtno kazen. Prav tako protestirajo proti predsedniškemu kandidatu Ahmedu Šafiku, ki je bil v času Mubaraka minister za letalstvo, saj naj bi to pomenilo nadaljevanje Mubarakovega režima. Več tisoč protestnikov se je zbralo tudi v Aleksandriji, nekoliko manjši protesti pa naj bi se odvijali tudi v drugih mestih po državi.

V poročilu Brazilskega narodnega inštituta za raziskovanje vesolja je na podlagi satelitskih posnetkov razviden upad izsekavanja tropskega deževnega gozda v omenjeni južnoameriški državi. Padec je glede na leto 2004 75-odstoten, trend pa se nadaljuje v letu 2012. Satelitski posnetki kažejo, da je bilo med avgustom 2010 in julijem 2011 posekanih zgolj 6500 kvadratnih metrov gozda. Številka je sicer za tri odstotke višja od napovedi brazilske vlade, a je vseeno najnižja od letnih beleženj, začenši z letom 1980.

Zjutraj smo bili vsi Zemljani potencialno lahko priča edinstvenemu astronomskem pojavu - poti Venere preko Sonca. Taki „edinstveni pojavi“ so na nebu vsakodneven pojav, omenjeni pa se je od leta 2000 pred našim štetjem do leta 2004 vendarle zgodil zgolj 53-krat. Zaradi tega je pojav zanimiv bolj in tako smo o njem več poizvedeli pri Janezu Kosu, predsedniku astronomskega društva Labod:

Izjavo lahko poslušate v posnetku off programa.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness