OFF pokvarjenega riža

Aktualno-politična novica
pokvarjen riž
19. 3. 2015 - 15.05
 / OFF

V terorističnem napadu na narodni muzej v Tunisu je bilo ubitih štiriindvajset ljudi, od tega dvajset turistov in dva Tunizijca, ranjenih je bilo več kot štirideset ljudi. Med ubitimi sta bila tudi dva napadalca, tri pomagače pri izvedbi napada, policija še išče. Tunizijski premier Habib Essid je povedal, da sta napadalca, oblečena v vojaški uniformi, streljala na obiskovalce muzeja z avtomatičnim orožjem. Po številu žrtev je to najhujši teroristični napad v Tuniziji v zadnjih trinajstih letih.

Proti bivši tajski premierki Jinglak Šinavatra se bo maja začel sodni proces. Obtožena je korupcije in malomarnosti. Tožilstvo vrhovnega sodišča v Bangkoku ji očita zanemarjanje svoje obveznosti pri projektu spodbujanja pridelovanja riža, pri katerem je neznano kam poniknilo več milijard evrov, saj naj bi tajska vlada v okviru projekta od kmetovalcev odkupovala riž po dvojni tržni ceni. Program je bil eden od razlogov za ulične proteste lanskega leta, ki so se končali z vojaškim udarom in odstranitvijo Jinglak s premierskega stolčka. Lanski puč je predstavljal zadnji obrat političnih turbulenc, ki so se leta 2006 začele z vojaško odstranitvijo takratnega premiera, Jinglakinega brata, Taksina Šinavatra. Taksin je po svojem padcu pobegnil iz države, Jinglak pa je zatrdila, da ne bo stopala po bratovih stopinjah.

Ruski predsednik Vladimir Putin in vodja separatistične gruzijske pokrajine Južna Osetija, Leonid Tibilov, sta včeraj podpisala sporazum o medsebojnem zavezništvu in združevanju. Putin je dejal, da bosta Rusija in Južna Osetija poenotili carinske službe, da bo med državama vzpostavljena skupna vojaška obramba in da bodo mejni prehodi odprti za vse državljane. Podpis je prejel ostre kritike Gruzije in Zahoda, saj trdijo, da ta pomeni aneksijo in utrjuje nadzor Rusije nad regijo. Podoben sporazum je Rusija lani podpisala z Abhazijo.

Strah pred ruskim medvedom ne jenja v Baltiku. Kot pravi litovska predsednica Dalia Grybauskaite, navajamo "na naših mejah obstaja nevarnost in zagotavljanje nacionalne varnosti bi morala biti ne le naša prioriteta, ampak naša dolžnost." Tako je litovski parlament s 112-imi glasovi za in tremi proti potrdil ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka.

Piloti nemškega letalskega prevoznika Lufthansa so stavko, ki se je začela včeraj, podaljšali do petka. Do sedaj je bilo odpovedanih 750 letov, kar je preprečilo potovanje več kot osemdeset tisoč potnikom. Predstavniki sindikata pilotov in vodstvo združbe se pogajajo o višini plač in starostni meji za upokojitev. Po zakonu se lahko nemški državljani upokojijo s 65-imi leti, Lufthansa pa je do sedaj svojim pilotom omogočala upokojitev pri 55-ih letih, tako da je združba desetletje plačevala nadomestila v višini šestdeset odstotkov plače.

Britanska vlada je pod vodstvom konservativne stranke Davida Camerrona sprejela sveženj ukrepov na področju davčne politike, bolj ali manj všečen širši javnosti. Potrošniki bodo odšteli manj za pivo in vino, kazni za davčno utajo bodo s potrditvijo v parlamentu višje, že prihodnji mesec pa naj bi v veljavo stopil tako imenovani “Google davek”, ki bi obdavčil profite velikih korporacij s sedežem na tujem, kar straši Irsko, še posebej, če bi se ukrep ponovil še v drugih državah. Splošne volitve v Veliki Britaniji bodo potekale prvi teden v maju.

Črnogorski parlament je sprejel spremembe kazenskega zakonika, ki določa kazen do deset let zapora za novačenje in usposabljanje bojevnikov, ki naj bi se borili v tujini. Za sodelovanje v spopadih v tujih državah pa po novem Črnogorcem grozi do pet let zapora. Po ocenah tujih obveščevalnih služb se v Siriji in Iraku bori trideset Črnogorcev, dva pa naj bi se borila v Ukrajini. Podobne ukrepe je že pred časom sprejela Makedonija in pred tednom Kosovo.  

Zveza sindikatov energetske, železniške, pristaniške in cestne dejavnosti Slovenije je predstavila svoja stališča glede vladne strategije upravljanja državnih investicij v energetska podjetja s poudarkom na Luki Koper in Slovenskih železnicah. Njihovo stališče predstavi predsednik slovenske zveze sindikatov Alternativa, Zdenko Lorber:

Izjava

Zdenko Lorber predstavi možni scenarij za Slovenske železnice:

Izjava

 

OFF je pripravil vajenec Žiga.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness