OFF podnebnih selitev

Aktualno-politična novica
18. 8. 2016 - 14.52
 / OFF

Palestinsko ministrstvo za izobraževanje je napovedalo solidarnostni protest v podporo beduinski šoli v mestu Kan al-Amar na obrobju Jeruzalema. Izraelske oblasti so namreč napovedale sprejetje odloka za rušenje šole, ki je bila ustanovljena leta 2009 s pomočjo italijanske organizacije Vento Di Terra z namenom izobraževanja džahalinske beduinske skupnosti na območju. Okoliški izraelski prebivalci in izraelska nevladna organizacija za razvoj izraelskega ozemlja Regavi so trikrat vložili peticijo na izraelsko ustavno sodišče za zaprtje šole, ker naj bi bila zgrajena brez ustreznih dovoljenj. Palestinske oblasti so v odgovor predčasno začele izvajati pouk v šoli, kar naj bi otežilo njeno zaprtje, saj naj bi prisotnost šolarjev fizično preprečevala rušenje.

V Turčiji se nadaljujejo čistke proti nasprotnikom režima. Turška oblast je izdala 187 nalogov za aretacijo  v sklopu operacije proti podjetjem, ki naj bi financirala Fetullah Gülena, ki ga obtožujejo organiziranja nedavnega državnega udara. 60 ljudi je že bilo pridržanih. Podobno akcijo so izvedli že v torek, ko so izvedli racijo v ducatu podjetij v Carigradu in pridržali okoli 100 ljudi. Erdogan se tako hoče znebiti vseh z Gülenom povezanih šol, podjetij in dobrodelnih ustanov, ki jih je označil za teroristične organizacije. Slednji krivdo vztrajno zavrača.

Kenijska medstrankarska parlamentarna komisija je objavila poročilo, s katerim je pritrdila opozicijskim očitkom, da je državna volilna komisija na volitvah leta 2013 delovala pristransko v prid trenutnemu predsedniku Uhuruju Kenyatti. Očitki opozicije so predvsem izpostavljali sistemske nepravilnosti v izvedbi volitev. V odločitvi je parlamentarna komisija v poročilu predlagala, da volilna komisija odstopi, in predvidela novi izbor komisarjev pred splošnimi volitvami leta 2017. Parlamentarna komisija je bila ustanovljena aprila letos po nasilnih opozicijskih protestih in je v svojem poročilu pritrdila tudi ključni opozicijski zahtevi po neodvisni reviziji volilnega registra, ki je bila ključna zahteva opozicije.  Odločitev parlamentarne komisije mora sicer potrditi še kenijski parlament, kar pa se zaradi visoke podpore parlamentarni komisiji v državi obravnava le kot formalnost.

650 prebivalcev vasice Shismaref na Aljaski je izglasovalo preselitev oziroma premik svoje vasi zaradi naraščajočih vod in erozije obale. Zaradi tega letno povprečno izgubijo približno 3 metre obale na svojem otoku. V zadnjih 15 letih so z enega konca otoka na drugega premaknili že 15 hiš. Stroški preselitve so ocenjeni na 180 milijonov dolarjev. Če se bo to res zgodilo, bo to ena prvih vasi v Združenih državah Amerike, ki se bo preselila zaradi vremenskih sprememb. Isto so izglasovali že v vasici Newtok, kakšnih 600 kilometrov južneje, kjer se bodo selili čez eno leto. S podobnimi težavami se bo v naslednjih desetletjih soočalo še do 300 tamkajšnjih vasi.

Bolivijski predsednik Evo Morales je slovesno odprl protiimperialistično vojaško akademijo, ki bo nudila usposabljanja o širokem naboru stvari, kot so teorija imperializma, enakost spolov in bolivijske socialne strukture. Akademija bo obvezna pri napredovanju vojakov do čina stotnika. Idejo o tem je imel že pokojni Hugo Chavez kot protiutež School of the Americans, ameriškemu programu, v katerem so se usposabljali južnoameriški oficirji. Obrambni minister Reymi Ferreira je še dodal, da bodo z akademijo promovirali protiimperialistično doktrino in pomagali vojakom lažje identificirati ključne grožnje državni suverenosti.

Srbsko obrambno ministrstvo je naznanilo, da bodo septembra in oktobra izvedli skupne vojaške vaje z ruskimi silami. Pri vaji, imenovani Slovansko bratstvo, ki se bo začela septembra in bo potekala na ozemlju Republike Srbije, okoli 30 kilometrov stran od hrvaške meje, bodo najverjetneje sodelovali tudi vojaki iz Belorusije. Srbi prav tako sodelujejo na vojaških vajah NATA. Srbija, ki tudi ni sprejela sankcij proti Rusiji zaradi situacije v Ukrajini, se tako drži doktrine vojaške nevtralnosti, ki jo je sprejela decembra 2007. To seveda povzroča nekaj negodovanja evropskih uradnikov, ki menijo, da se bližnje vezi z Rusijo in članstvo v Evropski uniji izključujejo.

Ministrstvo za okolje in prostor je predlagalo še eno okoljsko uredbo, ki naj bi bila namenjena varovanju okolja. Njen osnutek med drugim danes znana degradirana območja definira kot manj ogrožena, tako njihova sanacija ne bo več nujna, dodatni vnosi v tla pa bodo mogoči in dopustni. Iz standardov preverjanja kakovosti se z njim umikajo cink, kobalt in molibden. Osnutek uredbe tudi dviguje mejne vrednosti nevarnih snovi na otroških igriščih. Več Uroš Macerl iz društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Ekokrog, ki je podalo pripombe na predlagani osnutek Uredbe o stanju tal.

Izjava

OFF sta pripravila praktikant Jernej in Vid.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness