Off podražitve smrti

Aktualno-politična novica
2. 1. 2013 - 14.00
 / OFF

Indijska vlada se je lotila obsežnega programa pomoči revnim z neposredno denarno pomočjo. V torek je namreč takšno pomoč začela izplačevati okoli 200.000 revnim, v projekt pa bo vključenih več milijonov državljanov. Eden od ciljev neposrednih izplačil denarne pomoči je tudi zajezitev močno razširjene korupcije. Prva faza projekta vključuje sedem vrst subvencij, v glavnem gre za štipendije za učence iz najnižjih kast in plemenskih skupnosti, sčasoma pa se bo projekt razširil na 26 kategorij pomoči, tudi na pokojnine za starostnike in javna dela. Ker bodo pomoči nakazane neposredno na bančne račune upravičencev, se bodo pojavljale tudi številne težave, saj mnoge revne družine nimajo bančnih računov, v številnih vaseh ni bank, pa tudi težko bo identificirati posameznike, ki so do pomoči upravičeni. Po nekaterih ocenah porabi Indija letno za socialno varstvo več kot 60 milijard ameriških dolarjev.

Medtem ko se kolumbijska vlada v okviru mirovnih pogajanj na Kubi sestaja z uporniško skupino Farc, pa kolumbijska vojska napada njene cilje. V ponedeljek so tako kolumbijske zračne sile izvedle napad na uporniško oporišče na severozahodu države, v katerem je bilo po podatkih oblasti ubitih najmanj 13 upornikov. Pred začetkom pogajanj je Farc oznanil začasno premirje in k temu pozval tudi vlado. A obrambni minister Juan Carlos Pinzon je premierja označil za nedoslednega in napovedal nadaljnje operacije proti Farcu. Naslednji krog pogajanj je predviden čez dva tedna. Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je za rok za dosego sporazuma z uporniki določil november 2013.

V mestu Nablus na Zahodnem bregu so se v torek zvečer palestinski protestniki spopadli s palestinsko policijo. Do spopada je prišlo na demonstracijah proti sporazumu, po katerem begunci ne bodo več opravičeni plačevanja elektrike, a jim bodo hkrati odpisani njihovi dolgovi. Okoli 200 protestnikov se je zbralo v mestu in zažigalo gume, nakar so začeli v policijo metati steklenice in kamne. Več kot 20 policistov je dobilo lažje do srednje poškodbe. Opozicija v Nablusu sicer zahteva, da se tudi nebeguncem prekliče dolg in da begunci niso prisiljeni v plačilo računov za elektriko. Palestinska elektropodjetja pravijo, da je ravno neplačevanje s strani beguncev glavni razlog za vedno večji dolg izraelskemu električnemu omrežju, od katerega so odvisna. Izrael je sicer po potrditvi Palestine kot države nečlanice v Združenih narodih konec novembra zasegel sredstva iz naslova davkov, ki jih po sporazumu iz Osla pobira in nato posreduje palestinskim oblastem. Kot razlog je takrat Izrael navedel ravno palestinske dolgove Izraelu.

Hudi spopadi se odvijajo blizu mednarodnega letališča v sirskem največjem mestu Alepu na severu države. Po nepotrjenih podatkih je letališče začasno zaprto. Nasprotniki režima predsednika Bašarja al Asada želijo z napadi na letališče omejiti gibanje vladnih sil proti mestu, ki je večinoma pod nadzorom upornikov. Ti se z vladnimi silami vse od julija, ko so sprožili ofenzivo, bojujejo za nadzor mesta. O spopadih poročajo tudi iz Damaska. Vladne zračne sile so napadle upornike v jugozahodnem predmestju glavnega mesta Daraji, o zračnih napadih pa poročajo tudi iz vzhodnih predmestij. Spopadi naj bi potekali tudi v severozahodni provinci Idlib.

V Franciji so nadaljevali svojevrstno tradicijo ob prehodu iz starega leta v novo. V noči z 31. decembra na 1. januar so namreč mladi po vsej državi zažigali avtomobile. Zažgali so jih 1137, kar je le 10 manj od rekorda lansko leto, čeprav je notranje ministrstvo na ulice napotilo 45 tisoč policistov, kar 10 tisoč več kot lani ob tem času. Do zažigov prihaja v revnih predmestjih. Aretiranih je bilo 549 ljudi, pri čemer ni prišlo do spopadov med policijo in mladino.

Leto 2013 bo radikalno drugačno za mnoge prebivalce Rusije. Tam je namreč začela veljati novela zakona o alkoholu, ki je pivo uvrstila med alkoholne pijače, s čimer želijo ruske oblasti zaostriti boj proti alkoholizmu. Novela zakona tako omejuje prodajna mesta in prepoveduje prodajo piva od 23. do 8. ure. Pivo je odslej na voljo le še v restavracijah, barih in trgovinah s površino najmanj 50 kvadratnih metrov. Oblasti pa pivoljubce obremenjujejo tudi z davki. V letu 2012 se je namreč davek na pivo povečal za 20 odstotkov, letos se bo po načrtih finančnega ministrstva spet za 25 odstotkov, prihodnje leto pa še za nadaljnjih 20.

Spremembe zakonodaje so se z novim letom uveljavile tudi v Sloveniji. Začela je veljati nova pokojninska zakonodaja pa tudi dopolnitev zakona za uravnoteženje javnih financ oziroma ZUJF, ki je sicer zelo znižal pokojnine več kot 26.000 upokojencem. Dopolnitev jih iz znižanja pokojnin sedaj izvzema okoli 8000. ZUJF je tem ljudem znižal pokojnine tudi za 350 evrov, ker so delali v drugih republikah nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije in so prispevke vplačevali v tamkajšnje pokojninske sklade. Gre za upokojence, ki so bili do marca 1992 zaposleni v podjetjih s sedežem v drugih jugoslovanskih republikah. Zaradi dopolnitve zakona bo ta skupina upokojencev sicer spet prejemala enake pokojnine, kot jih je do junija lani, a nižje pokojnine bo še naprej prejemalo okoli 18.000 upokojencev. Opozicija opozarja, da je nesprejemljiv vsak popravek, ki popravlja krivice le eni skupini. Govorili smo z Matejo Kožuh Novak, predsednico Združenja društev upokojencev Slovenije, ki v razlogih za znižanje pokojnin z ZUJF-om vidi ideologijo:

Izjava na voljo v posnetku celotne oddaje

Mateja Kožuh Novak je med ostalimi 18 tisoč upokojenci, ki bodo še naprej prejemali nižje pokojnine, izpostavila borce NOB, zaslužne umetnike in športnike ter žrtve vojne, dodala pa je, da še preverjajo, ali so v osmih tisočih, ki bodo spet prejemali stare pokojnine, tudi nekdanji zaposleni v vojski. A dejstvo ostaja, da so ti ljudje pol leta prejemali precej nižje pokojnine:

Izjava na voljo v posnetku celotne oddaje

Še novica iz podzemlja. Z novim letom je svoje storitve podražilo tudi javno podjetje Žale. Cene osnovnih pokopaliških storitev so višje za 8,8 odstotka. Podražile so se najemnine grobov ter najemnine prostorov za anonimni pokop in prostorov za raztros pepela. Najemnina za enojni grob po novem stane 34,50 evra, najemnina za žarni grob pa 20,70 evra. Povišanja cen je odobrila mestna oblast. Mestni svetniki so jih namreč potrdili na seji mestnega sveta julija lani.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.